Po mnenju Zveze društev upokojencev Slovenije država ne zna povsem izkoristiti izkušenj, elana, modrosti in volje starejših ljudi. Foto: European Community
Po mnenju Zveze društev upokojencev Slovenije država ne zna povsem izkoristiti izkušenj, elana, modrosti in volje starejših ljudi. Foto: European Community
Delež mladih v Sloveniji se vztrajno znižuje. Foto: EPA

V Sloveniji je bilo ob koncu lanskega leta 15,5 odstotka prebivalcev starih 65 let ali več. V svetovnem merilu to starostno skupino predstavlja 7,4 odstotka Zemljanov. Razlog za staranje prebivalstva v Sloveniji je predvsem manjše število rojstev, ki se je od petdesetih let prejšnjega stoletja zmanjšalo za 44 odstotkov.

Povprečna starost prebivalstva se je v zadnjih 30 letih dvignila za 6,6 leta, leta 2005 je bil moški v Sloveniji v povprečju star 38,7 leta, ženska pa 42 let.

Leta 1948 je bilo Slovencev starih 65 let ali več 7,3 odstotka, mlajših od 15 let pa 28 odstotkov. Lani je delež mlajših od 15 let znašal le še 14,2 odstotka, kar je 283.000 Slovencev.

Strategija varstva starejših
Septembra je vlada sprejela strategijo varstva starejših do leta 2010, ki predvideva solidarnost, sožitje in kakovostno staranje in oskrbo starejšega prebivalstva. Posebna pozornost na področju dela in zaposlovanja je namenjena skrbi za ustvarjanje razmer za aktivno vključevanje tretje generacije v proces dela in zaposlovanja. Strategija tako nadaljuje sedanjo usmeritev v razvoj programov in storitev, ki omogoča starejšim, da čim dlje ostanejo v svojem domačem okolju.

Starost prebivalcev v Evropski uniji
V državah Evropske unije je delež starejših za 0,1 odstotka nižji od deleža mladih. V začetku leta 2004 je v Evropski uniji živelo skoraj 75 milijonov ljudi, starih 65 let ali več. Razlog za pozitivno razmerje je ugodnejša starostna sestava prebivalstva držav, ki so se Evropski uniji priključile leta 2004.

Najbolj neugodno starostno sestavo v EU-ju ima trenutno Italija, kjer je 65 let ali več stara kar četrtina prebivalstva. Evropski statistični urad pa je izračunal, da bo leta 2050 vsak tretji prebivalec Evropske unije star 65 let ali več.