Za slovensko prebivalstvo onstran italijanske strani meje je dejstvo, da se ga v matični državi dojema kot 'biti na tujem', absurd, pravi znani tržaški pisatelj Boris Pahor. Foto: MMC RTV SLO
Za slovensko prebivalstvo onstran italijanske strani meje je dejstvo, da se ga v matični državi dojema kot 'biti na tujem', absurd, pravi znani tržaški pisatelj Boris Pahor. Foto: MMC RTV SLO

"Mislim, da je tudi glede padlih boljše, da danes govorimo o naši zgodovini kakor o njihovem herojstvu," je dejal Pahor in dodal, da smo ob "etiki, ki je danes ni", dolžni iznajti novo. Ta bo "nadaljevanje tiste etike, ki jo danes slavimo z venci, in se imenuje etika narodne zavesti in narodnega ponosa".

Narodni ponos in indentiteta vselej premalo poudarjena
Slovenci smo svoj narodni ponos in identiteto vselej premalo poudarjali in se skozi zgodovino raje opirali na "nekaj višjega, širšega, univerzalnega", bodisi na krščanstvo, komunizem, ali pa na današnje "svetovljanstvo, politiko kapitala, ekonomije in bank".
Za slovensko prebivalstvo onstran italijanske strani meje je dejstvo, da se ga v matični državi dojema kot "biti na tujem", absurd. Še zlasti to velja ob upoštevanju, kako močan etnično-gospodarski kulturni center so do prve svetovne vojne v Trstu predstavljali Slovenci, je povedal slavnostni govornik.

Slovenci v matični državi ne poznajo šolske ureditve in društev zamejskih Slovencev, ne vedo, kako živi njihovo gledališče, pa tudi z bogato ribiško in pomorsko tradicijo tržaških Slovencev niso seznanjeni. Po njegovih besedah bo Trst v prihodnosti ponovno zaživel, verjetneje kot Italija pa ga bo gradila Evropa.

"Glede meje s Hrvaško bi morala Slovenija vztrajati pri zgodovinski resnici"
Če govorimo o zgodovinskem spominu, se je po Pahorjevih besedah treba zavzeti tudi za "zgodovinsko pravično mejo na morju". Na podlagi zgodovinskega spomina Savudrijski polotok spada k Piranskemu zalivu in zato v preteklosti ni bil Hrvaški, je spomnil. Slovenija bi zato morala zahtevati, da se pri o določanju meje na morju razpravlja o zgodovinski resnici, ne pa "sprejemati razprave o kateri koli določitvi slovenskega izhoda na morje".

Zbrane je nagovoril tudi piranski župan Tomaž Gantar. Kot je izpostavil, so prav borci mornariškega odreda Koper z izbojevanimi bitkami na Jadranu med drugo svetovno vojno potrdili, da "Slovenija je in je od nekdaj bila pomorska država", njihovo izročilo pa danes neguje slovenska vojna mornarica.