Peterle je bil prvi predsednik vlade v samostojni Sloveniji. Foto: BoBo
Peterle je bil prvi predsednik vlade v samostojni Sloveniji. Foto: BoBo
Shod VSO
Osamosvojitev je tisti dogodek, ki ne deli, je dejal Hojs. Foto: BoBo
Shod VSO
Shodniki so krivdo za marsikaj slabega v državi pripisovali bivšemu predsedniku države Kučanu. Foto: BoBo
Jože Pučnik leta 1990
Janša je napovedal, da bo nekdanji Trg revolucije nekoč dobil ime po Jožetu Pučniku. Foto: BoBo
Dan vojske z dvema proslavama
Prireditev tudi ob obletnici Manevrske strukture

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je organiziralo prireditev ob "25. obletnici demokratičnih sprememb in ustanovitvi Manevrske strukture narodne zaščite Republike Slovenije". Zbralo se je več kot 1.500 ljudi. Dogodek na Trgu republike v Ljubljani je potekal pod naslovom Ponosni na Slovenijo.

Pred četrt stoletja je zmagal slovenski narod nad monolitno partijsko državo, je zbranil povedal predsednik VSO-ja Aleš Hojs. V nasprotju z nekim drugim obdobjem v preteklosti takrat drugače mislečih niso izključevali, temveč so nasprotnike osamosvojitve povabili zraven, je zatrdil.

V naših krajih fašizma in nacizma že dolgo ni več, se pa plazi komunizem, zato proces osamosvajanja še ni končan, je dodal.

Aleš Primc je kot predstavnik Odbora 2014 opozoril, da so Masleša, Fišer, Vlaj in Klemenčič so še na položajih. Nekateri še danes pravijo, da je bila osamosvojitev napaka, je dejal Primc. "Če tega ne bi storili, bi bilo še več ljudi v zaporu brez dokazov," je ocenil.
Peterle pozval k umiku spomenika
Prvi predsednik vlade po osamosvojitvi Lojze Peterle je spomnil, da je bila pred 25 leti ob osamosvojitvi na Trgu republike posajena lipa. Te danes ni več, spomenik revoluciji, ki simbolizira nasilen prevzem oblasti, pa še stoji, je dejal zbranim. Omenjeni spomenik po njegovih besedah mnoge boli in zato tudi deli.

Dotaknil se je praznovanja 70. obletnice konca druge svetovne vojne. Osvobodilna dejanja, ki jih lahko skupaj praznujemo, so leto 1943, ko so poraz doživeli italijanski fašisti; leto 1945, ko so poraz doživeli nemški nacisti; in leto 1990, "ko smo zmagali vojno za Slovenijo". Ni pa po njegovem mogoče kot osvoboditev praznovati "krvave revolucije, ki je razdelila Slovenke in Slovence". Tega ni mogoče praznovati ne v slovenskem ne v evropskem okviru, je dejal.

Janša: Vojsko smo skrivali pred Beogradom
Izraz Manevrska struktura narodne zaščite je kompliciran, in sicer zato, ker "smo vojsko gradili skrito očem iz Beograda", je zatrdil Janša. Beograd je namreč po Janševih besedah razoroževal teritorialno obrambo. Za ta ukaz so vedeli in ga tudi sokreirali nekateri Slovenci, je povedal v svojem govoru.
Jožeta Pučnika je označil za vizionarja. Prišel bo dan, ko bo osrednji trg v Ljubljani poimenovan po njem, je napovedal.

Janša: Tako opevane enotnosti ni bilo, tudi Cerar deli
Dotaknil se je ukrepov za osamosvojitev v skupščini, ki so bili "komajda izglasovani". "Tako opevane enotnosti ni bilo in je ni," je dejal. Janša je premierja Mira Cerarja označil za tistega, ki tudi deli. Tudi Cerar je šel na obletnico prve vlade po 2. svetovni vojni, na obletnici prve in edine osamosvojitvene vlade ga pa ni, je opozoril.
"Upanje bo živo, dokler bomo na ta trg prihajali s slovenskimi zastavami," je še dodal Janša.

Prišli so tudi predstavniki hrvaških veteranskih organizacij, ki so z Združenjem VSO podpisali listino o sodelovanju. V Združenju VSO sicer spominjajo tudi na obletnico demokratičnih volitev pred 25 leti. "Vse to je zadosten razlog za praznovanje," sporočajo.
Transparent "Janša v zapor"
Na dogodku se je zgodil manjši incident in posredovati je morala policija. Četverica je poleg odra namreč razvila transparent z napisom Janša v zapor, kar je vzbudilo burne reakcije zbranih.

Še ena slovesnost
Ob dnevu Slovenske vojske je potekala slovesnost tudi na letališču Rakičan pri Murski Soboti, kjer je bil slavnostni govornik poveljnik oboroženih sil in predsednik republike Borut Pahor.









Dan vojske z dvema proslavama
Prireditev tudi ob obletnici Manevrske strukture