Prvi mož luksemburške vlade je bil na delovnem obisku v Sloveniji, s premierko Alenko Bratušek pa sta se zavzela predvsem za krepitev sodelovanja na gospodarskem področju. Foto: BoBo
Prvi mož luksemburške vlade je bil na delovnem obisku v Sloveniji, s premierko Alenko Bratušek pa sta se zavzela predvsem za krepitev sodelovanja na gospodarskem področju. Foto: BoBo
Alenka Bratušek in luksemburški premier Xavier Bettel
Bettel in Bratuškova sta se strinjala tudi, da so ukrepi za stabilizacijo javnih financ nujni, čeprav niso priljubljeni. Foto: BoBo

Prvi mož luksemburške vlade je na delovnem obisku v Sloveniji, z Bratuškovo pa sta se zavzela predvsem za krepitev sodelovanja na gospodarskem področju, saj je po njunem mnenju trgovinska menjava med Slovenijo in Luksemburgom preskromna in jo je treba okrepiti.

"V zelo dobrem pogovoru sva izpostavila odlične odnose med državama in govorila o možnosti krepitve gospodarskega sodelovanja, tudi v luči privatizacije v Sloveniji," je v izjavi za novinarje po pogovorih povedala slovenska premierka.

"Raje nujni ukrepi kot priljubljenost"
Bettel in Bratuškova sta se strinjala tudi, da so ukrepi za stabilizacijo javnih financ nujni, čeprav niso priljubljeni. Luksemburški premier je slovenski vladi čestital za "ambiciozne" sprejete ukrepe - čeprav jih ljudje pogosto ne odobravajo, so to najpomembnejše odločitve, je poudaril. "Tudi v Luksemburgu moramo bolj kot na včeraj in na danes misliti na jutri," je poudaril.

Z Bratuškovo po njegovih besedah menita, da "ne želita voditi v javnomnenjskih raziskavah", ampak jima več pomeni sprejeti dobre odločitve za državo. Kot je poudaril, krize še ni konec, ljudem pa je treba povedati, v kakšnem položaju so trenutno države.

Pred volitvami v evropski parlament
Gosta so sprejeli tudi predsednik države Borut Pahor, predsednik državnega zbora Janko Veber in predsednik odbora DZ-a za zadeve EU-ja Jožef Horvat.

Sogovorniki so se osredotočili predvsem na prihajajoče volitve v Evropski parlament in na krepitev zaupanja v institucije EU-ja.