Slovenija
Strokovna komisija trenutno preverja predlog dopolnitve ustavnega zakona, ki bi lahko zaščitil NLB pred rubljenjem hrvaških sodišč. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Slovenija zaradi NLB-ja pripravlja tožbo proti Hrvaški

Že druga tožba proti Hrvaški zaradi NLB-ja
29. marec 2018 ob 16:59
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Slovenija pred Sodiščem Evropske unije pripravlja tožbo proti Hrvaški zaradi sodnih postopkov proti NLB-ju. Po neuradnih podatkih naj bi bila pripravljena še pred iztekom mandata državnega zbora.

To bi bila že druga tožba proti Hrvaški zaradi spora glede nekdanjih deviznih vlog v zagrebški podružnici Ljubljanske banke. Hrvaška jih namreč s tožbami na svojih sodiščih skuša izterjati od NLB-ja, čeprav je tudi sama potrdila, da gre za vprašanje nasledstva po nekdanji skupni državi. Hrvaška je namreč leta 2001 podpisala nasledstveni sporazum, leta 2013 pa še mokriški memorandum, a je kasneje vprašanje opredelila kot spor med bankami.

Ministrstvo za zunanje zadeve informacij o novi tožbi še ne komentira, spomnilo je le, da je v sredo Slovenija Hrvaški poslala protestno noto. "Slovenija poleg tega preučuje več možnosti za zagotovitev spoštovanja mednarodnega in EU prava ter slovenskega ustavnopravnega reda - od posredovanja Evropske komisije do razpoložljivih pravnih sredstev. O konkretnih korakih, ko bodo ti strokovno utemeljeni, bodo odločitve sprejete naknadno," so še dodali na MZZ.

Prvo tožbo je Slovenija septembra 2016 vložila pred Evropskim sodiščem za človekove pravice, zdaj pa naj bi jo tudi zaradi nespoštovanja evropskih pravil vložila še na Sodišče EU-ja. Pripravo tožbe vodi skupina slovenskih pravnih strokovnjakov, je za STA razkril neimenovani vir. Pravna osnova tožbe za zdaj ostaja skrivnost.

Znano je le uradno stališče Slovenije, ki Hrvaški očita nespoštovanje lastnih mednarodnih zavez. Hrvaška se je namreč z mokriškim memorandumom zavezala tudi, da bo do končne rešitve tega vprašanja zagotovila prekinitev vseh sodnih postopkov, ki sta jih Zagrebačka banka in Privredna banka Zagreb na podlagi pooblastila hrvaškega ministrstva za finance v svojem imenu in za račun Hrvaške sprožili glede prenesenih deviznih vlog.

Kljub temu se postopki na hrvaških sodiščih nadaljujejo, prišlo je tudi že do izterjave premoženja NLB-ja na Hrvaškem, eno od tožb je NLB poravnala sama. Poleg tega hrvaška sodišča v primeru izterjave gledajo NLB kot pravno naslednico LB, v primeru izterjave dolgov hrvaških pravnih oseb do nekdanje LB pa ne, zato NLB-ju ne dajejo statusa stranke v postopku oz. ti postopki že več let stojijo.

Zaščita z dopolnitvijo ustavnega zakona
Slovenija namerava slovensko premoženje zaščititi z dopolnitvijo ustavnega zakona, po katerem NLB ne bi smel izplačevati zahtevkov iz pravnomočnih sodb hrvaških sodišč glede prenesenih deviznih vlog. V primeru izvršb oz. zaplembe premoženja NLB-ja na Hrvaškem bi tako Slovenija sprožila kompenzacijske ukrepe z izterjavo premoženja od hrvaških družb v večinski državni lasti prek slovenske finančne uprave. Predlog trenutno proučuje strokovna komisija, ki mora pripraviti mnenje in odgovoriti na odprte pravne dileme. Nato se bo obravnava predloga najverjetneje nadaljevala na ustavni komisiji DZ-ja.

La. Da.
Prijavi napako
Komentarji
Franc Jožef I.
# 29.03.2018 ob 17:27
Bojkotirati dopustovanje pri J sosedih, samo to bo zaleglo.
firbec111
# 29.03.2018 ob 18:03
Clown

Kako slovenija pripravlja tozbo ce pa je nasa banka pokradla njihove varcevalce? Pa to svet ni vidu nasi bi morali v zapor in vrniti devizne vloge in se obresti za 20 let, ne pa da se se tozarijo.To bi morali mi pomesti z njimi. Kako bomo s komerkoli imeli v redu odnose ce nas pa imajo vsi za lopove.

dej no sej ni tako dolg članek pa si ga preberi preden komentiraš. bo šlo....
Henrik
# 29.03.2018 ob 17:36
Stari ej, Kahl pa dela na polno ... Oni dan je pisal EK, včeraj verbalno protestiral z noto, danes že nova tožba ...
Vse za nov mandat press.
ciracara
# 29.03.2018 ob 17:40
Mene res zanima kako se bo to končalo. Kot vem so Hrvatje trdi zavezniki NATO pakta, EU-ja in velesile Izraela.

Koga imamo mi za sabo?

Pa ne mi sedaj kako se bo karl dogovoril in kako je od njega odvisno..
Buldog
# 29.03.2018 ob 23:09
Banana republika, da se take stvari javno razglaša. Če imaš to namen naredit, narediš, ne pa javno razglašaš. Kahl je s svojim govoričenjem že marsikaj zafural in očitno spet pripravlja teren. Ga je strah za svoje dopustovanje na Hrvaškem??
vranek
# 29.03.2018 ob 21:01
To! In obiscite Italijo, Grcijo, nase lepe obmorske in ostale kraje, prepolna termalnih kopalisc!
Mi vsi smo Slovenija. Nam, obicajnim ljudem, neverodostojna soseds laze z vsakim podpisom, ki ga potem ne uposteva. Z njimi se noben, najbolj banalen sporazum ni obveljal. Kaj boljsega si zasluzimo tudi na dopustu!
Radoveden
# 29.03.2018 ob 19:37
Niste normalni. A ste vsaj počakali da si opomorejo od protestne note? Kakšna agresivnost. Hrvatje so poižen skromen narod. Že nota bo zatresla tla.
FemShepard
# 29.03.2018 ob 18:24
@SpicyWeiner

Odlična rešitev. Nazadnje ko je Slovenija to storila, je sledila tožba in je bilo treba vso nedostavljeno elektriko plačat z obrestmi.

...

Smešno naivni so poskusi slovenske politike, da bi se vse tatvine elegantno pospravile v paštašuto imenovano sukcesija.

Ne bo šlo. Naslednji na vrsti so avtomobili v Bistri, ki jih je 1986 posodil srbski muzej, Slovenija pa jih je potem med vojno kar lepo posvojila. Srbi so že rekli, da se lahko na razne sukcesijske zgodbice kar pozabi in bojo izterjali svoje po sodni poti. Predvidevam izsiljevanje Srbije v pristopnih pogajanjih z EU.
theone
# 29.03.2018 ob 17:51
Ponovno mlacen odziv mira cerarja, tako kot cel mandat. Dejstvo je da tele zadeve okrog nlb so voda na mlin smc in sd mafiji, ki imajo razlog pred ek da nlb ne prodajo in si bodo se vedno lahko posojali denar med sabo in svojim iz smc in sd
Ampak nic zato, junija gremo po nov mandat
Sorrento
# 29.03.2018 ob 19:01
Kdaj pa so naši javnosektorski pravniki na MNZ že zmagali v kakšnem pravnem postopku? Tudi tokrat napovedujem enak rezultat kot vedno.

Wannabe vrhunska pravnica za nasledstvo, Ana Petrič, najlepša ti hvala za vse!

Davkoplačevalci te imamo radi...
Majestic12
# 29.03.2018 ob 18:00
Predvolilno metanje peska v oči. Nakradene varčevalne vloge bo treba vrnit do zadnjega centa.
janez139
# 30.03.2018 ob 04:04
Glede na to da Kahl ni solidaren z Evropo ( kot so npr. Hrvatje, ki so si upali izgnati Ruske diplomate) je jasno kaksen bo rezultat.
jureimacure
# 29.03.2018 ob 21:54
Čim prej zaključiti s hrvaško.
SpicyWeiner
# 29.03.2018 ob 18:17
Boljši kompenzacijski ukrepi bi bili izklop elektrike iz NEK :P
Buldog
# 29.03.2018 ob 23:07
@DrMatilda
29.03.2018 ob 22:00

Ja, super, končno bomo lahko izvedeli kako so sploh lahko nastali domnevni dolgo in kaj je Zagrebška poslovalnica NLB dejansko naredila s hrvaškim kešem. Ker to je bil keš, ljudje vendar niso deponirali številk. Ne mi govorit, da banka ne vem kaj dela s papirjem in kovanci prosim, ne nas met za norca.

Če se prav spomnim, so tukaj gor pred dvema letoma pisali, kam je šel keš ljudi. Šel je v hrvaško gospodarstvo, ki pa ga ne želi vrnit, zaradi česar naj bi Slovenija že vložila tožbo proti Hrvaški.
Radoveden
# 29.03.2018 ob 22:03
Ljudem treba posebej napisat kdaj gre za sarkazem :)
RJSlo
# 29.03.2018 ob 23:42
Slovenija : Hrvaška 0 : 12

Kdaj boste po nepotrebnem prenehali zapravljati to, kar ni vaše?
DrMatilda
# 29.03.2018 ob 22:03
Ampak res, ko gre za nuklearko, smo edini v Jugoslaviji priznali sukcesijsko nasledstvo, čeprav so nuklearko financirale vse republike.
Ko gre za lastništvo nad sukcesijskim kapitalom, je pa to naenkrat politični problem, kar enostavno ni normalno.
Vprašajmo se še drugače, koliko so hrvati zaslužili z elektriko iz Krškega?
Kdo je pokradel keš od Hrvatov pri nas, če sploh kdo od Slovencev?
divacvlade
# 30.03.2018 ob 10:59
A ni bilo enkrat rečeno, da se ustava spreminja s tresočo roko. Tuk ise bo pa vpisovalo v ustavo neko banko?
Ta žleht
# 30.03.2018 ob 08:01
Tožbo si lahko Slovenci nekam vtaknemo. Pa tisto zaradi arbitražnega sporazuma tudi! Zaradi bedaste proruske in probalkanske politike v EU nimamo nobenega pomembnega zaveznika. Da o ZDA sploh ne govorimo. Še več! Poln kufer nas imajo, in to bomo drago plačali.
Naj, kot vrba žalujka pokončen zunanji minister, prizna še Palestino. Sedaj nam to res ne more več škoditi.
Taka politika najbolj ustreza ravno tistim, ki so Slovenijo obrali do kosti. Korel gre pa lahko peš v Moskvo, tako kot verniki hodijo na Brezje. Potem pa bolje bo (po Novem letu)...
Vladoska
# 30.03.2018 ob 07:22
Denar tedanje LB v Zagrebu je bil porabljen na Hrvaškem. Z njim so financirali - servisirali gospodarstvenike in tedanjo republiko. Edina cokla v tem je, da je bila to podružnica Ljubljanske banke s sedežem v Ljubljani, zdaj v drugi državi. Slovenija s tem denarjem ni dejansko nikoli razpolagala. Denar hrvaških varčevalcev je zapravilo slabo hrvaško gospodarstvo.
sm0ve
# 30.03.2018 ob 07:05
Zakaj tožba proti Hrvaški? Zakaj ne tožba proti dolžnikom stare LB? Kot da ne bi hoteli ničesar izterjat.
DrMatilda
# 30.03.2018 ob 04:57
Buldog # 29.03.2018 ob 23:07

"Če se prav spomnim, so tukaj gor pred dvema letoma pisali, kam je šel keš ljudi. Šel je v hrvaško gospodarstvo, ki pa ga ne želi vrnit, zaradi česar naj bi Slovenija že vložila tožbo proti Hrvaški."

Kdo so bili pa lastniki, če se mogoče spomniš, verjetno kakšni veliki slovenci, po rodu iz Hrvaške.
Morda so to dolgovi slovenskih hrvatov.
Bivši uporabnik
# 29.03.2018 ob 17:49
Cerar naj rajse prizna da je nlb placal po nareku vlade smc in sd da so imeli pred evropsko komisijo razlog da je nlb neprodavljiva, o tem govori tudi dejstvo da je bil cerar o tem neformalno obvescen vendar vlada ni ukrepala.
Tako se skrbi za osebne interese pa tudi ce na skodo drzave
DrMatilda
# 29.03.2018 ob 22:00
Ja, super, končno bomo lahko izvedeli kako so sploh lahko nastali domnevni dolgo in kaj je Zagrebška poslovalnica NLB dejansko naredila s hrvaškim kešem. Ker to je bil keš, ljudje vendar niso deponirali številk. Ne mi govorit, da banka ne vem kaj dela s papirjem in kovanci prosim, ne nas met za norca.
el-ninđa
# 29.03.2018 ob 18:59
za te bedarije pa je denar???
whitwice
# 29.03.2018 ob 18:30
Femshepard
Predvidevam izsiljevanje Srbije v pristopnih pogajanjih z EU.

Ne vem ce ves ampak mi smo v eu, Srbija pa si se prizadeva tja priti. In oni naj bi nas izsiljevali? Ne razumem te logike.
Clown
# 29.03.2018 ob 17:50
Kako slovenija pripravlja tozbo ce pa je nasa banka pokradla njihove varcevalce? Pa to svet ni vidu nasi bi morali v zapor in vrniti devizne vloge in se obresti za 20 let, ne pa da se se tozarijo.To bi morali mi pomesti z njimi. Kako bomo s komerkoli imeli v redu odnose ce nas pa imajo vsi za lopove.
Kazalo