Cukjati je namesto Drnovška pregledal častno četo. Foto: RTV SLO
Cukjati je namesto Drnovška pregledal častno četo. Foto: RTV SLO

Prihajajo nove priložnosti. Slovenija je v dobri kondiciji.

Janez Janša

Država smo ljudje, zato je to praznik vseh nas.

Sašo Peče
Janez Janša pod roko vodi spremljevalko Urško Bačovnik. Na desni je soproga Franceta Cukjatija. Foto: RTV SLO
Sašo Peče
Podpredsednik DZ-ja je med drugim dejal, da moramo biti dobri skrbniki vrednot, načel in pravil demokracije. Foto: RTV SLO
Pogovor s Francetom Bučarjem
Otroka osamosvojitve
Zgodba veterana
Praznovanje dneva državnosti

V čast dneva državnosti je na Trgu republike v Ljubljani v nedeljo zvečer potekala proslava, slavnostni govornik pa je bil premier Janez Janša. V govoru je poudaril hiter razvoj Slovenije v preteklem letu, država pa je utrdila tudi svoj mednarodni položaj. Praznik je zato po njegovem mnenju priložnost za ponos na dobro opravljen delo. "Naš cilj je, da čim prej ujamemo najbolj razvite države EU-ja," pojasnjuje premier. Dodal je še, da je Slovenija v dobri kondiciji in da je obzorje za Slovence jasno. Obregnil se je tudi ob aktualne notranjepolitične spore in dejal, da so mednarodne vode mirne, notranje pa imajo "nekaj umetno ustvarjenih valov in oblačkov".

Poudaril je tudi univerzalnost svobode in tri dogodke ter posameznike, ki so omogočili osamosvojitev: 57. številko Nove revije, v kateri je bil zapisan program slovenske suverenosti in demokratizacije, ustanovitev Teritorialne obrambe ter misleca in disidenta Jožeta Pučnika. Janša je še opozoril, da Slovenci še vedno živimo v prostoru, kjer dobro in uspešno ne odmeva vedno daleč.

Drnovška ni bilo
Premier je na govorniškem odru nadomestil predsednika republike Janeza Drnovška, ki se proslave ni udeležil, ker je, kot pojasnjujejo v njegovem uradu, zaskrbljen nad stanjem duha v Sloveniji, častno četo pa je namesto njega pregledal predsednik DZ-ja France Cukjati. Na Trgu republike je zadonela slovenska himna, za razliko od lanskega praznovanja pa so tokrat izpustili evropsko himno.

Ksenija Benedetti, vodja protokola, je za TV Slovenija dejala, da ji je žal, da se je Drnovšek odločil, kot se je, da pa so se med drugim odločili za Cukjatija tudi zato, ker tudi po ustavi predsednik DZ-ja nadomešča predsednika države, ko je zadržan. Udeležbo na proslavi je odpovedal tudi nekdanji predsednik države Milan Kučan, ki je v tujini.

Sodelujte v SMS-anketi:
Ste ponosni na svojo državo Slovenijo?
1 - Da
2 - Ne
3 - Ne vem

Pošljite sms: tvs št.odg. na 3000. Rezultate lahko spremljate tukaj.

Peče: Zmagoslavni trenutek radostno podoživljamo
Državni zbor se je v počastitev praznika sešel na slavnostni seji, na kateri je bil govornik podpredsednik DZ-ja Sašo Peče. V svojem govoru je dejal, da v hitrosti sodobnega časa ne smemo nikogar puščati na obrobju in da moramo za to vsi prispevati svoj delež, svojo energijo, svoje delo in svoja prizadevanja. Opozoril je tudi na dejstvo, da je pred Slovenijo, ki še niti ni dopolnila polnoletnosti, pomembna naloga - predsedovanje EU-ju in da so pričakovanja o vlogi naše države v povezavi velika.

Peče je še poudaril, da zmagoslavni in slavnostni trenutek, ki mu danes v čast praznično plapolajo zastave na pročeljih naših domov, radostno podoživljamo. Po njegovih besedah smo ponosni na narodnoprebuditeljske, politične, gospodarske, mednarodne, kulturne in verske akterje, ki so bili vestni sopotniki in močni stebri na začetku gradnje naše državnosti.

V stolnici maša za domovino
V ljubljanski stolni cerkvi sv. Nikolaja je ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran že daroval mašo za domovino. Med drugim je dejal, da Cerkev stoji ob strani vseh, ki si prizadevajo za državo, ki načrtuje preventivo pred hudimi zasvojenostmi in izgubo temeljnega smisla življenja ter vlaga v pravo vzgojo mladih generacij, saj gospodarstvo brez pravičnosti, solidarnosti in iskanja svetovnega skupnega blagra ne more prinašati resnične sreče naši deželi. Dejal je še, da se Cerkev, kljub stalnemu medijskemu linču, zaveda, da je njena bistvena naloga oznanjati osnovne smernice za življenje.

Umetniška predstavitev slovenskih pokrajin
V ospredju letošnjega kulturnega programa je bilo domoljubje, veselje, ljubezen, ponos in pahljača glasbenih žanrov in umetnikov, pomembne slovenske poezije in glasbe ter dramskih umetnikov. Glasba in poezija značilni za posamezne dele naše države sta pripovedovale o lepoti slovenskih pokrajin.

Pokrajine so se spreminjale skozi interpretacijo glasbenikov, ki so jih spremljale različne oblike gibanja, od folklore, standardnega plesa do sodobnih plesov, hiphopa, džeza, akrobatskega plesa ter baleta.

Hrup vojaških letal pel slavo državi
Skupina Stroj Machine je s svojo značilno zvočno kuliso lepo dopolnila orkester Slovenske vojske, ki je prikazala tudi posebne veščine svoje Garde. Slovenska vojska je na proslavi sodelovala s častno enoto in preletom vojaških letal.

Na Trg republike so prišli praporščaki Maneverske strukture narodne zaščite, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze policijskih veteranskih društev Sever, Slovenske vojske, Slovenske policije, Zveze združenj borcev NOB-a, Društva TIGR Primorske in Zveze slovenskih častnikov.

Razstava o osamosvajanju Slovenije
Na Ljubljanskem gradu se je odprla razstava, ki se spominja časa osamosvajanja države. Postavitev Enotni v zmagi - demokratizacija in osamosvojitev Slovenije, ki vabi v Hribarjevo dvorano, je izid vrste razstav, ki so jih slovenski muzealci postavili lani, z njimi pa obravnavali dogodke med letoma 1990 in 1992.

M. K.

Prihajajo nove priložnosti. Slovenija je v dobri kondiciji.

Janez Janša

Država smo ljudje, zato je to praznik vseh nas.

Sašo Peče
Pogovor s Francetom Bučarjem
Otroka osamosvojitve
Zgodba veterana
Praznovanje dneva državnosti