Foto:
Foto:
Uran se veseli sodelovanja z novim papežem.
Škof Geza Erniša
Slovenski mufti Osman Djogić
Predsednik države Janez Drnovšek
Predsednik vlade Janez Janša

Ob tem so izrazili željo, da bi novoizvoljeni papež - kot njegov predhodnik Janez Pavel II. - čim prej obiskal Slovenijo.

V izjavi so slovenski škofje zapisali še, da naj Sveti duh vodi njegovo življenje in delovanje vesoljne Cerkve po poteh nove evangelizacije sodobnega sveta, da bo svet veroval, da je Bog poslal Jezusa Kristusa, našega Odrešenika, ki je pot, resnica in življenje. Prejšnji papež Janez Pavel II. je Slovenijo obiskal dvakrat.

  • O odzivih iz sveta si priberite tukaj.

Uran in Rode navdušena
Ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran je papeža Benedikta XVI. označil za preprostega človeka. Po njegovem mnenju se bo tako kot njegov predhodnik Karol Wojtyla znal približati sočloveku. Dejal je še, da je Nemec Joseph Ratzinger ob zadnjem nagovoru v vlogi kardinala v ponedeljkovi maši pred začetkom konklava poudaril predvsem, da se hoče vrniti k osnovam vere in zajemati za oznanilo današnjega časa.

Nekdanji metropolit Franc Rode pa je izrazil veliko zadovoljstvo in veselje. Kardinal Ratzinger je bil ves čas moj kandidat in zelo vesel sem, da je bil izvoljen, je dejal. Dodal je še, da novega papeža pozna in visoko ceni.

ODZIV VERSKIH SKUPNOSTI
Erniša: Benedikt XVI. naj bo človek dialoga
Škof evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Erniša je izrazil željo Evangeličanske cerkve in protestantskega sveta, da bo novi papež Benedikt XVI. človek dialoga. Njegovo poznavanje protestantske teologije bo po njegovem mnenju pripomoglo k nadaljevanju ekumenskega dialoga in iskanju tesnejšega sodelovanja.

Bošković čestital papežu in vernikom
Pravoslavni paroh Peran Bošković je ob izvolitvi novega papeža vernikom čestital, da so dobili novega pastirja, Benediktu XVI. pa je zaželel veliko zdravja in poguma pri soočanju z izzivi današnjega časa. Pravoslavna skupnost v Sloveniji je z velikim veseljem sprejela novico, da je žalost bratov v Rimskokatoliški cerkvi Bog obrnil v radost.

Za muslimane papeževa konservativnost ni sporna
Slovenski mufti Osman Djogić pa je dejal, da je za islamsko skupnost in vse muslimane najpomembnejše, kakšen odnos bo imel novi papež do medverskega dialoga in medverske strpnosti. Čeprav je novi papež znan kot konservativen, to za muslimane ni sporno, če bo nadaljeval medverski dialog, ki ga je zagovarjal umrli papež.

POLITIČNI VRH ČESTITAL BENEDIKTU XVI.
Drnovšek za nadaljevanje dela Janeza Pavla II.
Predsednik republike Janez Drnovšek je prepričan, da bo novi papež Benedikt XVI. nadaljeval delo in usmeritev Janeza Pavla II. Dejstvo, da je bil izvoljen tako hitro, kaže na to, da je imel veliko podporo med kardinali in da je bilo verjetno že vnaprej jasno, koga vidijo kot naslednika Janeza Pavla II., je ob izvolitvi povedal predsednik države.

Janša je prepričan v dobre odnose
Tudi predsednik vlade Janez Janša upa, da bo novi papež nadaljeval poslanstvo Janeza Pavla II. in si prav tako prizadeval za solidarnost, pravičnost in mir. Premier je prepričan še, da se bodo dobri odnosi med Slovenijo in Svetim sedežem nadaljevali.

Cukjati: Izvolitev pomeni veliko za Evropo
Predsednik DZ-ja France Cukjati je dejal, da novi papež pomeni veliko predvsem za Evropo. Prepričan je, da bo široko filozofsko in teološko dimenzijo uveljavil tudi v svojem delu. Ta papež predstavlja neko dopolnitev prejšnjega papeža v zelo jasnem filozofskem in teološkem nazoru, je še dejal Cukjati in izrazil upanje, da bo šel papež Benedikt XVI. po poti svojega vzornika, katerega ime je tudi prevzel.

Rupel: Prizadevanja za krepitev dialoga
Zunanji minister Dimtrij Rupel je izrazil upanje, da bo novi papež nadaljeval prizadevanja za krepitev dialoga in zaupanja med vsemi ljudstvi sveta.