Foto:
Foto:
V Piranskem zalivu bo še vroče, saj dogovora komisije za SOPS ni bilo
Zmago Jelinčič je pozval k skrajni možnosti, zaplembi ladij
Drobnič opozarja tudi na školjčišča v spornem zalivu

Kot so dejali na MZZ-ju, srečanja, na katerem naj bi formalizirali dogovor o podaljšanju veljavnosti kodeksa obnašanja ribičev med izvajanjem ribolova do 31. decembra 2004, v kratkem ne pričakujejo.

Sopredsednika stalne mešane komisije za izvajanje Sopsa, Aleksander Geržina in Olga Kresovič Rogulja, na sestanku, ki je potekal pretekli petek, nista dosegla dogovora o podaljšanju veljavnosti kodeksa obnašanja ribičev. Sporazum naj bi pomagal umiriti zaostrene razmere v Piranskem zalivu.

Slovenija ne sprejema odprave policijskega nadzora
Na zunanjem ministrstvu so povedali, da v petek niso podaljšali veljavnosti kodeksa za ribolov na mejnem območju, ker je Hrvaška zahtevala sklenitev sporazuma hrvaške in slovenske vlade, ki bi odpravil policijski nadzor ribičev, je poročala Televizija Slovenija. Ribiče naj bi po hrvaškem predlogu nadzorovala le skupna inšpekcijska služba.

Slobodna Dalmacija: Ne prek sredinske črte v zalivu
Hrvaški časopis Slobodna Dalmacija piše, da sopredsednika stalne mešane komisije za izvajanje sporazuma o maloobmejnem prometu in sodelovanju v petek nista dosegla dogovora o podaljšanju veljavnosti ribiškega kodeksa, ker slovenska stran ni želela sprejeti hrvaškega predloga. Po njem bi kodeks veljal do konca leta, vendar le, če slovenski policisti ne bi več prestopili sredinske črte v Piranskem zalivu. Pri tem se časopis sklicuje na neimenovani hrvaški diplomatski vir. Na slovenskem ministrstvu so pisanje časnika že zanikali.

Jelinčič poziva k zaplembi ladij
Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič je dejal, da skuša Hrvaška Sloveniji vzeti še tisto malo morja, kolikor ji ga ni že ob osamosvojitvi. Jelinčič je ponovil že izrečene kritike o odzivu vlade na nove kršitve hrvaških ribičev v Piranskem zalivu, ob tem pa nekaterim ministrom očital pomanjkanje patriotizma.

SNS je zahteval hitro posredovanje v primerih, ko hrvaške ladje kršijo ozemeljsko integriteto Slovenije, je povedal Jelinčič in dodal, da bi v normalnih državah takšne ladje zaplenili. Podobno potezo naj bi namreč pred dvema letoma naredili tudi Hrvati, ki so po besedah Jelinčiča zajeli slovenske ladje v slovenskem morju. Vlada takrat ni posredovala, podobno pa je tudi sedaj, ko bi moral reagirati notranji minister Rado Bohinc, je dodal prvak SNS-a.

Tudi v NSi-ju kritični
Vodja poslanske skupine NSi-ja Janez Drobnič je dejal, da so zapleti s Hrvaško posledica nedoslednega ravnanja slovenske vlade. Po Drobničevem mnenju bi morala vlada uresničevati temeljno ustavno listino in sukcesijski sporazum, po katerem ima slovenska vlada jurisdikcijo nad celotnim Piranskim zalivom.

Drobnič je opozoril tudi na vprašanje školjčišč v Piranskem zalivu, ki so po njegovih besedah postavljena neregularno tudi po hrvaških predpisih, zato bi jih bilo treba odstraniti. "Nekatera so tudi na slovenskem ozemlju, če predpostavljamo navidezno mejo, s katero pa se NSi ne strinja in ni veljavna," je dejal. V NSi-ju poudarjajo, da je treba upoštevati temeljno ustavno listino, po drugi strani pa menijo, da meja v Piranskem zalivu ni bila nikoli določena, zato je treba upoštevati tako pariško mirovno pogodbo kot tudi londonski sporazum. V NSi-ju so še enkrat opozorili tudi na po njihovem mnenju diskriminatoren odnos hrvaških oblasti pri nakupu zemljišč v sosednji državi.