Dimitrij Rupel bo sodeloval na okrogli mizi o prihodnosti Evropske unije. Foto: Reuters
Dimitrij Rupel bo sodeloval na okrogli mizi o prihodnosti Evropske unije. Foto: Reuters
Mednarodna konferenca na Bledu

zunanjepolitična konferenca v Sloveniji, ocenjuje Dimitrij Rupel.

Zunanji minister je izrazil zadovoljstvo s potekom konference. Glede razprav, ki so potekale, je ocenil, da so dosegli precejšnjo enotnost glede integracije EU-ja, zlasti širitve, ki jo ima za nujno potrebno.

Forum je gostil preko tisoč udeležencev iz 50 držav in 6 mednarodnih organizacij. Sodelujoči iz akademskih krogov, politike in gospodarstva so se posvečali predvsem temam o širitvi EU-ja, prihodnosti zahodnega Balkana in evropskih povezav, o razmerjih moči v svetu, podnebnih spremembah in energetski varnosti.

Na konferenci, ki je potekala pod naslovom Evropska unija 2020: združena in enotna so o teh temah potekale razprave na štirih panelih z naslovi Prihodnost procesa integracije EU-ja, Globalna prevlada, Energetika in podnebne spremembe in Naslednja širitev EU-ja.

Znanih imen ni primanjkovalo
Posveta, ki je povezan s predsedovanjem Slovenije EU-ju v prvi polovici prihodnjega leta, so se udeležili vodilni politiki z območja. Med pomembnimi udeleženci blejske konference so bili premierja Hrvaške in Makedonije, Ivo Sanader in Nikola Gruevski, ter zunanji ministri Srbije, Črne gore, BiH-a in Albanije. Na okroglli mizi o prihodnosti Unije so sodelovali še slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel, madžarska zunanja ministrica Kinga Göncz, italijanski notranji minister Giuliano Amato in podpredsednik češke vlade Alexandr Vondra.

Mednarodna konferenca na Bledu