Slovenija v Afganistanu načrtuje tudi krepitev pomoči ženskam. Foto: EPA
Slovenija v Afganistanu načrtuje tudi krepitev pomoči ženskam. Foto: EPA

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Uroš Krek je pojasnil, da gre za celosten pristop, ki vključuje tako varnostno kot razvojno dimenzijo in je edini način za zagotovitev stabilnosti v Afganistanu.

V okviru 60.000 dolarjev, ki jih je prispevala Slovenija,sta bili donaciji računalniške učilnice oddelku za veterino na fakulteti za kmetijstvo v Heratu in opreme za ženski učni center na obrobju Herata. Slovenija je pomagala tudi pri gradnji vodovoda za center za duševno prizadete, v katerem je posadila 200 sadnih dreves, darovala pa je tudi računalnike za zasebno srednjo šolo, oddelku za novinarstvo na univerzi v Heratu pa je podarila računalnike in kamero.

Slovenija se na ta način po svojih močeh odziva na številne resolucije Varnostnega sveta ZN-a, da se države vključijo v mednarodna prizadevanja za stabilizacijo Afganistana, je pojasnil predstavnik ministrstva za zunanje zadeve Jurij Rifelj.

Naslednja projekta: cepljenje živali in pomoč pri vzreji perutnine
V prihodnje bo Slovenija svoj prispevek na področju civilno-razvojnega sodelovanja občutno povečala. Samo veterinarski projekt, v okviru katerega bodo cepili živali nomadov, bo tako stal 300.000 dolarjev. Načrtuje se še krepitev pomoči ženskam v Afganistanu, v okviru katere bodo pomagali ženskam pri vzreji perutnine in pridobivanju jajc, kar bi okrepilo družinsko ekonomijo in vzpodbudilo samostojnost žensk.