Šircelj meni, da zviševanje davkov ni rešitev za Slovenijo. Foto: BoBo
Šircelj meni, da zviševanje davkov ni rešitev za Slovenijo. Foto: BoBo
Enoodstotni padec gospodarske aktivnosti prihodnje leto

Po mnenju Širclja napoved Evropske komisije, po kateri bo Slovenija poleg Cipra edina država, ki bo še ostala v recesiji, kaže na to, da je politika trenutne vlade slava in lahko "državo privede v kaotično stanje".

Šircelj meni, da je politika, ki zanemarja zmanjševanje stroškov, napačna, obenem pa trdi, da zgolj zviševanje davkov ni rešitev. Tako je tudi davek na nepremičnine, od katerega si vlada obeta 400 milijonov evrov, po mnenju Širclja nesmiseln, saj bo prav tak znesek potreben za dokapitalizacijo Probanke in Factor banke.

Napačna, po oceni Širclja, je tudi nadzorovana likvidacija obeh bank, ki lahko pomeni tudi reševanje dveh majhnih bank v zasebni lasti. "Vlada bo torej s 400 milijoni evrov osrečila vse, ki so sodelovali z njima."

Težava je tudi zastoj v privatizaciji, saj državni holding nikakor ne zaživi, zato tudi ne bo kmalu novih lastnikov. "Brez sanacije gospodarstva pa nam tudi sanacija bančnega sistema ne bo pomagala in kriza se utegne v naslednjih petih letih ponoviti v še hujši obliki."

Napoved Evropske komisije je postregla tudi s popolnoma drugačnimi številkami, kot jih je v proračunskih dokumentih napovedala vlada, ki je predvidila primanjkljaj pod tremi odstotki BDP-ja. "Dvomim, da se je zmotila Evropska komisija, verjetno so napačni podatki vlade," meni Šircelj.

Ob takšnih napovedih bi, po mnenju Širclja, premierka morala razmisliti, ali ni stopila v prevelike čevlje. "Zadeve namreč ne gredo navzgor in če misli, da ni sposobna voditi države iz krize, bi bilo dobro, da razmisli o odstopu."

Enoodstotni padec gospodarske aktivnosti prihodnje leto