Slovenija

Poudarki

  • Ukinitev prostovoljnega zavarovanja
  • Vojaki za pomoč pri naravnih nesrečah
  • Premier zagotovil: 2. tir ostaja prioriteta
  • Opozicija vlade ne podpira
12. slovenska vlada
12. slovenska vlada je prisegla. Foto: BoBo
miro cerar
Cerar glede drugega železniškega tira med Divačo in Koprom poudarja, da ta ostaja strateška prioriteta, odprto pa je vprašanje njegovega financiranja. Foto: BoBo
dz
Državni zbor naj bi ministre potrdil pozno popoldne. Foto: BoBo
miro cerar
Miro Cerar je poslancem predstavil prednostne naloge nove vlade. Foto: BoBo
poslanci DZ
Večjih presenečenj pri potrjevanju ministrov ni bilo. Foto: BoBo
V ZL-ju menijo, da Cerarjeva ekipa v slovenski politični prostor ne prinaša nikakršnih novih konceptov in rešitev, vlada pa bo nadaljevala vse ključne projekte in politike, ki so odnesle prejšnje tri vlade. Foto: BoBo
V NSi-ju menijo, da je koalicijski sporazum premalo velikopotezen. Foto: BoBo
VIDEO
Slovenija ima novo vlado
VIDEO
Cerar priznal, da vlado č...
VIDEO
12. slovenska vlada pred...
VIDEO
Pred poslanci glasovanje...
VIDEO
Potrjevanje Cerarjeve vla...

Dodaj v

Slovenija ima novo vlado

Ukrepi, da bomo "živeli bolje"
18. september 2014 ob 07:28,
zadnji poseg: 18. september 2014 ob 21:59
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Poslanci so s 54 glasovi za in 25 glasovi proti potrdili 12. Vlado Republike Slovenije pod vodstvom Mira Cerarja. "Zagotavljamo, da bomo storili vse, da Slovenijo popeljemo iz krize in da omogočimo normalno življenje," je dejal Cerar.

Po potrditvi so sledile prisege novih ministrov in ministric. Nov ministrski zbor bo imel tri člane več kot doslej. Največja vladna stranka SMC bo vodila devet resorjev, DeSUS štiri, SD pa tri.

Prvak DeSUS-a Karl Erjavec ostaja na čelu zunanjega ministrstva, predsedujoči SD-ju Dejan Židan bo še naprej vodil kmetijski resor, Anja Kopač Mrak (SD) bo tudi v novem mandatu ministrica za delo, družino in enake možnosti, Gorazd Žmavc (DeSUS) pa minister brez listnice na uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Iz kvote SMC je novi gospodarski minister postal Jožef Petrovič, finančni minister Dušan Mramor, pravosodni pa Goran Klemenčič. Resor javne uprave prevzema Boris Koprivnikar, infrastrukturnega Peter Gašperšič, zdravstvenega pa Milojka Kolar Celarc.

Nova notranja ministrica je Vesna Györkös Žnidar, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar, vodenje novoustanovljenega urada za razvoj, strateške projekte in kohezijo pa kot ministrica brez listnice prevzema Violeta Bulc.

Ministrica za kulturo iz kvote DeSUS-a bo Julijana Bizjak Mlakar, Irena Majcen pa ministrica za okolje in prostor. Iz kvote SD-ja je med ministri še Janko Veber, ki prevzema obrambni resor.

Bratuškova ob predaji poslov Cerarju: "Z mojih ramen je padla velika odgovornost do države."


Cerar se zaveda, da jih čaka težko delo

Novi predsednik vlade Miro Cerar je pred poslanci poudaril, da so se v koaliciji zavezali preseganju nesmiselnih delitev. Uvodoma je povedal, da se nanj obrača veliko ljudi, ki si želijo, da bo nova politika delovala povezovalno in državotvorno, in da nimamo več časa za politikantska obračunavanja. Ljudje namreč že leta poslušajo o izhodu iz krize, ta pa je še vedno navzoča in se še poglablja.

Ukrepi, da bomo "živeli bolje"
Zato so po Cerarjevih besedah potrebni ukrepi, da "bomo živeli boljše" in da bomo preprečili, da bi kot družba nazadovali. Ob tem je opozoril, da so gospodarski kazalci spodbudni, saj se gospodarska rast dviga, stopnja nezaposlenosti pa pada. Toda Slovenija ima velik javni dolg, ki bo letos znašal 81 odstotkov, ter tudi obsežen strukturni primanjkljaj in proračunski primanjkljaj.

Zato je napovedal restriktivno fiskalno politiko, če si želimo, da bi Slovenija ostala gospodarsko neodvisna. Na področju gospodarstva in financ je napovedal nadaljevanje privatizacije državnih podjetij, ki so bila tudi na spisku vlade Alenke Bratušek, boljše korporativno upravljanje in upravljanje premoženja.

Za dvig gospodarske rasti je po njegovih besedah najpomembnejša konkurenčnost, zato potrebujemo učinkovito pravno okolje ter spodbujanje raziskav in visokega šolstva.

Ukinitev prostovoljnega zavarovanja
"Čaka nas veliko dela," je poslancem razložil novi premier. Med pomembnejšimi izzivi nove vlade je Cerar omenil brezposelnost, zlasti med mladimi. V zdravstvu je napovedal ničelno toleranco v korupciji ter optimizacijo in posodobitev zdravstvenega sistema. Ukinjeno naj bi bilo prostovoljno zdravstveno zavarovanje, ki ga bo nadomestila ustrezna dajatev.

Vojaki za pomoč pri naravnih nesrečah
Med pomembnejšimi projekti nove vlade je Cerar napovedal ustanovitev nove enote slovenske vojske za reševanje pri naravnih nesrečah in pripravo nacionalnega programa za varovanje pred naravnimi nesrečami. Ministrstvo za okolje in prostor bo po njegovih besedah imelo veliko dela z zakonodajo, ki ni povsem usklajena z evropskimi direktivami. Infrastrukturno ministrstvo naj bi se predvsem posvečalo upravljanju in vzdrževanju obstoječe infrastrukture, saj je na primer letos zmanjkalo denarja za vzdrževanje obstoječega cestnega omrežja.

Cerar je tudi navedel, da bo vlada "gradila vizijo" razvoja slovenskega kmetijstva, ki bo temelj prehranske varnosti. Na področju sodstva pa ne namerava spreminjati sistema sodniških mandatov. "Trajni mandat sodnikov je vrednota, ki se ji ne smemo odpovedati," je še poudaril, bo pa po njegovih besedah treba prevetriti pravila preverjanja in ocenjevanja njihovega dela.

Opozicija vlade ne podpira
Opozicijske stranke so soglasno napovedale, da njihovi poslanci ne bodo podprli Cerarjeve vladne ekipe. Razlogi, ki so jih navajali opozicijski poslanci so različni. "Vse stranke vladne koalicije imajo v ozadju interesne skupine in lobije, ki si ne želijo sprememb, ki jih država potrebuje," je razlagal predsednik SDS-a Janez Janša in tudi dejal, da gre pri vladni ekipi za "precej neuigran orkester" in da ni ravno tisto, kar bi Slovenija v tem trenutku potrebovala.

"Mislim, da ambicije te vlade geografsko ne sežejo dosti dlje od ljubljanske obvoznice, konceptualno ne dosti dlje od splošnih priporočil iz Bruslja, etično pa do kakšnih dvakrat zaračunanih potnih stroškov," je predlagano vladno ekipo ocenjeval Janša.


Cerar je po njegovih besedah predstavil nekatere cilje, s katerimi se je mogoče strinjati, predvsem glede napovedi restriktivni fiskalni politiki. Vendar ti cilji niso nekaj novega in saj naj bi jih lahko našli v programu SDS-a. V največji opozicijski stranki pa vladi ponujajo roko in bodo podpri vsak ukrep, ki bo šel v tej smeri.

Ministri niso sposobni radikalnega preobrata
Glasovanje proti vladi, so napovedali tudi v ZL. Vodja njihovih poslancev Luka Mesec je razložil, da so ljudje na julijskih volitvah volili nove obraze. Po današnjem dnevu pa bodo razočarani, saj nova ministrska ekipa ni pripravljena in ni sposobna na radikalen preobrat, s katerim bi država po razvitosti in družbenem standardu spet začela dohitevati razvitejši zahod.

Cerarjeva ekipa pa v slovenski politični prostor ne prinaša nikakršnih novih konceptov in rešitev, vlada pa bo nadaljevala vse ključne projekte in politike, ki so odnesle prejšnje tri vlade. Tako se bo nadaljevala privatizacija, javne uslužbence mora biti strah za delovna mesta, posegalo se bo v pokojnine in varčevalo pri najšibkejših slojih, v tek se bo spravilo škodljivo fiskalno pravilo, je opozoril Mesec.

NSi bo deloval dialoško
Poslanci NSi-ja po besedah Ljudmile Novak (NSi) ministrske ekipe ne bodo podprli, saj imajo določene pomisleke, predvsem zaradi po njihovem mnenju premalo velikopoteznega koalicijskega sporazuma. Ob tem je napovedala, da bo NSi v opoziciji deloval konstruktivno in diaološko.

Vodja poslanske skupine ZaAB-a Jani Möderndorfer pa je omenil tudi nekaj spodrsljajev ministrskih kandidatov na njihovih predstavitvah, in sicer izjavi kandidatke za notranjo ministrico Vesne Györkös Žnidar, ki je dejala, da bi policijo izključila iz sistema plač javnih uslužbencev, in kandidata za infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča, ki je dejal, da drugega železniškega tira ne potrebujemo še nekaj desetletij.

Cerar se strinja: Čaka jih težko delo
Ob koncu razprave je Cerar odgovoril na nekatere očitke in vprašanja poslancev. Strinja se z navedbami nekaterih poslancev, da jih čaka težko delo, pri tem pa si ne želi, da bi se zgodil razpad koalicije, kot so v razpravi napovedovali nekateri opozicijski poslanci. Zagotovil je, da bo naredil vse, da bo koalicija delovala enotno in prepričljivo. To, da nekateri posamezniki iz predlagane ekipe še niso popolnoma uglašeni s celoto, je po njegovem mnenju normalno. Z nekaterimi izmed njih je, kot je dejal, že opravil pogovore in so se uglasili.

Premier zagotovil: 2. tir ostaja prioriteta
Glede pripomb na račun posameznih ministrov Cerar pravi, da ni primerno odgovarjati na ta vprašanja. Če ne bi verjel v vsakega izmed njih in jih preverjal po najboljši moči, jih ne bi predlagal, je dejal. Mandatar se strinja, da so znanje in izkušnje za ministra pomembne. Toda po njegovih besedah je minister predvsem politik. Za izjavo kandidata za infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča, da drugi tir ni potreben, Cerar ocenjuje, da je Gašperšič nekoliko odstopil od tega, kar bo zagovarjala koalicija. Vendar je to po prepričanju mandatarja storil "v nekem dobrem osebnem prepričanju v vlogi strokovnjaka" in se je premalo vživel v vlogo politika. Zagotovil je, da drugi tir ostaja prioriteta vlade.

Tudi o komisarki
Cerar se je tudi dotaknil postopka za izbiro kandidatov za evropskega komisarja in ponovil, da je zadeva trenutno v pristojnosti Evropskega parlamenta. Če se bodo v Evropskem parlamentu ali v Sloveniji pojavile kakšne koli nove okoliščine, pa bo morala to vlada nemudoma obravnavati, je dodal.

Javno glasovanje o ministrih
Poslanci bodo o 16-članski ministrski ekipi glasovali javno, za sprejetje odločitve pa je potrebna navadna večina. Vladna ekipa se bo na ustanovni seji sestala v najkrajšem času, danes zvečer ali v petek, ko jo bo po napovedih sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor.

V petek bodo prve primopredaje poslov na ministrstvih. V novi vladi bodo trije ministri več kot doslej. SMC bo vodil devet resorjev, DeSUS štiri, SD pa tri. Ministrska mesta prevzema sedem žensk, kar je največ doslej.

Cerar je po podpisu koalicijskega sporazuma z vodjema DeSUS-a in SD-a, Karlom Erjavcem in Dejanom Židanom, poudaril, da želijo predvsem pripeljati državo iz krize, stabilizirati politični prostor in spodbuditi gospodarske tokove. Prizadevale si bodo za konsolidacijo javnih financ, poskrbeti si želijo tudi za normalno socialno okolje.

Med glavnimi izzivi ostajajo zdravstvena reforma ter boj z lobiji in korupcijo v zdravstvu, hitro pa bo treba zavihati rokave tudi pri pogajanjih s sindikati javnega sektorja o obvladovanju plačne mase v prihodnjem letu.

Novi poslanci na mesta ministrov
S potrditvijo nove vlade bodo iz poslanskih klopi v ministrske vrste odšli štirje poslanci, dva iz poslanske skupine DeSUS-a in dva iz SD-ja. Ministrsko delo bosta nadaljevala Erjavec in Židan, v vlado pa odhajata tudi poslanka DeSUS-a Julijana Bizjak Mlakar in poslanec SD-ja Janko Veber. Židana bo v novi vladi nadomestila poslanka Marija Bačič, Vebra Franc Križanič, Erjavca Marija Antonija Kovačič in Bizjak Mlakarjevo poslanka Jana Jenko, ki je bila poslanka DeSUS-a že v prejšnjem mandatu.

A. Č., G. C., B. V., T. K. B.
12. slovenska vlada
Miro Cerar
Miro Cerar
Člani Cerarjeve vlade
Anja Kopač Mrak
Vlada
Nova vlada
Prijavi napako
Komentarji
zemljemerec
# 18.09.2014 ob 07:43
pa, srečno in uspešno, med poleni in poplavo besed !
acoschwanz
# 18.09.2014 ob 08:19
še ženske pravijo, da je delati v ženskem kolektivu precej težje in bolj naporno..
vojnaslo91
# 18.09.2014 ob 08:04
DZ potrjuje novo vlado, v kateri je skoraj polovica žensk
------------------------------------------
Če je to največja dodana vrednost... potem pa Bog pomagaj.
hepimen
# 18.09.2014 ob 09:13
DZ potrjuje novo vlado, v kateri je skoraj polovica žensk

Čakam dan, ko bo naslov članka:
DZ potrjuje novo vlado, v kateri je skoraj polovica kompetentnih ljudi.
albrehti
# 18.09.2014 ob 08:09
Zakaj pa jim res ne bi zaželeli uspešno vodenje države, brez fige v žepu?
Jaz jim pa privoščim (in sebi tudi), da nas začnejo vleči iz te godlje.

Pa srečno nova vlada!
Krissssss
# 18.09.2014 ob 09:22
ja ni cudn da nas pol dez zaliva ce je tok zensk na kupu ..
smajček
# 18.09.2014 ob 07:57
uf.. in limonada se začenja.. prvi del na sporedu danes.. :)

zakaj limonada? Igralci so ponavadi v vseh limonadah isti, zapleti so predvideni, ponavadi zelo zlobni mečejo polena manj zlobnim.. vse skupaj se vleče in vleče.. na koncu ne veš več kdo je bil zloben, kdo dober.. in konec je popolnoma predvidljiv.. :D Samo, da v našem primeru ne zmaga vedno dobro.. ampak pade vlada.

Good luck!
acoschwanz
# 18.09.2014 ob 08:18
ne vem zakaj se to prikazuje kot nekaj odličnega..
Jezni Smrk
# 18.09.2014 ob 08:55
Sovražim Alenki vročiti pošto.
ZeK
# 18.09.2014 ob 12:47
mend055

ne, nikoli nisem volil tiste stranke, na katero namigujete.
zelo natančno sem večkrat opredelil, zakaj je Cerar zame povsem nesprejemljiv.

bom ponovil:

če povzamemo Cerarjev začetek v uradni politiki:

- z medijsko pomočjo se je samorazgrasil za poštenjaka in nadetika;
- pomotoma je obračunal dvojne potne stroške;
- težil, pametoval in grozil je glede komisarja, še predno je sploh postal poslanec, kaj šele predsednik vlade;
- po pogovoru z Junckerjem je bil kot malo dete;
- pozabil je prijaviti premoženje KPK (že simbolno, za človeka, ki ima kot temeljno načelo pravno državo in etiko, je tukaj padel kot na bananinem olupku).

pred politično aktivacijo:

- njegov oče je prevzel advokaturo v Ljubljani (po koncu izjemne športne poti) od očeta Barbare Brezigar, Barbarina mati je še nekaj časa delalal v pisarni, ko jo je prevzel Cerar starejši;
- celotno mladost je preživel med pravniško elito;
- ko je diplomiral, je takoj postal asistent, pri Pereniču (družinskem prijatelju staršev); nato je bil Perenič njegov somentor pri doktoratu, on pa mentor njegovega sina Gorazda pri diplomski nalogi;
- še kot asistent je bil "vključen v pripravo prve Ustave", tja ga kot neke vrste tajnika potegne tedanji predavatelj na pravni fakulteti, Jambrek;
- Cerar, čeprav nikoli ni bil na ustavnoporavni katedri, takoj postane edini zunanji pravni svetovale DZ, brez vsakih razpisov, kot da bi bil nek nenadomestljivi ustavni pravnik, čeprav je bil takrat zgolj asistent, magister, pa sploh ne na ustavnopravnem področju;
- med njegove prijatelje/sopotnike/poslovne partnerje lahko štejemo Gorazda Pereniča (prisesanega na proračun še bolj kot Cerar, to je tisti, ki je bil obsojen, ker se je spolno izživljal nad svojo zaposleno); Leonardo Peklar (ki se sedaj pred našim sodiščem skriva v Dubaju), Katarina Kresal (predsednik komisije za etiko pri njenem zavodu za izvensodno rešvanje sporov), Miro Senica (kjer je bil Cerar pogodbeni svetovalec)..
- v svoji svetovalni karieri zasluži od države več kot 1 mio EUR;
- dvakrat se poroči, v drugo cerkveno, zato opravi zakramente, sedaj pa je izjemno aktiven v svoji župniji v Trnovem.

vse navedeno je 100% dokazljivo.

ampak on, medijsko postavljen etični, je premočno zmagal na volitvah. stranko je ustanovil tik pred volitvami, imenuje se po njem.
+6
-2
mumford
# 18.09.2014 ob 11:51
pa dobro, kaj ta Cerar zna povedati še kaj dugega poleg praznih floskul? Isto sranje kot Pahor
neo-neo
# 18.09.2014 ob 11:49
" Cerar: Čaka nas veliko dela" Potem pa začnite že enkrat delat ne pa sam govorit!
Mindmaster
# 18.09.2014 ob 14:14
Toninu ni jasno, kako stranka, ki v vsakem stavku omenja upokojence, noče imeti nič z resorjem, kjer lahko največ postori za upokojence.

Nikomur ni. Logika s slovenskimi volivci nikoli ni imela veliko skupnega.
svabo
# 18.09.2014 ob 10:36
Janko
Zelo korektno napisano. Vendar ne vem od kje ti ideja da je socialistična vlada. To je preprosto vlada interesnih skupnosti. Če bi bila vlada socialistična potem bi bil v paketu ukrepov en dolg spisek ukrepov s katerimi bi spremenili obdavčitev kapitala, kapitalskih dobičkov in premoženja. Tako pa je to vlada, ki bo skrbela za ozke interese državnih uradnikov in delno upokojencev. Servilno služila parcialnim interesom posameznih močnih držav v Eu komisiji. Mi državljani bomo pa še bolj ocufani (beri: obdavčeni). Torej klasična neoliberalna vlada, brez vizije, strategije in drznosti iskanja dolgoročne strategije. Torej to je pač daleč od socialistične vlade.
jvill
# 18.09.2014 ob 15:33
Luka Mesec: "javne uslužbence mora biti strah za delovna mesta"

Mi v gospodarstvu smo pa vazduh, al kako? Zadnjič gre pri Preventu 400 ljudi na cesto i nikomu ništa. Kje so sindikati? Če bi šlo 400 ljudi v javnem sektorju na cesto pa bi že imeli piščalke po Ljubljani in pa dežurne branilce javnega sektorja, ki bi v kanonu tulili kako težko je javnim uslužbencem.

Marš!
assange
# 18.09.2014 ob 08:39
so te ženske v vladi zato, ker so sposobne, ali so notri samo ato, ker so ženske in se lepo sliši, da jih je več kot polovica?
Afterburner
# 18.09.2014 ob 14:06
Če mi karkoli obrne želodec, je to Hanžek, ki naklada samo o pravicah in nobene besede o dolžnostih. Taka miselnost tlakuje pot v pogubo.
Mindmaster
# 18.09.2014 ob 14:00
Ukinjeno naj bi bilo prostovoljno zdravstveno zavarovanje, ki ga bo nadomestila ustrezna dajatev.

Nekaj, kar ni zakonsko obvezujoče, bi koalicija nadomestila z zakonsko obvezujočim. A spet iščejo ustavne klofute?
pokizoki
# 18.09.2014 ob 10:28
v vladi je veber...noro tisti ke je govoril o naciuionalni idaji...o stoletni kraji pri prodaji podjetij...halllo...podjetja se prodajajo...in se bodo...torej kaj pocne veber v tej vladi
a.orhidejca
# 18.09.2014 ob 08:24
Plenjenje davkoplačevalcev continues.
ZeK
# 18.09.2014 ob 10:14
cca. 1 leto bo rok trajanja.

potem bo veleetik Miro odšel, nadomestil ga bo pa Potočnik (če se v vmesnem času ne prigrebe do kakšne res dobre funkcije v EU).
Untamle
# 18.09.2014 ob 20:00
Navzočih je bilo sicer 85 poslancev.

Kako je mogoče, da med potrjevanjem vlade 5 poslancev ni prisotnih?
Kaj je sploh pomembneje od tega?
Nikec3
# 18.09.2014 ob 15:25
Ne mi Križaniča vozit v parlament!
mušica
# 18.09.2014 ob 12:35
Cerar nima jajc. Slabo se na piše.
tomtom
# 18.09.2014 ob 12:27
cerar je večja šleva kot pahor
againstMafia
# 18.09.2014 ob 08:54
kdo se komu tukaj prilizuje, in kdo je postavil takšne standarde, lahko se prej vprašali koliko je kmetov, delavcev in srednje izobraženih v vladi naj bi se slišil njihov glas, ker oni so temelj družbe.
ti-ne
# 18.09.2014 ob 22:35
čajankar vojnaslo91 beri:

Finančni del problemov se je začel v največji meri za časa prve vlade Janeza Janše med leti 2004 in 2008. V tistem času so slovenske banke sunkovito povečale svoje kredite, ki so jih dajale predvsem sektorju gradbeništva. Tako je nastal gradbeniški in kreditni balon. Te kredite se je financiralo z zadolževanjem bank v tujini, s čimer se je povečala zunanja zadolženost Slovenije. - Profesor Joachim Becker, avstrijski ekonomist in politolog
korenc
# 18.09.2014 ob 12:41
mehiška žajfnica z miroslavom na čelu-start
Bivši uporabnik
# 18.09.2014 ob 11:59
Tudi na Titaniku so ljudje bili optimistični in so plesali, še ko je bila v podpalubju že voda.
SF
# 18.09.2014 ob 11:04
Poslušal sem to cerarjevo revščino. Po nejegovih besedah bodo (koalicija) poskrbeli za financiranje civilnodružbenih organizacij, da bodo le te prevzele mesto v družbi, ki jim pripada in posledično razbremenile javni sektor.
Mar ni to povečevanje javnega sektorja, v katerem je celo po besedah predsednika Pahorja kar 50% preveč zaposlenih,ki mešajo zrak? Po drugi strani se lahko vprašam, če legalizacijo kockometnih levi
janko49
# 18.09.2014 ob 10:21
Rad bi živel v družbi (oz. državi), kjer bi odgovorna mesta zasedali etični in sposobni ljudje, ne pa glede na spol, raso, versko pripadnost ipd.

Očitno to ne bo mogoče ne v EU, ne v Slovenije. In potem, zakaj EU (in SLO) postajajo nekonkurenčne?
VOY-C
# 18.09.2014 ob 10:17
Mag. SINGERICI loh vročite pošto...tko k spoštovanemu g.Janezu Janši ...pa to ...

....Etika ...morala....visoki standardi ...pa to ...
tomazmb
# 18.09.2014 ob 20:33
Torej od danes teče "velikodušnih" 100 dni, ki jih (naj bi jih imela) ima vsaka nova vlada. Optimist v meni, upa, da bi jim uspelo (saj živim v isti državi kot oni), moj pesimistični (realističen) jaz pa mi pravi, da bo ta vlada zelo podobna vladi g. Pahorja, eno samo učenje in za kanček še bolj počasna pri odločitvah...Upam pa samo, da bodo spravili finance v red in postavili temelje za konjukturo. Včasih je obvezno stopiti 1 korak nazaj, da lahko jutri storiš 2 koraka naprej...

Lp!
hefe
# 18.09.2014 ob 13:12
Janša začne konstruktivno razlagat probleme, ki so se pokazali ob predstavitvah kandidatov, potem pa ponovno preide v branjenje lastnega lika in dela.

Razcepljena osebnost?
korenc
# 18.09.2014 ob 12:45
postali bomo lepi,pametni,vegetarijanci, elita pa bo tolkla meso, mi pa zelje in krompir
Bivši uporabnik
# 18.09.2014 ob 12:35
In zakaj smo sploh vrgli stran denar za volitve? Že od konca prve Janševe vlade je katastrofa. Pa ne zaradi krize, ker so se drugi že zdavnaj izvlekli. Ali pa je bilo že prej vse narobe samo, da tega nismo opazili.
if
# 18.09.2014 ob 12:13
Cerar: "Na področju sodstva ne bo sprememb sistema sodniških mandatov. Trajni mandat sodnikov je vrednota, ki se ji ne smemo odpovedati."

Organizacija, ki s 7,4% izmetom proizvaja produkte, na normalno delujočem trgu propade.
Zakaj ne propadejo sodniki, ki povzročajo tak izmet?
Ker Sovenija ni normalna demokracija.
Bivši uporabnik
# 18.09.2014 ob 11:48
Najprej kriva prisega (delal v korist Slovenije)
Potem govorjenje toda od lepih besed se ne da živeti. Potem pa spet nove volitve in novi obrazi a ista scena.
ZeK
# 18.09.2014 ob 11:17
Miro Cerar, operativno nesposobna, na proračunski prispevek prisesana pijavka, bo prinesl spremembe?
hahahaha, ultra etični je še KPK-ju pozabil oddati poročilo.....
janko49
# 18.09.2014 ob 11:11
@SF - Financiranje civilnodružbenih organizacij (ali pravilno; institucij civilne družbe) pomeni v teoriji etatizacijo in širjenje javnega (državnega) sektorja. NGO-ji ne smejo biti prisesani na državni proračun, saj potem postanejo GO-ji.

Prav v tem, kar zagovarja Cerar, vidim socialisti-etatistično zagovarjanje "nove" družbene ureditve.
Modrijan6
# 18.09.2014 ob 10:10
Čimanj velikih besed, naj že končno zaživijo dejanja nove vlade , ki bodo Sloveniji prinesli več blagostanja in že kočno optimizem ljudi, tega pa vsi zelo potrebujemo. Slovenci si resnično zaslužimo bolj kakovostno življenjenje kot smo ga živeli do sedaj. Če se bo kaj spremenilo na bolje pa bo kot vedno pokazal čas, držim pesti, da bo to res tako. Vso srečo nova vlada.
vojnaslo91
# 18.09.2014 ob 20:58
Nova vlada, stari borci...
outsid3
# 18.09.2014 ob 20:03
V poletju 2015 si rezervirajmo poletje za volitve.
janezdolzan
# 18.09.2014 ob 18:47
Ministri niso sposobni radikalnega preobrata
Glasovanje proti vladi, so napovedali tudi v ZL. Vodja njihovih poslancev Luka Mesec je razložil, da so ljudje na julijskih volitvah volili nove obraze. Po današnjem dnevu pa bodo razočarani, saj nova ministrska ekipa ni pripravljena in ni sposobna na radikalen preobrat, s katerim bi država po razvitosti in družbenem standardu spet začela dohitevati razvitejši zahod.

Cerarjeva ekipa pa v slovenski politični prostor ne prinaša nikakršnih novih konceptov in rešitev, vlada pa bo nadaljevala vse ključne projekte in politike, ki so odnesle prejšnje tri vlade.

Tako se bo nadaljevala privatizacija, javne uslužbence mora biti strah za delovna mesta, posegalo se bo v pokojnine in varčevalo pri najšibkejših slojih, v tek se bo spravilo škodljivo fiskalno pravilo, je opozoril Mesec.


S socializmom (vračanjem v SFRJ) bi radi bili 2. Švica in dohiteli Zahod...

Naj mi en razloži, kako to lahko deluje (če zadnjih 70 let ni), prosim lepo!
Cheetah
# 18.09.2014 ob 16:34
Bravo Jansa! Tisti njegovi citirani izjavi o lobijih in neugranem orkestru moram pa res zaploskat!
Lovec
# 18.09.2014 ob 13:59
Na nekem drugem spletnem posrtalu so napisali : Miro Cerar pravi : Treba bo zategiti pas.

Ali to pomeni varčevanje in racionalno obnašanje ? Je to sprejeljivo, ker NAŠI kontrolirajo zadevo in so zraven ?

Ali se nam obeta novo vstajniško gibanje in demonstracije v zimskem času ? Seveda ne, je pravi odgovor, ker so NAŠI to ni potrebno.

Nov obraz Šoltes Vas lepo pozdravlja.
severna zvezda
# 18.09.2014 ob 13:11
Pa dobro, Janša, koliko časa še mislite dolgoveziti? Prijavite se na Bralno značko, pa tam delajte literarne obnove ......... Peljite si tega Mao Zedonga domov, mislim, bizarnost na kubik!
No Remorse
# 18.09.2014 ob 13:10
Križanič je tisti novi obraz?
MIRNČAN
# 18.09.2014 ob 13:03
Mesec naj neha misliti da je on glas ljudstva. Kakšna samovšečnost.
mj
# 18.09.2014 ob 12:30
@svabo
Mi državljani bomo pa še bolj ocufani (beri: obdavčeni). Torej klasična neoliberalna vlada, brez vizije, strategije in drznosti iskanja dolgoročne strategije.


Pojem liberalizma ti je očitno tuj. Liberalnost in po tvoje "še bolj ocufani - obdavčeni" ne gre skupaj.
Kazalo