Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.1 od 7 glasov Ocenite to novico!
Kritike na račun predloga prenove visokošolske zakonodaje so letele tako iz vrst študentov kot predavateljev in vodstva fakultete. Foto: BoBo
Nazadnje bo odločitev o podaljšanju javne razprave o predlogu ZVIS-a v rokah ministra Jerneja Pikala. Foto: BoBo

Dodaj v

Skupni imenovalec kritik predloga visokošolske zakonodaje: nejasnost

Okrogla miza na Filozofski fakulteti
22. november 2013 ob 14:10,
zadnji poseg: 22. november 2013 ob 15:11
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ministrstvo za izobraževanje predlaga ukinitev izrednega in vpeljavo tudi plačljivega študija ter odpira slovenski visokošolski prostor tujim ustanovam. Kritik na račun predloga je precej.

Javna razprava o predlogu zakona o visokem šolstvu bo trajala do 29. 11., kot kaže, pa bi bil potreben najmanj še en krog javne diskusije, saj je bil predlog, kot priznava tudi ministrstvo, deležen precej popravkov in sprememb že v dosedanji javni razpravi. Obstoječi zakon je tudi zaradi odločbe ustavnega sodišča iz leta 2011 potreben sprememb. Kot je na današnji okrogli mizi na Filozofski fakulteti na temo predloga pojasnila Mišela Mavrič, vršilka dolžnosti generalne direktorice direktorata za visoko šolstvo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, so želeli z novim zakonom na ministrstvu urediti predvsem tri sklope, in sicer financiranje, kakovost visokega šolstva, želijo pa tudi odpraviti izredni študij.

Novosti, ki jih prinaša predlog, je več. Ministrstvo med drugim predlaga, da bi bili lahko brezplačnega študija deležni vsi, ne glede na starost, ki te možnosti še niso izkoristili, postavlja strožje pogoje za dodelitev koncesij visokošolskim zavodom, ukinja izredni študij in odpira slovenski visokošolski prostor tujim akreditiranim ustanovam. Med vsemi novostmi pa je najbolj kočljivo bržkone uvajanje plačljivega študija. Visokošolski zavodi bodo lahko razpisali vpisna mesta za plačljiv študij, a le v višini do 40 odstotkov vpisnih mest za posamezni študijski program in še to le, ko bodo vsa razpisna mesta za polni, brezplačen študij na tem programu že zasedena.

Plačljiv študij: "Namesto da bi zmaja ubili, smo ga vpregli"
Predsednik študentskega sveta Filozofske fakultete in doktorski študent Janoš Ježovnik je pozdravil napovedano ukinitev izrednega študija. "Dobro je, da smo izrednemu študiju rekli to, kar je, ne študij, ampak mehanizem za trženje študija," je dejal. A glede plačljivega študija je kritičen. "Namesto da bi zmaja ubili, smo ga vpregli. Zmaji pa se ne pustijo vpreči," je slikovito opozoril na pasti, ki jih predstavlja ta predlagana novost. Da je ukinitev izrednega študija dobra, je mnenja tudi prorektor Univerze v Ljubljani Goran Turk. Kot je dejal, je takšnega študija preveč, komercializacija pa je bila prevelika. Ob tem je dodal, da je še hujše to, da se tak študij izvajal okrnjeno in so postali stanrdardi za študente, ki plačujejo nižji. Na splošno je mnenje Turka glede predloga pozitivno. "Zakon gre v pravo smer, ampak ne rešuje vseh vprašanj," je dejal, pri čemer je pohvalil poudarek na kakovosti akreditacije visokošolskih zavodov. A tudi Turk je do predloga do neke mere kritičen. Predvsem ga moti nejasnost, ki, kot je dejal, daje občutek, da se nekaj skriva. Ali ni morda prikrit načrt, da se študij povsem skomercializira, je vprašal.

Študent FF-ja Jaša Lategano, sicer član študentskega društva Iskra, je tudi opozoril na problem plačljivega študija. Opozoril je na to, da se iz zakona ne vidijo posledice delitve na brezplačni in plačljiv študij. Konkretno je izpostavil ne jasnost glede samega poteka študija, in sicer ali bodo predavanja za študente, ki bodo plačevali, in tiste, ki ne bodo, potekali hkrati v istih predavalnicah, kar bi vsekakor vplivalo na potek brezplačnega študija. Tudi tega namreč zakon ne opredeljuje. Vprašal je tudi, čemu se plačljiv študij sploh uvaja. Mavrič z ministrstva je pojasnila, da je tak študij namenjen tistim, ki so že izkoristili brezplačni študij (torej gre za t. i. zaporedni študij) in državljanom nečlanic EU-ja.

"Zakon ni primeren za nadaljnjo obravnavo že zaradi slovničnih nerazumljivosti"
Tudi Zdravko Kobe s FF-ja je opozoril na nejasnosti glede plačljivega študija. Meni, da država s tem, ko daje visokošolskim ustanovam premalo sredstev, spodbuja tržne dejavnosti teh ustanov oziroma jih sili v povečevanje deleža plačljivega študija. Kobe pa je kritiziral predlog zakona tudi z vidika njegove izdelave. Kot je dejal, je zakon na obrtniški ravni preprosto slab izdelek, poln slovničnih napak in dvoumnosti. Številne slovnične nepravilnosti onemogočajo javno razpravo, je dejal, saj so določeni členi napisano povsem nerazumljivo. Kobe je med drugim izpostavil 40 odstotkov vpisnih mest, ki so določeni kot meja za število mest za plačljiv študij. Kot je pojasnil, je ministrstvo do te številke prišlo tako, da je izračunalo povprečje teh mest na ravni 27 članic EU-ja po podatkih iz leta 2008, pri čemer ni jasna metodologija izračuna. Poleg tega je vprašal, zakaj se ni Slovenija odločila na tem področju posnemati Nemčije, kjer je takšen odstotek le 6.

Kritike so letele tudi na nedefiniranost financiranja doktorskega študija, na večino vsebinskih vprašanj pa Mavričeva z ministrstva ni imela odgovora. Kot je rada ponovila, bo pomisleke prenesla ministrstvu, udeleženci javne razprave pa da se morajo zavedati, da se predlog spreminja iz dneva v dan, a da vseh sprememb ne morejo sproti objavljati na spletnih straneh, ker bi bila razprava tako preveč konfuzna. A ravno to spreminjanje, v katerega pa nimajo vpogleda, je najbolj motilo udeležence okrogle mize. Kako naj komentirajo predlog, če pa se stalno spreminja, brez da bi oni vedeli kako, so ponavljali.

Predlog za podaljšanje javne razprave
Tako Kobe kot dekanja Filozofske fakultete Branka Kalenić Ramšak sta zato predlagala podaljšanje javne razprave in ponovno objavo popravljenega predloga. Zakon nikakor še ni napisan dokončno, je zagotovila Mavričeva, ki priznava, da bi lahko bil napisan bolj jasno. Ker gre po razpravi še v medresorsko usklajevanje, je še daleč od parlamentarnega postopka, je mirila udeležence okrogle mize. A podaljšanje javne razprave ni predvideno, je še dodala. Kritikom predloga tako ostane le upanje v razumevanje ministrstva in njegovo pripravljenost, da bo upoštevalo številne očitke na sedaj objavljeni predlog.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
el CARTEL
# 22.11.2013 ob 14:50
Ministrstvo za izobraževanje predlaga ukinitev izrednega in vpeljavo tudi plačljivega študija ter odpira slovenski visokošolski prostor tujim ustanovam.

štodentje, čas je...

ta zakon ne sme biti sprejet, no matter what.
v dobro vseh tistih, ki prihajajo za nami.

postavlja strožje pogoje za dodelitev koncesij visokošolskim zavodom,

se pravi janševi SDS kompanjoni v prihodnje ne bodo mogli dobiti akreditacije za svoje miki maus fakultete?

ukinja izredni študij in odpira slovenski visokošolski prostor tujim akreditiranim ustanovam

dokler tuje ustanove se zavedajo, da ne smejo zaračunavati študentom študija, saj je šolstvo v slvoeniji javno, nimam nič proti.

a ker je to banana država slovenija je to verjetno le še en način, da se poskusi uničiti javno šolstvo. najprej se bo spustilo tuje ustanove, ki bodo lahko zaračunavale študij, posledično bodo nudili višje plače profesorjem, posledično se bo ustvarila fama da so javne fakultete zanič in delodajalci bodo zaposlovali le še z dragih tujih fakultet. videno že v zda
karantanc9
# 22.11.2013 ob 14:48
Zakoni moraj biti napisani kar se da kratko, jasno in brez dvoumnih členov.

Če zakon ni spisan tako, je jasno da se je najprej zastavlo luknje v zakonu nato pa štrikalo okoli. Te luknje pa seveda ne bodo v prid študentom niti kvaliteti študija.
gruzinec
# 22.11.2013 ob 16:48
Namen fakultete je ustrezno servisiranje gospodarskega IN negospodarskega dela neke držbe in države. Npr. precej ali velika večina kvalitetne državne uprave v kvaltetnih in uspešnih državah (na žalost ne Slovenija) prihaja iz specializiranih fakultet oz. programov. Je pa res, da morajo biti ti programi profesionalni in kvalitetni, ne pa valilnica ubogljivih, slabo podkovanih in nemotivranih aparatčikov...
Podobno velja za zdravstvo, kulturo, vzgojo...Pomemben je tudi ožje gledano nekomercialni del dejavnosti, saj te zagotavljajo kakovost bivanja in enake možnosti za vse ljudi...
flagellum
# 22.11.2013 ob 16:17
el CARTEL - če se tuje vstanove ne financirajo iz dravnega proračuna laho zaračunavajo študij kolikor hočejo. Kaj njih briga ali imamo mi javno šolstvo ali ne. Sej se lahko študentje vpišejo na javne fakultete. Nobeden jih ne bo silil se vpisovati na te tuje.
el CARTEL
# 22.11.2013 ob 16:09
Ko sem bral članek me je malce zbodlo, da se omenja samo FF, vendar glede na to, da je bila okrogla miza prav tam to ni tako čudno.

ja, ker so javno razpravo, ki je bila predvidena na fakulteti za farmacijo, preprečili s policijo. očitno niso vse fakultete tako naklonjene temu samoorganiziranju študentov..

Prejšnji teden ste organizirali okoli 20 skupščin na fakultetah za vzpostavitev samoorganiziranega študentskega gibanja, ki naj bi bil edini način za vključevanje mladih v procese odločanja.

http://www.rtvslo.si/slovenija/celoten-sistem-od-drzave-do-univerze-skusa-ukalupiti-posameznika-naj-bo-tiho-in-studira/322962
kozorog1973
# 22.11.2013 ob 16:09
stvar je dokaj enostavna, vkolikor študent dela redno faks, mu naj bo brezplaččen, vkolikor pa zajeba(lenoba, nesposobnost), pa naj plača predavanja in izpit in ostale študentske obveznosti iz svojega žepa. Upam da sem dost jasno po domače povedal.Tko kot mora bit tud drugod sankcionira naj se lenoba, nesposbnost, opravičljivo je zgolj bolezen oz višja sila na katero pač človek ne more vplivati, ostalo pa....
el CARTEL
# 22.11.2013 ob 15:56
ne verjamem da bi kdorkoli iz filofaxa smel imeti besedo glede prihodnega razvoja visokošolstva.

neumnost
vsakdo, ki je kadarkoli bil študent kateregakoli faksa, je trenutno študent, ali pa misli, da bi mu potomci morali imeti pravico do javnega (brezplačnega) visokega šolstva - ob dejstvu, da država vsakemu od nas pobere enormne količine davkov, ki gredo neznano kam - ima pravico do mnenja in besede pri tem.

seveda so dobrodošli predlogi tako iz stroke (naravoslovne kot družboslovne) kot laikov
malidelnicar
# 22.11.2013 ob 21:20
Študentov je preveč - še posebej družboslovcev.

Sem dipomant FDVja in vem o čem govorim.
Ko sem se vpisal sem takrat hitro občutil realnost in krutost slovenskega zaposlitvenega okolja. In vedel sem, da se bom moral prekleto boriti, da ne bom pristal med popolnoma nezaposljivimi. Na srečo po čudežu celo imam službo. Aleluja.

Ampak številni moji sošolci in sošolke niso bili tako srečni. Še vedno so brezposelni, veliko jih je vpisalo doktorat in so tako še bolj nezaposljivi.
Hkrati pa se na FDvju veliko smeri podvaja s Filozofsko fakulteto, hkrati pa so za ista mesta konkurenti še diplomanti fakultete za upravo, Ekonomske Fakultete in Prava. Pa kam bomo zaposlili vse te mlade?!?!?
ASUSfan
# 22.11.2013 ob 19:25
@Coem

Nic baje. Cisto tako je. Vsaj uradno.
brooko
# 22.11.2013 ob 17:44
@ raven. Obe, prosim. Pa ne z vrednostjo aksioma:).
MarcoQ
# 22.11.2013 ob 16:00
Coen, pa si vseeno oddal komentar ;)

Ko sem bral članek me je malce zbodlo, da se omenja samo FF, vendar glede na to, da je bila okrogla miza prav tam to ni tako čudno.
kozorog1973
# 23.11.2013 ob 08:18
na začetku svoje kariere sem se odločal med študijem teoretične filozofije in naravoslovja. Hvala Bog, da si mi prosvetlil misli, da je bila moja odločitev za študij sedanje profesije matematika lažja predvsem pa bolj jasna.
nikhrast
# 23.11.2013 ob 00:39
Ne vem zakaj se ne ustanavljajo kolidži v Sloveniji, tam se naučiš kaj praktičnega, od lab tehnologa do zidarja. Končaš univerzo, potem greš na kolidž da postaneš zaposljiv.
Pa kaj ti bo diploma filozofske fakultete, posebno če jo boš vzel resno. Ne mores rečt da imaš, na primer, diploma zgodovinarja, potem pa resno zahtevat službo.
vojnaslo91
# 22.11.2013 ob 21:36
Ministrstvo za izobraževanje predlaga ukinitev izrednega in vpeljavo tudi plačljivega študija
--------------------------------------------------------------------
Hoteli ste neoliberalno vlado, zdaj pa tišino. ŠŠŠŠŠŠŠŠŠ
Cicero33
# 22.11.2013 ob 21:24
Končno en članek o ZVISU, ko Iskra ne izvaja samopromocije. Pohvalno
raven_
# 22.11.2013 ob 21:20
brooko
ahem, ja javni sektor obstaja da servisira gospodarstvo, to je vedno bil v teoriji njegov namen in zato tudi se mu nekako dovoljuje da cuza iz naših denarnic. Če temu ne bi bilo tako, potem bi bili davki kršenje človekovih pravic. Druga pa ni potrebna dokazovanja dokler se ne najde nekdo ki trdi nasprotno, kar dvomim da se bo zgodilo (z resnim obrazom).
el CARTEL
# 22.11.2013 ob 19:45
če se tuje vstanove ne financirajo iz dravnega proračuna laho zaračunavajo študij kolikor hočejo. Kaj njih briga ali imamo mi javno šolstvo ali ne.

no, dovolj je le, da pogledaš javno zdravstvo, pa ti bo vse jasno. razen, če meniš, da javno zdravstvene super delujejo, odkar imajo zasebniki svoje prakse.

ravno nasprotno, država kar sili v uporabo zasebnega (samoplačniškega) zdravstva, če si bola. če pa nisi, lahko sediš in čakaš dve leti za tisti tregled pri specialistu..

tako bo tudi z javnim šolstvom.

Nobeden jih ne bo silil se vpisovati na te tuje.

seveda da ne.

le če boš hotel dobiti dobro službo ali dobro znanje, se boš moral vpisati na tuje..
če pa te zanimajo neki skrajšani tuti fruti programi, potem so tu vedno javne

kot v ZDA
----
a) da se fakultete podredijo potrebam gospodarstva
b) da se onemogoča indoktrinacija mladih generacij

kdorkoli meni, da študentje protestirajo, ker so proti onemogočanju indoktrinacije, je toliko izven realnosti, da bodisi fakultete od blizu ni videl zadnjih 20 let (ali nikoli), ali pa je le ideološki zaslepljenec.
nikhrast
# 22.11.2013 ob 19:16
Tisti ki tako zagovarjate brezplačno terciarno edukacijo, žvižgate v temi in ščijete v veter.

Jasno je da imajo v glavnem privatne fakultete višjo kvaliteto, privlačijo boljše profesorje, privlačejo donacije, pa tudi boljše študente. Poglej samo štipendijske fonde nekaterih univerz, Harvard na primer, več kot 20 milijard dolarjev. Pa saj te unverze poberejo crème de la crème študentov, $100 tisoč štipendije ni nič nenavadnega za brihtne.

Pa saj univerze, bolnice, galerije, muzeji... slonijo na privatnih donacijah. Po diplomiranju boš tako stalno dobival kuverte, spraševali te bodo za kakšne donacije. Pa isto po bolnicah, po operaciji dobivaš ravno tako kuverte. Seveda so pa po teh ustanovah vsepovsod table, gor pa imena donatorjev, pa tudi po 100 milijonov donacije. Najbolj poskrbljene so pa biznis fakultete, skoraj vse se imenujejo po glavnem donatorju. Je sploh mogoče da je kje biznis fakulteta v slabem stanju?
brooko
# 22.11.2013 ob 16:45
@ raven (16:27): glede na to, da Cartela obtožuješ nakladanja, imam samo eno prošnjo. Svoji zgornji trditvi, prosim, argumentirano dokaži. Bodisi s citati z današnje razprave na filofaksu, če si na njej bil, bodisi z ustreznimi odstavki iz samega članka.

Hvala.
gesan
# 22.11.2013 ob 16:41
Za to je največkrat potrebna uravnilovka, ki pa je sama po sebi nerazumna.
Je samo zaradi tega, ker se ljudje sami od sebe ne zavedajo kaj lahko in kaj ne smejo.

Pa še tako ali tako se ne zavedajo, kljub uravnilovkam...pravilam
gesan
# 22.11.2013 ob 16:39
kozorog1973
# 22.11.2013 ob 16:09


Žal pa je sistem tak, da vrže vse v en koš in iz tega izvzame samo tiste, ki imajo določene veze in poznanstva.

Drugače se pa strinjam, da se točno ve, kdo je faulant in kdo ne.
Problem je samo v tem, da je premalo tistih, ki odločajo in bi gledali na vsako situacijo posebej po načelu poštenozma in ne čem drugem.
Coen
# 22.11.2013 ob 17:59
@ kozorog1973,

stvar je dokaj enostavna, vkolikor študent dela redno faks, mu naj bo brezplaččen, vkolikor pa zajeba(lenoba, nesposobnost), pa naj plača predavanja in izpit in ostale študentske obveznosti iz svojega žepa. Upam da sem dost jasno po domače povedal.Tko kot mora bit tud drugod sankcionira naj se lenoba, nesposbnost, opravičljivo je zgolj bolezen oz višja sila na katero pač človek ne more vplivati, ostalo pa....

Saj ne, da takšen mehanizem že obstaja in da sem ga na MMC prilimal že vsaj 10 krat, ali ok....

Kratko in jedrnato, po novem je baje tako, da če se ti zalomi enkrat, se še vseeno lahko vpišeš v redni študij. Če se ti zalomi dvakrat, pa plačuješ šolnino, če seveda imaš namen končati faks.
raven_
# 22.11.2013 ob 17:05
katero od dveh točk naj ti argumentiram, oba mejita na absolutno resnico, če smo že pri tem.
el CARTEL
# 22.11.2013 ob 16:06
flagellum @ privat fakultetam ni prostor v državi, ki ima javno šolstvo.

ne vidim smisla. kaj, a imajo privat fakultete neko skrivno znanje, ki ga javne nimajo?
---

šolstvo v sloveniji je pač javno dostopna dobrina, za to vsi plačujemo davke in - dokler nas ne oprostijo plačevanja davkov - bo tako ostalo.

kajti javno šolstvo je še vedno najboljši in najlažji način, da ljudje iz nižjih slojev in nižjega srednjega sloja pridobijo znanje in sposobnost, da preidejo vsaj v srednji sloj.

tako da je popolnoma nesprejemljivo,da se uvede dualno šolstvo: eno za bogate priviligirance, kjer se podeljuje dobro znanje in drugo za nižji sloj, kjer se pač dela nekaj.

nisem proti reformi javnega šolstva, sem paproti zasebnem šolstvu, ki uvaja klasizem tudi v podajanje znanja (tisti z več denarja, ki lahko plačajo, naj dobijo tudi boljše znanje - ni šans)
raven_
# 22.11.2013 ob 15:41
ne verjamem da bi kdorkoli iz filofaxa smel imeti besedo glede prihodnega razvoja visokošolstva.
flagellum
# 22.11.2013 ob 15:08
el CARTEL - "dokler tuje ustanove se zavedajo, da ne smejo zaračunavati študentom študija, saj je šolstvo v slvoeniji javno, nimam nič proti." - evo to je razmišljanje bednih levičarjev v slovenji. Ko so privat faklutete financiranje s strani države, da lahko imajo študentje brezplačno šolstvo so tako proti. Sedaj bi pa radi, da nej ne bi zaračunavale študenom. Jaz se sprašujem, kaj bodo te ustanove dobrodelne organizacije in bodo njihovi lastniki financirali študente?!
Coen
# 22.11.2013 ob 15:42
raven_, no comment.
raven_
# 22.11.2013 ob 16:27
el CARTEL
lahko nakladaš kolikor želiš, dejstvo je da filofaxovce motijo dve stvari:
a) da se fakultete podredijo potrebam gospodarstva
b) da se onemogoča indoktrinacija mladih generacij

dejstvo je da je namen fakultete servisirati gospodarstvo, tako da vaša borba je tako napačna kot neumna.
Kazalo