Je policija prisluškovala Simonitiju? Foto: EPA
Je policija prisluškovala Simonitiju? Foto: EPA

Skratka, to je neka policijska metoda, ki dokazuje, da so mi prisluškovali, obenem pa je to ohranjenje načina, ki je podoben izživljanju oz. šikaniranju.

Vasko Simoniti
Janko Goršek
SDS glede domnevnega prisluškovanja sprašuje generalnega direktorja policije Janka Gorška. Foto: MMC RTV SLO

Simoniti, ki ga je policija v torek zaslišala zaradi suma zlorabe uradnega položaja (tega naj bi storil januarja 2008 kot minister za kulturo), je pojasnil, da je na zaslišanju na oddelku za gospodarsko kriminaliteto PU Ljubljana zasliševalca in zapisnikarja vprašal, ali so mu v preteklosti, v povezavi z omenjeno zadevo, tudi prisluškovali, vendar ni dobil odgovora.

"Oba, zasliševalec in zapisnikar, sta molčala pri tem vprašanju, čeprav sem dobil odgovore na vsa druga vprašanja, ki sem jih postavil na zaslišanju. Zato sem jih znova vprašal, vendar sta še vedno molčala, zaradi česar sem zahteval, da naj se v zapisnik zaslišanja zapiše, da nisem dobil odgovora na vprašanje o prisluškovanju," je poudaril Simoniti.

Simoniti: Policija me pušča v negotovosti
Po mnenju nekdanjega ministra za kulturo je na podlagi molka logično sklepal, da mu prisluškujejo oz. so mu prisluškovali. Odgovor z molkom pomeni, da ga puščajo v negotovem položaju stalnega nadzorovanja oz. nenadzorovanja, je prepričan. "Skratka, to je neka policijska metoda, ki dokazuje, da so mi prisluškovali, obenem pa je to ohranjenje načina, ki je podoben izživljanju oz. šikaniranju."

Na spletni strani SDS-a, ki je prva poročala o domnevnem prisluškovanju, je postavljeno tudi javno vprašanje generalnemu direktorju policije Janku Goršku. Simoniti oz. največja opozicijska stranka namreč Gorška sprašujeta, ali je kriminalistična policija zaprosila sodišče za izdajo ustreznega dovoljenja oz. odredbe, ki organom pregona dovoljuje uporabo posebnih metod in sredstev. Zanima jih tudi, kdaj je bil predlog vložen, kdaj je sodišče izdalo odredbo in za kakšno časovno obdobje je odredba veljala oziroma velja. Ob tem je Simoniti za MMC zatrdil, da vsekakor pričakuje Gorškov odgovor.

POLICIJA ZA MMC: NISMO PRISLUŠKOVALI
Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana v omenjeni zadevi, za katero je bila oseba vabljena kot osumljenec, ni zaprosila za izdajo odredbe za uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov in tako teh ukrepov ni izvajala.
Policija vedno izvaja prikrite preiskovalne ukrepe zakonito, le v obsegu izdanih odredb sodišča, ki edino lahko dovoli take ukrepe. Policija nikoli ne začne in ne more izvajati prikritih preiskovalnih ukrepov prej ali v večjem obsegu, kot pa ji to dovoljujejo odredbe in dovoljenja sodišča oz. državnega tožilstva, kar je v bistvu tudi sodni nadzor nad delom policije.


"Ne vem, kako naj bi sploh zlorabil svoj položaj"
Glede suma zlorabe uradnega položaja (Simoniti je osumljen, da je z verificiranjem sporazuma o načinu financiranja dela javnega uslužbenca, sklenjenega med nadzornim svetom Filmskega sklada RS-ja - Javni sklad in Igorjem Prodnikom, odločilno prispeval k izvršitvi kaznivega dejanja, katerega je osumljen Prodnik) je nekdanji minister zatrdil, da se mu "zdi to trapasta", saj ne ve, kako naj bi sploh zlorabil svoj položaj oz. česa ga sploh obdolžujejo.

Simoniti je pojasnil, da mu je policist na vprašanje, ali je bila omenjena pogodba nezakonita, odgovoril, da je bila pravno sporna, ni pa dobil odgovora, ali je bila tudi nezakonita. Nekdanji minister tudi poudarja, da ni dvomil o pravnoformalni podlagi sporazuma, ki ga je pripravila odvetniška pisarna Dobnik, zato ni imel nobenega razloga, da takega sporazuma ne bi podpisal. Prav tako ni podvomil o nezakonitosti pogodbe, ki jo je sestavil filmski sklad, saj da ni imel razloga, da bi podvomil o kvalificirani osebi, ki jo je za pripravo pogodbe najel omenjeni sklad.

Skratka, to je neka policijska metoda, ki dokazuje, da so mi prisluškovali, obenem pa je to ohranjenje načina, ki je podoben izživljanju oz. šikaniranju.

Vasko Simoniti