Miran Bogataj je v 65. letu starosti umrl pretekli četrtek. Foto: BoBo
Miran Bogataj je v 65. letu starosti umrl pretekli četrtek. Foto: BoBo

Miran Bogataj je vodil reševanje ob vseh večjih naravnih nesrečah pri nas: ob velikih poplavah v letih 1990, 2007 in 2010 ter ob potresih v Posočju in plazu pod Mangartom. Med osamosvajanjem leta 1991 se je Bogataj pogajal tudi o umiku Jugoslovanske ljudske armade iz Slovenije.
Bogataj je umrl v četrtek v 65. letu starosti. Vodil je reševanje ob vseh večjih naravnih nesrečah v samostojni Sloveniji: od poplav leta 1990, 2007 in 2010 do potresov v Posočju in plazu pod Mangartom.
Zaradi velikega strokovnega prispevka k razvoju na področjih obrambe in varstva pred naravnimi nesrečami je Bogataj junija lani prejel tudi zlati red za zasluge. Kot je bilo zapisano v obrazložitvi, je Bogataj s svojim odgovornim in strokovnim delom, učinkovitostjo, odličnostjo in požrtvovalnostjo odločilno prispeval k razvoju slovenskega obrambnega sistema in njegovi uveljavitvi doma in v tujini ter k ugledu sistema zaščite in reševanja med slovenskimi državljani.

Med osamosvojitvijo Slovenije leta 1991 je bil Bogataj tudi član republiške koordinacije, ki je usklajevala proces obrambe samostojne države, po koncu desetdnevne vojne pa je od julija do oktobra 1991 vodil skupino, ki se je pogajala o umiku Jugoslovanske ljudske armade iz Slovenije in s tem na miren način zagotovila prevzem popolne suverenosti nad celotnim ozemljem države.
Janša: Pomagal je, ko ni bilo možnosti
Ob slovesu je spregovoril tudi predsednik vlade in Bogatajev sodelavec ob osamosvajanju Slovenije, Janez Janša. Bogataja se bo spominjal kot nekoga, ki je priskočil na pomoč takrat, ko se je zdelo, da ni nikaršnih možnosti in sredstev. Javnost Bogataja po Janševih besedah pozna kot spretnega pogajalca, ko se je Slovenija v vojni leta 1991 že ubranila in je bilo treba izpogajati umik okupatorske jugoslovanske vojske.

"V času, ko je šlo dejansko zares, je bil Miran Bogataj kot član koordinacijske skupine za zavarovanje ukrepov osamosvojitev z realno silo eden ključnih ljudi, ki je pomagal graditi obrambni sistem države, ki je šele nastajala. Eden ključnih ljudi, ki je s svojimi idejami in neposrednim delovanjem pomagal braniti slovensko domovino, ko je bila ta napadena," je spomnil Janša.

Eden ključnih ljudi je bil tudi pri kasnejši, desetletni izgradnji novega slovenskega obrambnega sistema, obenem pa je opravljal ključne naloge v sistemu zaščite in reševanja. "Miran Bogataj je v tem času opravljal dve odgovorni dolžnosti, ki običajno terjata celega človeka. On je zmogel obe," je poudaril premier.

Pogreba z vojaškimi častmi so se med drugimi udeležili tudi predsednik republike Borut Pahor, prvi predsednik vlade samostojne Slovenije Lojze Peterle, minister za obrambo Aleš Hojs, nekdanji minister za obrambo in zdajšnji minister za zunanje zadeve Karl Erjavec ter načelnik generalštaba Slovenske vojske brigadir Dobran Božič, navaja spletna stran Planet siol.net.

Že dopoldne so se od Bogataja na žalni seji poslovili predstavniki ministrstva za obrambo, Uprave za zaščito in reševanje, Slovenske vojske, reševalnih služb in drugih organizacij, ki so vključene v civilno zaščito.