Breznik je prepričan, da so
Breznik je prepričan, da so "grožnje" ministra Svetlika nesprejemljive. Foto: MMC RTV SLO
Izvršna sekretarka ZSSS-ja Lučka Böhm trdi, da bodo s sprejetjem pokojninske reforme razlike med pokojninami in plačami narasle. Foto: MMC RTV SLO

Na novinarski konferenci Zveze svobodnih sindikatov Slovenije so predstavniki Sindikata upokojencev Slovenije predstavili svoj pogled na pokojninsko reformo.

"Spremembe da, vendar ne takšne, kot so predlagane"
Predsednik sindikata Konrad Breznik je povedal, da pokojninska reforma ni neprijazna do delavcev in nesprejemljiva le zanje, temveč tudi za upokojence. "Strinjamo se, da so potrebne spremembe pokojninskega sistema, vendar ne na tak način, kot to počne vlada," je poudaril in dodal, da bi morale biti spremembe pokojninskega zakona sprejete s soglasjem ekonomsko-socialnega sveta.

Kot nesprejemljive je označil grožnje ministra za delo Ivana Svetlika, ki trdi, da bi bilo treba v primeru padca pokojninske reforme na referendumu sprejeti intervencijski zakon, ki naj bi še ostreje vplival na življenjsko raven upokojencev. "Takšne grožnje v današnjem demokratičnem svetu nikakor niso sprejemljive," je izpostavil.

"Zakon ne bo prinesel nič dobrega"
Po njegovih besedah je Zveza društev upokojencev sprejela nekakšen pakt z vlado in podprla reformo. Ta poteza naj bi bila problematična predvsem zato, ker predstavniki zveze upokojencev prejemajo honorarje za svoje delo v zvezi, s katerimi si, trdi Breznik, lahko bistveno izboljšajo svoj položaj.

Prepričan je, da se predreferendumska kampanja vodi, kot se je to počelo v preteklosti, in da bi morala vlada nastopiti bolj strokovno in prepričljivo, če bi želela koga prepričati, da je zakon, "ki ne bo prinesel nič dobrega in bodo pokojnine dejansko nižje", potreben.

Böhm: Večina bo prisiljena prositi za socialni prispevek
"Vlada je na svoji začetni tiskovni konferenci javnosti postrega s številkami, kako bodo pokojnine pravzaprav rasle in bodo bistveno višje od sedanjih, pri tem pa je seveda zamolčala, da so bili izračuni narejeni na nerealnih predpostavkah in da bi človek pravzaprav lahko rekel, da takšni izračuni zavajajo," je poudarila izvršna sekretarka ZSSS-ja Lučka Böhm.

Kot pravi, želi ZSSS upokojence opozoriti, da mora biti pokojnina, tako kot plača - "pošteno plačilo za pošteno opravljeno delo". Meni, da je pokojnina pravica iz dela, "ki smo jo zaslužili s tem, da smo moški 40, ženske pa 38 let, od svoje bruto plače plačevali prispevke". Namen pokojnine naj ne bi bil le preprečevati revščino na stara leta, ampak posamezniku omogočiti, da ohrani življenjsko raven, kakršne si je ustvaril v času aktivne dobe.

"Razlike med pokojninami in plačami bodo večje"
Po izračunih, ki so jih opravili na ZSSS-ju, pa bodo pokojnine s sprejetjem reforme tako nizke, da bo večna upokojencev prisiljena zaprositi za socialnovarstveni prejemek, zlasti industrijski delavci in drugi, ki so delali največ časa in na najtežjih delovnih mestih.

Trdi, da je bilo po statističnih podatkih razmerje med plačo in starostno pokojnino v Sloveniji leta 2010 66,6 odstotka, kar po njenem pomeni, da že danes ne dosegamo razmerja, ki ga priporoča OECD, in sicer 70 odstotkov. "Formula za usklajevanje pokojnin, ki jo prinaša ZPIZ-2, pomeni, da bodo pokojnine izgubljale tekmo z rastjo plač in da bo razlika med plačami in pokojninami postajala vedno večja," je razložila.

Böhmova je citirala tudi poročilo fiskalnega sveta, vladnega posvetovalnega telesa za neodvisno oceno javnofinančne politike in izvajanje strukturnih reform, v katerem naj bi bilo med drugim zapisano, da je lahko zaradi nezadostnosti pokojnin iz drugega in tretjega stebra tveganje revščine starostnikov v prihodnosti pereče vprašanje. Reforma razmerje med prvo pokojnino in zadnjo plačo namreč določa v višini 60 odstotkov, kar je nižje od primernega nadomestitvenega razmerja 70 odstotkov, ki po merilih OECD-ja še omogoča ohranjanje primerne življenjske ravni po upokojitvi.