Čeprav sta se v SV razvili dve struji glede odločitve, kateri model tanka naj vojska uporablja, je prevladala struja, ki zagovarja uporabo M-84 (na sliki). Foto: Wikipedia
Čeprav sta se v SV razvili dve struji glede odločitve, kateri model tanka naj vojska uporablja, je prevladala struja, ki zagovarja uporabo M-84 (na sliki). Foto: Wikipedia


Po Božičevih besedah so se za to odločili, ker je zaradi zapletov z osemkolesnimi oklepniki finske Patrie zastala modernizacija. Edino priložnost oziroma rešitev v prehodnem obdobju do nakupu nove opreme so videli v tem, da bojno moč nadomestijo s tanki M-84. Teh tankov je okoli 15, njihovo vzdrževanje pa bo letno stalo okoli 57.000 evrov.
Dodatnih stroškov ne bo, saj, kot poudarja Božič, tankov ne vračajo v uporabo in torej niso potrebni obnove, ker jih vojska že uporablja. "To so tanki, ki se danes zapeljejo iz garaže," je pojasnil Božič. Ob tem zagotavlja, da tanki M-84 delujejo in so dobro opremljeni ter tehnično brezhibni, zanje imajo tudi potrebno strelivo in usposobljene pripadnike.
Prav tako pa te tanke uporablja okoli 70 odstotkov vojske po svetu. "Taki tanki so danes v Siriji, Iranu, Kuvajtu in še kje drugje," našteva Božič.

Tudi Američani si želijo, da tanke obdržimo
Morda M-84 niso tehnološko najmodernejši, so pa dovolj dobri in ponujajo ognjeno moč, je Božič še pojasnjeval vzroke za odločitev o njihovi ohranitvi, razmišljal pa je tudi o psihološki plati te odločitve. "Da vojaki in vojakinje čutijo moč tanka na bojišču, je v redu tudi za njihovo psihologijo pri delovanju," meni. Pa tudi želje zaveznikov, predvsem Američanov, so, pravi Božič, da bi te tanke stalno uporabljali na vadišču v Nemčiji in se tam urili na njihove stroške.

Tanki M-84 sicer niso edini tanki, ki jih je SV "podedoval" od JLA. Zato sta se znotraj vojske glede odločitve, katere tanke uporabiti, oblikovali dve struji. Ena zagovarja dejstvo, da so tanki M-84 močnejši, boljši in zmogljivejši, druga stran pa argumentira, da so tanki M-55 bolj izpopolnjeni, je še razložil Božič. Prevladala je odločitev za uporabo prvih.