Poslanec SD-ja Srečko Meh je pojasnil, da so slovenska GSM-omrežja varna. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Poslanec SD-ja Srečko Meh je pojasnil, da so slovenska GSM-omrežja varna. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Varnost slovenskih GSM omrežij

Parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je glede na poročila treh mobilnih operaterjev in Agencije za pošto in elektronske komunikacije RS (Apek) ugotovila, da je varnost slovenskih mobilnih omrežij GSM primerna oziroma vsaj primerljiva z varnostjo omrežij drugih operaterjev v Evropi. Podpredsednik omenjene državnozborske komisije Srečko Meh (SD) pa je še pojasnil, da so obravnavo te tematike načeloma končali.

Vsi operaterji so po besedah Meha naredili vse, kar so lahko, za primerno zaščito. Ranljivosti, na katere so opozorili na portalu Slo-tech, pa naj ne bi bile več mogoče, ker naj bi jih operaterji že odpravili.

Slo-tech opozoril na varnostne luknje
Ekipa Slo-tech je junija objavila rezultate varnostne analize slovenskih GSM-omrežij, ki je odkrila varnostne ranljivosti pri uporabi šifrirnih algoritmov. Te naj bi omogočale vdor v komunikacijo med prenosnim telefonom in bazno postajo ter posledično prisluškovanje pogovorom ter prestrezanje SMS-sporočil.

Slo-tech je želel z analizo opozoriti na varnostne ranljivosti in prispevati k temu, da se poveča stopnja varnosti in zasebnosti uporabnikov mobilne telefonije.

Trije slovenski mobilni operaterji, Telekom Slovenije, Simobil in Tušmobil, so sicer v odzivu na analizo poudarili, da zagotavljajo najvišjo stopnjo varnosti svojih omrežij druge generacije mobilne telefonije (GSM).

Varnost slovenskih GSM omrežij