Projekt vodi Anja Rupret, financira pa ga Evropska komisija. Z njim želijo predvsem spodbuditi kulturo prijavljanja korupcije. Foto: BoBo
Projekt vodi Anja Rupret, financira pa ga Evropska komisija. Z njim želijo predvsem spodbuditi kulturo prijavljanja korupcije. Foto: BoBo

Center za zagovorništvo, informiranje in pravno svetovanje prijaviteljem korupcije je dostopen na brezplačni in anonimni telefonski številki 080 39 34.

Miro Cerar, Simona Habič
Cerar je "z veseljem" prišel na javno predstavitev projekta in zagotovil podporo vlade v okviru možnosti in dopustnosti. Na sliki s Simono Habič iz društva Integriteta. Foto: BoBo
Integriteta
Na društvu Integriteta si prizadevajo za ničelno toleranco do korupcije in poudarjajo, da je za izboljšave na tem področju odgovoren prav vsak. Foto: BoBo

Ne moremo pa za vsak manjši prekršek terjati odstopa fukcionarja ali odhod iz države. Če ne, nam bo zmanjkalo ljudi.

Premier Miro Cerar o tem, da mora biti sankcija sorazmerna teži dejanja
Anja Rupret
Center je namenjen ljudem, da o korupciji lažje spregovorijo, in ne nadomešča vloge KPK-ja ter drugih oblastnih organov. Lahko pa z natančnejšim vpogledom v primere tudi kritično nastopa, ko kateri od navedenih dela ne opravljajo, kot bi ga morali. Foto: BoBo

Mnogi se ne zavedajo, kako pomembno je ne samo govoriti, ampak biti odgovoren. Na forumih in po medijih nasploh ljudje pogosto nekritično, neodgovorno obtožujejo vsevprek. Postali smo družba, ki nenehno kritizira, je nenehno nezadovoljna in zato se izgublja prava slika.

Cerar
Odprt center za žrtve in prijavitelje korupcije


Center je ustanovilo slovensko društvo Transparency International Slovenija in s tem Slovenijo pridružilo klubu 60 držav, kjer takšne entitete že uspešno delujejo. Gre za nevladno organizacijo, ki ima neoblastne pristojnosti in je namenjena tako v podporo obstoječim institucijam (KPK ter organi pregona), hkrati pa njihovemu civilnodružbenemu nadzoru, je na tiskovni konferenci pojasnila Simona Habič.
"Prijaviti korupcijo je v zadnjem času vedno težje. Pogosto pozabljamo, da je prijavitelj morda starš, ki mora hoditi v službo, je izjavila Habičeva. Ko mora prijavitelj skrbeti za družino, je precej bolj občutljiv na morebitne povračilne ukrepe zaradi prijavljanja korupcije.
"V svojem sistemu morda ne morejo spregovoriti na glas. Doletijo jih lahko številni povračilni ukrepi. Ti ljudje so pod stresom in se bojijo za uveljavljanje svojih temeljnih človekovih pravic," je nadaljevala.
S to akcijo 'Spregovori!' in z novim centrom jih želi društvo pozvati, naj bodo glasni - naj spregovorijo. Da bi presegli strah ali kakršne koli pomisleke, naznanitelje na centru po zagotovilih Habičeve čakala popolna anonimnost, obenem pa bodo deležni svetovanja in pravne pomoči, da bodo lahko v polnosti uveljavljali svoje pravice - denimo pri dostopu do informacij javnega značaja.
Center bo vsak primer obravnaval in ga poskušal razdelati do te mere, da bo primeren za prijavo pristojnim organom. Če se bo naznanitelj ali prijavitelj s tem strinjal, bo primer tudi delil z mediji in s širšo javnostjo.
Sistemske informacije, sistemske rešitve
Center, ki ga v polnosti financira Evropska komisija, bo s tem dobil še druge koristne informacije. S celostno analizo primerov bo ta nevladna organizacija lahko ugotovila, kje je pravna ureditev še nedodelana, in posledično predlagala zakonske dopolnitve. Mogoče bo tudi identificirati, kje v državi in njenih sistemih je veliko korupcije ali neetičnih ravnanj, pa organi pregona nanje še niso dosledno opozorjeni, je pojasnila Habičeva.
Da ne bi prišlo do centralizacije, se bo društvo povezalo s številnimi odvetniškimi pisarnami po vsej Sloveniji, ki bodo pomagale pri projektu.
Cerar: Vlada bo sodelovala
Premier Miro Cerar je Centru ter akciji Spregovori! obljubil, da si bodo vlada, vsi njeni člani ter ministrstva prizadevali za sodelovanje s projektom, kakor tudi s KPK in z drugimi civilnodružbenimi organizacijami, ki se ukvarjajo s to problematiko in predlagajo rešitve. "V okviru dopustnosti in možnosti," je dodal.
Po njegovih ugotovitvah smo postali "dežela, ki je prepletena s korupcijo" in tudi v tujini se ta podoba Slovenije krepi. Spomnil je, da k okrepljenemu boju proti korupciji poziva tudi 9. točka zadnjega seznama priporočil Bruslja Sloveniji.
Izrazil pa je prepričanje, da se sčasoma krepi težnja k vrednostno bolj zdravi družbi in iskanje najboljših načinov, da bosta država in oblast res taka, "kakršno smo si jo želeli ob osamosvojitvi".
"Na površju je ta kriza finančna in gospodarska, v globini pa je to kriza vrednot. Pretežno je posledica tega, da smo nespametno gospodarili z družbo in v marsičem bili koruptivni," je nadaljeval.
Opozoril pa je še na druga dva vidika prijavljanja korupcije: odgovornost in sorazmernost. Tisti, ki javno spregovori in nekoga obtoži koruptivnega ravnanja, s tem nosi tudi težko nalogo, je dejal Cerar. V nasprotnem primeru storiš dejanje, ki je prav tako vrednostno napačno. "Problem družbe je v tem, da tisti, ki kritizirajo, ne ravnajo odgovorno, se ne izpostavijo, temveč se skrivajo v anonimnosti," je izjavil premier.
Cerar: Brezmadežnih ni
Druga napačna smer je po Cerarjevem mnenju iskanje popolnoma brezmadežnih ljudi. Takih ni, je prepričan, je pa veliko tistih, ki so mogoče kdaj naredili kaj napačnega, so pa vseeno "pretežno pošteni in se trudijo".
Za vsako napačno, neetično ali koruptivno ravnanje mora priti tudi sankcija, je pred zbranimi predstavniki javnosti ter nekaj veleposlaniki tujih držav zatrdil slovenski premier. Sankcija pa naj bo sorazmerna s težo ravnanja in škodo, ki jo je povzročilo.
"Pogosti se zgodi, da se izvaja medijski linč nad ljudmi, ki so storili manjši prekršek," je izjavil. "Ne moremo pa za vsak manjši prekršek terjati odstopa fukcionarja ali odhoda iz države."
"Če ne, nam bo zmanjkalo ljudi," je še dodal. Ljudje z integriteto se bodo v tem primeru izogibali prevzeti javne funkcije v strahu pred nesorazmerno javno kritiko. Takšno kritiko namreč po Cerarjevem mnenju prepogosto izražajo ravno tisti, ki so še posebej obremenjeni s koruptivnimi ali neetičnimi ravnanji.
VDT: Prijave na tožilstvo
Vrhovno državno tožilstvo je projekt Spregovori in ustanovitev Centra za zagovorništvo pozdravilo. Poudarilo pa je, da poleg državnih organov kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, lahko naznani vsakdo, in sicer na državno tožilstvo in policijo. Državno tožilstvo sprejema tako kazenske ovadbe državljanov kot prijave sumov kaznivih dejanj in ima za to organizirane uradne ure, v posameznih primerih pa je to mogoče storiti tudi v času dežurstev.
Včasih imajo prijavitelji korupcije pomisleke zaradi neprijetnosti pri razkritju in nadaljevanju postopka, spet drugič so morda tudi sami kazensko odgovorni.
"Vsak, kdor želi sodelovati z državnim tožilstvom, čeprav je sam udeležen v kriminalni dejavnosti s področja korupcije, se lahko zglasi na tožilstvu tudi osebno. Državni tožilec takšnega prijavitelja obravnava v okviru možnosti, ki mu jih daje zakonodaja. Tožilec ima pri tem na voljo tako že uveljavljene zakonske možnosti kot tudi novejše institute, kot je možnost sklenitve posebnega sporazuma o priznanju krivde. Pri tem je v okviru zakonskih pogojev mogoče, da se kazen naznanitelju odpusti, čeprav je bil sam vključen v kriminalno dejavnost," so sporočili z Vrhovnega državnega tožilstva.











Center za zagovorništvo, informiranje in pravno svetovanje prijaviteljem korupcije je dostopen na brezplačni in anonimni telefonski številki 080 39 34.

Ne moremo pa za vsak manjši prekršek terjati odstopa fukcionarja ali odhod iz države. Če ne, nam bo zmanjkalo ljudi.

Premier Miro Cerar o tem, da mora biti sankcija sorazmerna teži dejanja

Mnogi se ne zavedajo, kako pomembno je ne samo govoriti, ampak biti odgovoren. Na forumih in po medijih nasploh ljudje pogosto nekritično, neodgovorno obtožujejo vsevprek. Postali smo družba, ki nenehno kritizira, je nenehno nezadovoljna in zato se izgublja prava slika.

Cerar
Odprt center za žrtve in prijavitelje korupcije