Za carinike oz. finančno upravo veljajo omejitve pri stavkah. Foto: BoBo
Za carinike oz. finančno upravo veljajo omejitve pri stavkah. Foto: BoBo

Iz sindikata so sporočili, da si bodo zaposleni na Finančni upravi RS z vsemi sredstvi sindikalnega boja, vključno s stavko, zagotovili primerljiv statusni in materialni položaj glede na druge javne uslužbence. Stavka bo potekala od 13. februarja do sklenitve stavkovnega sporazuma oziroma odločitve stavkovnega odbora, da jo prekine ali zamrzne.

Med njihovimi stavkovnimi zahtevami so dvig izhodiščnih plačanih razredov za pet plačnih razredov vsem uslužbencem finančne uprave, štiriodstotni dodatek k bruto plači zaradi prepovedi in omejitev v zakonski določbi, saj uslužbenci finančne uprave ne smejo opravljati dejavnosti, ki niso združljive z nalogami finančne uprave, ter dejavnosti, ki pomenijo navzkrižje interesov po zakonu o javnih uslužbencih ali drugem zakonu.

Prav tako zahtevajo razširitev nabora upravičencev dodatnega pokojninskega zavarovanja na vse pooblaščene uradne osebe v finančni upravi, nezgodno zavarovanje za vse uslužbence, popravek v uredbi o organizaciji, sistemizaciji, delovnih mestih, pogajanja o Panožni pogodbi za uslužbence finančne uprave ter intenzivnejše pomlajevanje kadrovske strukture zaposlenih, sistem štipendiranja in karierni razvoj zaposlenih.

Vlado, ministrstvo za finance in vodstvo Fursa pozivajo k takojšnjim pogajanjem.

Furs: Stavka je omejena

Na Fursu pravijo, da bo stavka, če bo potekala, nedvomno vplivala na delovni proces. "Vendar pa za zdaj težko napovemo, v kolikšni meri bo to vplivalo na posamezna delovna področja Fursa," so navedli.

Ob tem so spomnili, da zakon o finančni upravi določa, da je pravica do stavke uslužbencev finančne uprave omejena, zato mora Furs tudi med stavko zagotoviti opravljanje nujnih del in nalog iz svoje pristojnosti.

Uslužbenci finančne uprave morajo tako med stavko opravljati nujna dela in naloge finančne uprave ter z njimi povezane podporne naloge, če bi njihovo neopravljanje lahko ogrozilo finančno stabilnost, blagovni promet ali izpolnjevanje mednarodnih obveznosti države.

"V ta namen bo pred nastopom stavke predstojnik s stavkovnim odborom s pisnim sporazumom dogovoril podroben obseg delovnih nalog in način njihovega opravljanja. Če dogovor ne bo možen, bo predstojnik, ob upoštevanju pravice do stavke, določil, katere nujne naloge in dela mora finančna uprava opravljati med stavko. Nujne naloge bodo opredeljene po posameznih področjih dela finančne uprave," so še navedli na Fursu.