Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 13 glasov Ocenite to novico!
false
Ideji o združevanju sindikatov najbolj znani obrazi s sindikalne scene ne nasprotujejo. Foto: BoBo

Dodaj v

Sindikata Pergam in ZSSS tik pred združitvijo?

Konfederacija sindikatov javnega sektorja še ne razmišlja o združevanju
12. oktober 2017 ob 07:45
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Ali se bosta Zveza svobodnih sindikatov ter konfederacija sindikatov Pergam združila in povezala v eno centralo? Čeprav nihče od vodilnih ne želi uradno potrditi združevanja, gre menda samo še za vprašanje časa.

Pri nas imamo sedem sindikalnih central, ki so del Ekonomsko socialnega sveta. Največji med njimi sta Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) ter Konfederacija javnega sektorja. Odločbo, ki dokazuje reprezentativnost sindikatov in jo je podelilo ministrstvo za delo, ima poleg omenjenih sedmih central še 43 drugih sindikatov.

V Nemčiji so že pred desetimi leti prepolovili število sindikatov, zato je čas za reorganizacijo tudi pri nas, meni profesor Miroslav Stanojević s FDV-ja: "To združevanje je absolutno nujno in bo olajšalo delo ekonomsko socialnega sveta. Povečal se bo vpliv na makroravno, konkurenca med sindikati bo znotraj podjetij in organizacij manjša."

Ideji o združevanju sindikatov najbolj znani obrazi s sindikalnega področja ne nasprotujejo. Večina jo podpira. Premalo nas je, da bi tratili moči za medsebojne boje, pravi predsednica Zveze Lidija Jerkič. Glede povezovanja pa sta Jerkičeva in predsednik Pergama Jakob Počivavšek še zadržana.

"Mi smo mnenja, da je dobro, da prihaja do sodelovanja, ki je bilo v preteklih letih dobro. In tudi do povezovanja," je dejal Počivavšek. "Poroka se razglaša skupaj, in če bo, ko bo prišlo do takih združevanj, bomo za to poskrbeli skupaj," pa pravi Jerkičeva.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj pravi, da so bile namere o povezovanju med centralami že večkrat ugotovljene, da pa se o povezovanju z Zvezo svobodnih sindikatov ta trenutek ne pogovarjajo.

Urška Valjavec, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
mirror
# 12.10.2017 ob 09:08
V tujini sindikati ob stavkah delavcem izplačajo izpad prihodka. Pri nas pa dobijo piščalke in rdeče pelerine.
nonparel
# 12.10.2017 ob 08:39
Sindikati, dajte še nekaj narediti za delavce v gospodarstvu, še posebej za tiste sužnje v privatnih podjetjih. Ne, pa da skrbite samo za zaposlene v javnem sektorju.
mirror
# 12.10.2017 ob 09:12
Združitve teh dveh sindikatov ne bomo doživeli. Sindikati gospodarstva so podhranjeni, sindikati JS pa prenažrti, zato ne gresta skupaj. Plače JS pokriva država, plače v gospodarstvu pa podjetja.
johndeer
# 12.10.2017 ob 08:19
Rebolj Dušan, a sedaj vidiš, da je Posedi maček v žaklju? Dela popolnoma nič, ne na Pergamu, ne na agenciji za varno prehrano... z mano pa zaradi tega spora še vedno ne govoriš. Ja, ponos je včasih hudo breme...
dunbar
# 12.10.2017 ob 09:52
mirror, posamezen sindikat pod ZSSS izplačuje svojim sekretarjem (prvim ljudem) tudi do 7000 evrov bruto plače, člastvo pa nezadržno upada.

Niso še toliko podhranjeni, da bi začeli razmišljati, kaj je njihovo poslanstvo in bi šli nazaj k osnovam....
mirror
# 12.10.2017 ob 08:14
Paraziti delavcev se združujejo.
Fritz.si
# 12.10.2017 ob 10:45
Dokler bodo v sindikalnih centralah delovali tako, da bodo pri pogajanjih z delodajalci vedno ujčkali posamezne skupine (npr. Štrukljeve šolnike) in zanemarjali druge, povezovanje med sindikati nima smisla, saj le institucionalizira sedanjo neenakopravno obravnavo poklicnih skupin. Če ena centrala zastopa tako učitelja kot medicinsko sestro, se mora boriti za boljše pogoje obeh članov in ne samo enega.
Lovec
# 12.10.2017 ob 09:59
Torej je Semolič zaviral združitev.

Sicer so pa sindikati del problema in ne rešitve. So edina nevoljena stranka v Sloveniji. Skratka interesno združenje, ki pobira denar, kapitalistično gospodari, in uveljavlja svoje zahteve na račun nerazvitosti in slabe delavske zakonodaje.
Mirko Tipka
# 12.10.2017 ob 09:03
gre menda samo še za vprašanje časa.

A to je bilo mogoče slišati na ljubljanski tržnici?
elim36
# 12.10.2017 ob 10:10
Mirror, tvoje navedbe: "Sindikati gospodarstva so podhranjeni, sindikati JS pa prenažrti, zato ne gresta skupaj. Plače JS pokriva država, plače v gospodarstvu pa podjetja" ne držijo. Od koga dobiva član sindikata plačo ni pomembno za združevanje sindikatov. Bo treba pogledat čez mejo in tam to zelo dobro deluje. Nenazadnje ima tudi sedaj ZSSS v svoji sestavi sindikate iz obeh sektorjev, državnega in zasebnega. Sindikati se morajo medsebojno podpirati in biti solidarni, sicer si režejo vejo na kateri sedijo.
zozozo
# 12.10.2017 ob 15:14
V Nemčiji so že pred desetimi leti prepolovili število sindikatov, zato je čas za reorganizacijo tudi pri nas

Kaki razlog pa je to? Kr neki.
mirror
# 12.10.2017 ob 10:01
Pergam so sindikati JS, ki imajo polno podporo oblasti, imajo večje članstvo in tudi nizajo uspehe v vseh, včasih tudi neupravičenih zahtevah po povišanju plač. To pa zato, ker je javna uprava tudi del JS in se ne bo odrekla višji plači. ZSSS so sindikati gospodarstva brez podpore države, delujejo zelo neprepričljivo in tudi z vedno manjšim članstvom. Ta združitev je nemogoča. Pergam ne bo spustil k koritu obubožane sindikaliste iz ZSSS. Vsem pa je skupno plemenitenje članarin v Delavski Hranilnici, kjer imajo vodstva sindikatov znaten del lastništva.
elim36
# 12.10.2017 ob 08:27
Le združitev ZSSS in Konfederacije sindikatov javnega sektorja bi pomenila večanje moči sindikatov pri nas na raven, kot je bila pred leti. Takšno združbo bi resno jemala vsaka vlada in delodajalske organizacije. Seveda če bi bili organizacijsko in akcijsko spodobni izpeljati stavke in proteste, kot se to za sindikate spodobi. Razmere do delavcev v državi so takšne, da je Slovenija zrela za eno generalno stavko, vendar se morajo sindikalni funkcionarji iz svojih in vladnih pisarn in sejnih dvoran preseliti na teren k svojim članom.
Kazalo