Miro Senica je na Okrožno državno tožilstvo podal kazensko ovadbo zoper neznanega storilca, ker je omogočil, da je pozareport prišel do vsebine in kopij tožilske dokumentacije. Foto: BoBo
Miro Senica je na Okrožno državno tožilstvo podal kazensko ovadbo zoper neznanega storilca, ker je omogočil, da je pozareport prišel do vsebine in kopij tožilske dokumentacije. Foto: BoBo
Afera Baričevič
Po objavi prispevka z naslovom Afera Baričevič, dokumenti tožilstva: dve priči videli bežati Mira Senico! se je odvetnik Miro Senica odločil za kazensko ovadbo. Foto: Foto: Helena Božič

Miro Senica pravi, da ni vložil neposredne kazenske ovadbe proti Bojanu Požarju in Mitji Lomovšku zaradi objave tožilske dokumentacije v zadevi Baričevič, kot trdi Požar.

Po poročanju spletnega portala pozareport.si naj bi Senica ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja pri objavi tožilske dokumentacije v zadevi Baričevič poslal na ljubljansko okrožno državno tožilstvo, kjer pa še niso sprejeli tožilske odločitve o tem, v kateri fazi je zadeva.

Mira Senico smo vprašali, zaradi česa natančno je ovadil Bojana Požarja in Mitjo Lomovška. Iz njegove odvetniške pisarne so nam poslali naslednje pojasnilo.

"Miro Senica ni vložil neposredne kazenske ovadbe proti Bojanu Požarju in Mitji Lomovšku. Miro Senica je zaradi članka, ki je bil v mediju pozareport.si objavljen 28. marca 2011 in ki je objavil del tožilske dokumentacije, na Okrožno sodišče v Ljubljani vložil zahtevo za notranji nadzor zaradi razkritja spisne dokumentacije javnosti. Na to zahtevo je sodišče odgovorilo, da so nadzor opravili in da pri njih do uhajanja dokumentacije ni prišlo.

Poleg tega je Miro Senica na Okrožno državno tožilstvo podal kazensko ovadbo zoper neznanega storilca, ki je v nasprotju s svojo dolžnostjo varovanja tajnosti omogočil, da se je medij seznanil z vsebino in pridobil kopije spisa, v katerih je bil omenjen Miro Senica. Glede na tajnost predkazenskega postopka namreč avtorja članka za vpogled v spis nista mogla imeti nobene pravne podlage, zato je mogoče le, da je neznana oseba, ki je imela dostop do sodnega oziroma tožilskega spisa ali posameznih pisanj iz tega spisa, avtorjema članka neposredno ali posredno razkrila vsebino in omogočila prepis tega spisa ali posameznih pisanj iz tega spisa.

Avtorja članka sta na ta način nezakonito pridobljene podatke objavila, s čimer sta prav tako protipravno posegla v pravni položaj Mira Senice, takšno ravnanje pa lahko v povezavi s preostalimi okoliščinami primera predstavlja tudi kaznivo dejanje ali udeležbo (npr. napeljevanje) pri kaznivem dejanju. Zaradi navedenega je Miro Senica na Okrožno državno tožilstvo vložil zahtevo, da zadevo v okviru svojih pooblastil preišče."

Požar: Ovadba hud pritisk na novinarsko delo
Bojan Požar je glede ovadbe dejal, da ta pomeni "hud pritisk na novinarsko delo, še zlasti zato, ker gre za odvetnika, ki je partner ministrice za notranje zadeve in predsednice LDS-a Katarine Kresal". Po drugi strani Požar komaj verjame, da "bi državno tožilstvo zaradi objave dokumentov, označenih z besedico interno, ne pa uradna tajnost, sploh lahko začelo kazenski postopek zoper novinarje".

Ob tem Požar zatrjuje, da ni nobenega dvoma, da je bila objava dokumentov v javnem interesu. Meni, da želita Senica in Kresalova doseči, da bi tožilstvo in policija v postopku preverjanja ovadbe in zbiranja obvestil ugotovila, kako so prišli do tožilske dokumentacije. "Zelo možno je torej, da Senica in Kresalova dejansko iščeta domnevni vir ali njuno tarčo na tožilstvu, ki naj bi nam dostavila dokumente. Tej osebi bi potem naprtili kaznivo dejanje zlorabe položaja, ki se preganja po uradni dolžnosti," je prepričan Požar.

Odgovorni urednik portala je ob tem izrazil prepričanje, da bosta zaradi ovadbe "ustrezno reagirali obe stanovski novinarski organizaciji, Društvo novinarjev Slovenije ter Združenje novinarjev in publicistov".