V žalno knjigo se je mogoče vpisati med 8. in 20. uro. Foto: EPA
V žalno knjigo se je mogoče vpisati med 8. in 20. uro. Foto: EPA

Njegova dela bodo ostala ne samo v našem spominu, temveč tudi v spominu prihodnjih generacij.

Premier Janez Janša ob vpisu v žalno knjigo.
Žalna knjiga: Vse več podpisov
Umrl je Janez Drnovšek

V knjigo so se že vpisali aktualni predsednik Danilo Türk, premier Janez Janša, nekdanji predsednik države Milan Kučan ter predsednik DZ-ja France Cukjati. Spominu na Drnovška so se poleg naštetih s podpisom že poklonili tudi nekateri predstavniki parlamentarnih strank ter gospodarstveniki in stotine državljank in državljanov.

V knjigo se bo mogoče vpisati vsak dan do vključno z dnevom pogreba, od 8. do 20. ure. V torek in sredo bodo žalne knjige za vpis na voljo tudi na slovenskih diplomatskih in konzularnih predstavništvih.

"V spomin dr. Janezu Drnovšku" (posebna oddaja TV SLO)

Vlada je organizatorje različnih prireditev in vodstva institucij javnega pomena (kulturne centre in zavode, kinematografe, trgovska središča, javne gostinske lokale itd.) tudi pozvala, naj izvajanje svoje redne dejavnosti po lastni presoji in moralni drži prilagodijo dnevu primerno.

V ponedeljek dan žalovanja

Vlada je ob smrti Janeza Drnovška sprejela sklep o razglasitvi 25. februarja za dan žalovanja.

Predsednik parlamenta France Cukjati bo v ponedeljek popoldan sklical kolegij DZ-ja, na katerem se bodo dogovorili o žalni seji DZ-ja za pokojnim nekdanjim predsednikom države. Žalna seja državnega zbora, osrednji dogodek uradnega žalovanja, bo predvidoma isti dan ob 13.00. Kot sporočajo iz urada vlade za komuniciranje, se bodo seje udeležili premier Janez Janša in ministri, ki se bodo podpisali tudi v žalno knjigo.

Pogreb v ožjem krogu
Pogreb nekdanjega predsednika države Janeza Drnovška bo v ožjem družinskem krogu v Zagorju, kjer je pokopan tudi njegov oče Viktor. Kdaj bo pogreb, še ni znano, saj bodo datum določili svojci.

Do pogreba zastave na pol droga
Vlada poziva vse organizatorje kulturnih in drugih prireditev, da vsebino prilagodijo dnevu žalovanja. Zastave na poslopjih državnih ustanov bodo od sobote, 23. februarja 2008, do konca dneva pogreba spuščene na pol droga.

Na dan žalovanja naj bi se odpovedale prireditve kulturnega, športnega in zabavnega značaja, ki so bile napovedane za ta dan, ustrezno pa se prilagodijo televizijski in radijski programi, tako da se na ta dan ne predvajajo oddaje in vsebine zabavnega značaja. Organizatorji različnih prireditev in vodstva institucij javnega pomena pa naj bi žalovanju po lastni presoji in moralni drži prilagodili izvajanje svoje redne dejavnosti, so še sporočili iz vlade.

Njegova dela bodo ostala ne samo v našem spominu, temveč tudi v spominu prihodnjih generacij.

Premier Janez Janša ob vpisu v žalno knjigo.
Žalna knjiga: Vse več podpisov
Umrl je Janez Drnovšek