Po mnenju varuhinje človekovih pravic Slovenija izgublja značilnosti socialne države. Foto: MMC RTV SLO
Po mnenju varuhinje človekovih pravic Slovenija izgublja značilnosti socialne države. Foto: MMC RTV SLO

Kakšne možnosti ima navaden državljan, če ima težave z dostopom do informacij sam varuh človekovih pravic?

Silven Majhenič, SNS
Eva Irgl
V Sloveniji bogati elita, preganja pa se kurje tatove, je dejala poslanka SDS-a Eva Irgl. Foto: MMC RTV SLO

Neplačevanje prispevkov s strani delodajalcev je sramota, ki je klicala po reakciji. Tožilstvo bi lahko že doslej ukrepalo odločneje, pa žal ni. Generalna državna tožilka že ve, zakaj je tako.

Vito Rožej, Zares
Irma Pavlinič Krebs
Ministrica za javno upravo Pavlinič Krebsova je inšpekcijo izpostavila kot enega redkih sistemov, ki v okviru varčevanja ni doživel kadrovskega siromašenja. Foto: Bobo

Toliko kot je vtikanja politike v delo kriminalistične policije v zadnjih treh letih, je ne pomnim.

Eva Irgl (SDS) navaja direktorja uprave kriminalistične policije Aleksandra Jevška
DZ obravnaval poročilo varuhinje

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik se v poročilu o delu varuha za leto 2009, ki ga je predstavila pred poslanci Državnega zbora sprašuje, ali je Slovenija še socialna in pravna država. V letnem poročilu so v ospredju kršenje pravic do zdravega okolja, diskriminacija manjšin, mobing na delovnem mestu in kršenje pravic v zdravstvu. Varuhinja izpostavlja nezadovoljstvo z izvajanjem javnih pooblastil zbornic v zdravstvu ter z nadzorom na tem področju.

Sodelovanje vladne ekipe različno
Varuhinja je v govoru pred poslanci izpostavila pomen komunikacije kot osnovnega orodja svojega dela in na tem področju pohvalila sodelovanje policije ter naslednjih ministrstev: za pravosodje, notranje zadeve, za delo, družino in socialne zadeve. Nezadovoljstvo je izrazila nad komunikacijo z okolijskim ministrstvom. "V času mojega mandata so se menjali trije ministri in dve vladi, a se tukaj ni nič izboljšalo. Organi ministrstva za okolje pogosto ne dajejo odgovorov ne uporabnikom ne varuhu in ne rešujejo zadev."
Inšpekcijske službe delujejo?
Priporočila je analizo učinkovitosti sistema inšpekcijskih služb ter povečan nadzor nad njihovim delom. Sprašuje se, ali država učinkovite inšpekcijske službe sploh želi. Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs pa je inšpekcijske službe izpostavila kot eno izmed redkih področij, kjer ni dovolila zmanjševanja kadrov v okviru varčevanja javne uprave. Vlada je zavezana k spoštovanju pravne države, kar izkazuje tudi z intenzivnim odpravljanjem protiustavnega stanja na način, da izvršujejo odločbe ustavnega sodišča, in to bistveno učinkoviteje kot v preteklosti, je poudarila ministrica.
Delež ljudi, ki so jim določene dobrine postale manj dostopne, se zelo povečuje, opozarja varuhinja. Šolstvo, zdravstvo, pravna pomoč in zaposlitve so po njenih besedah področja, ki niso več tako dostopna, kot so bila, oz. je dostopnost odvisna od gmotnega stanja družine.

Stopnjevanje kršitev na področju delovnih razmerij
Nobena vlada od leta 2003 naprej ni področja problematike delovnih razmerij vzela dovolj resno, ugotavlja Čebašek Tratnikova, tožilstvo pa prepogosto sploh ne najde znakov kaznivih dejanj - še posebej je situacija pereča na področju tujih delavcev, ki pogosto ki nimajo sredstev za odvetnika, da bi ukrepali proti kršitvam delodajalca.
Po ugotovitvah poročila številni kazalci kažejo, da Slovenija izgublja značilnosti socialne države. S tem, ko je dostopnost do javnih dobrin, ki naj bi jih socialna država zagotavljala, postala različna in za nekatere težko dosegljiva, bomo težko še naprej govorili o socialni državi, je prepričana varuhinja. Pri kršitvah pravic otrok pa opozarja na nerazumne odločitve sodišča.
Poslanci pozdravljajo delo varuhinje
DeSUS po besedah Antona Urha opozarja na še neuresničeno koalicijsko zavezo za ustanovitev urada za starejše še v tekočem mandatnem obdobju, kot pereče vprašanje pa vidi naraščajočo revščino med starejšimi. Vedno manj starejših in onemoglih si lahko privošči oskrbo doma ostarelih, menijo v stranki upokojencev. V imenu poslanske skupine LDS-a je Milan Gumzar spomnil na nujnost zakona o prostovoljstvu, na tej točki pa se mu zdi pomemben premislek o vlogi varuha v sistemu delitve oblasti.

Za SD je po besedah Majde Potrata letno poročilo varuhinje bistven dokument za oceno stanja človekovih pravic. Varuhinjo je pozvala, naj se v poročilu bolj posveti diskriminaciji na podlagi spola, saj da Slovenija na področju razmerja moči med spoloma zaostaja. V Zaresu pa menijo, da je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve v zadnjem času veliko storilo za boljše razmere. Po predlogu pokojninske reforme bo tako med drugim prepovedano neplačevanje prispevkov v pokojninsko blagajno, je spomnil Vito Rožej, vseeno pa ministrstvo pozivajo k ukrepanju na področju stanovanjske problematike mladih.
SDS: Pogrnili smo pri gospodarskemu kriminalu
Slovenija je v kriznih razmerah, za katere pa je odgovorna prav trenutna vlada: Povečuje se brezposelnost, vse več ljudi je na socialnem dnu, država pa se posveča predvsem odškodninam za izbrisane ter istospolnim porokam, protestira poslanka SDS-a Eva Irgl. Prijateljski eliti oblast omogoča bogatenje, medtem ko je država povsem pogrnila pri preganjaju gospodarskega kriminala. Pri tem je izpostavila primer domnevne zlorabe položaja vodje premierovega kabineta. Glede na vsebino poročila Slovenija ni več socialna in pravna država, trdi Irglova.

"Toliko kot je vtikanja politike v delo kriminalistične policije v zadnjih treh letih, je ne pomnim," je Irglova citirala direktorja uprave kriminalistične policije Aleksandra Jevška.

SLS-ov poslanec Gvido Kres meni, da Slovenija ni pravna država, saj je bolj naklonjena državljanom z denarjem. Prav tako ni socialna država, saj da je od gmotnega stanja družine odvisno, kje se bo otrok izobraževal, prav tako je od denarja odvisen dostop do kakovostne zdravstvene oskrbe. SNS-ov poslanec Silven Majhenič ugotavlja, da med poročili za leti 2008 in 2009 ni bistvenih razlik - še več, stanje naj bi se še poslabševalo. Varuh očitno nima dovolj vpliva na reševanje in se spopada s težavami že pri dostopu do javnih informacij. Kakšne možnosti ima potem navaden državljan, če se že varuh spopada z nemočjo, se sprašuje Majhenič.

Laszlo Göncz, poslanec madžarske narodnostne skupnosti, je povedal, da zaznavajo tudi pozitivne premike na področju človekovih pravic z vidika avtohtonih narodnih skupnosti. Varuhinja pa v poročilu po njegovem upravičeno izpostavlja težave v zvezi s pomanjkanjem t. i. opazne dvojezičnosti ter na razmere, ki niso vedno naklonjene manjšini.

Vse poslanske skupine so izrekle podporo poročilu varuhinje in pozdravile delovanje urada.

Kakšne možnosti ima navaden državljan, če ima težave z dostopom do informacij sam varuh človekovih pravic?

Silven Majhenič, SNS

Neplačevanje prispevkov s strani delodajalcev je sramota, ki je klicala po reakciji. Tožilstvo bi lahko že doslej ukrepalo odločneje, pa žal ni. Generalna državna tožilka že ve, zakaj je tako.

Vito Rožej, Zares

Toliko kot je vtikanja politike v delo kriminalistične policije v zadnjih treh letih, je ne pomnim.

Eva Irgl (SDS) navaja direktorja uprave kriminalistične policije Aleksandra Jevška
DZ obravnaval poročilo varuhinje