Izraelu nismo dobavili vitalnih delov orožja, pravijo na MZZ-ju. Foto: EPA
Izraelu nismo dobavili vitalnih delov orožja, pravijo na MZZ-ju. Foto: EPA
Gaza - preiskava ruševin hiše v bližini vodohrama
MZZ je obsodil izraelske napade na civilne objekte v Gazi. Foto: Reuters

Na zunanjem ministrstvu (MZZ) so se odzvali na poziva organizacije Amnesty International Slovenija in Mirovnega inštituta, ki je MZZ danes pozval, naj se na ravni EU-ja nemudoma zavzame za odločnejše ukrepanje glede izraelske vojaške ofenzive v Gazi in zahteva takojšnjo ustavitev vseh napadov. Pozvali so tudi k uvedbi odločnih gospodarskih sankcij proti Izraelu. Pozvali so še, da Slovenija in EU popolnoma ustavita izvoz orožja v Izrael.

Na MZZ-ju pa so v izjavi za javnost zapisali, da je Slovenija zavezana skupnemu stališču EU-ja glede izvoza vojaške tehnologije, orožja in opreme ter tudi drugim mednarodnim režimom nadzora tovrstnega izvoza.
Rezervni deli in merilni instrumenti
Nadzor nad prometom z obrambnimi proizvodi izvaja posebna komisija, ki jo vodi obrambno ministrstvo in v kateri sodeluje tudi MZZ. Slovenija bo tako "vsak nadaljnji izvoz obravnavala od primera do primera, skladno z zakonodajo in skupnimi stališči EU-ja ter še naprej upoštevala kodeks obnašanja ter druge zaveze glede prepovedi izvoza vojaškega orožja in opreme v tretje države".

Slovenija sicer nima lastne vojaške industrije, temveč zasebna podjetja, ki za izvoz orožja in vojaške opreme potrebujejo soglasje Morsa. Lani so bila izdana izvozna dovoljenja za izvoz rezervnih delov za vojaška vozila ter nekaj sistemov za opazovanje in merjenje.

Nestrinjanje z izraelsko pretirano uporabo sile
Na MZZ-ju so ob tem odločno obsodili izraelsko nesorazmerno in nediskriminatorno uporabo sile, zlasti na zaščitene civilne objekte, kot so šole in bolnišnice. Število civilnih žrtev v Gazi je nesprejemljivo, enako velja za že sedemletno blokado Gaze. A obenem obsojajo tudi skrajne palestinske skupine, ki raketirajo izraelska mesta in nameščajo orožje v civilne objekte, zlasti šole, v Gazi.

Sprti strani pozivajo k takojšnji prekinitvi spopadov, varni dostavi humanitarne pomoči prebivalcem Gaze in k spoštovanju določb mednarodnega humanitarnega prava ter prava človekovih pravic. Podpirajo dejavna prizadevanja mednarodne skupnosti za dosego prekinitve spopadov in premirja, ki mora vsebovati dogovor o odpravi blokade Gaze.