Turk se je dotaknil vprašanja političnega opredeljevanja učiteljev in ravnateljev. Učitelji in ravnatelji morajo po njegovem mnenju tako posebej skrbeti, da ločijo svoje funkcije od osebnih prepričanj ter da
Turk se je dotaknil vprašanja političnega opredeljevanja učiteljev in ravnateljev. Učitelji in ravnatelji morajo po njegovem mnenju tako posebej skrbeti, da ločijo svoje funkcije od osebnih prepričanj ter da "na ta stroga ločevanja pazijo predvsem v politično napetih časih, ko je občutljivost med državljani še toliko večja". Foto: BoBo

"Ko tehtam med tem, ali je nekaj več otrok v skupini, v prostoru in na igrišču, in med tem, da za nekatere otroke ni prostora, mi je vendarle bližja prva varianta," pravi minister za izobraževanje Žiga Turk. Na srečanju ravnateljev in ravnateljic vrtcev je zatrdil, da čeprav zakonodaja skrb za vrtce, njihovo infrastrukturo in osebje, dodeljuje občinam, ministrstvo pozorno spremlja to področje.

"Marsikaj se da rešiti z več denarja, ki ga nimamo, marsikakšne stvari pa niso vezane samo na denar, ampak tudi na druge ukrepe. Tu vam moramo v časih, ko vam težko obljubljamo več sredstev, priti bolj naproti," je obljubil.

Kako znižati cene vrtcem?
Turk upa, da občine, ki bodo s prihodnjim proračunom deležne manj denarja, ne bodo zmanjševale financiranja predšolske vzgoje. "Upam, da bo tudi v naprej veliko socialne občutljivosti za to področje, bo pa treba vsak evro veliko bolj pazljivo obrniti, kot smo to delali do zdaj," je dejal.

Resno se ukvarjajo tudi s cenami vrtcev. Ti so v razmerju do povprečne plače drugi najdražji v Evropi. Cene so visoke, zato si je treba po mnenju ministra prizadevati, da jih "potisnemo proti evropskemu povprečju". Cenejši vrtci bi pomenili prihranek za starše, občine in proračune. Obenem pa je treba poskrbeti za olajšave za socialno ogrožene družine in za številčnejše družine, je še dejal minister.