Poslanec SNS-a je izrazil razočaranje nad zavrnitvijo predloga zakona. Foto: BoBo
Poslanec SNS-a je izrazil razočaranje nad zavrnitvijo predloga zakona. Foto: BoBo
Matjaž Zanoškar
Matjaž Zanoškar je v imenu DeSUS-a predstavil argumente proti sprejemu predloga zakona. Foto: BoBo

Na nadaljevanju redne seje DZ-ja so v drugi obravnavi razpravljali o predlogu zakona o razvojni pomoči Beli krajini, ki ga je v parlamentarni postopek vložil poslanec SDS-a Ivan Grill.

Na prvi obravnavi so poslanci s 35 glasovi za in 34 glasovi proti predlog zakona ocenili kot primeren za nadaljnjo obravnavo, pozneje pa se je postopek obravnave končal na matičnem delovnem telesu, kjer predloga niso podprli.

DeSUS: Imamo dovolj dobre mehanizme za pomoč Beli krajini
Pri DeSUS-u so izrazili nenaklonjenost novem predlogu zakona. "Potrebno je urediti sistemske zakone in merila, da bo mogoče brez intervencijskih zakonov sprejemati ukrepe. Razumemo stanje v Beli krajini, vendar potem ko smo sprejeli Sistemski zakon o spodbujanju skladnega ragionalnega razvoja, menimo, da so vgrajeni dovolj dobri mehanizmi, skozi katere se lahko pomaga Beli krajini, da se bo hitreje razvijala," je razložil poslanec Matjaž Zanoškar.

"Sprejemanje interventnega zakona bi bilo diskriminatorno," je dodal poslanec in opozoril, da so tudi druge pokrajine v Sloveniji, ki so prav tako v težkem položaju.

Predlogu zakona podpore prav tako niso namenile poslanske skupine SD, Zares, skupina neodvisnih poslancev in LDS. Mirko Brulc iz SD-ja je prepričan, da "Slovenija potrebuje pri reševanju regionalnih razlik celostne rešitve". Zakonodajnoupravno služba DZ-ja je namreč opozorila, da "ti predlogi pomenijo sistemski odstop".

Predlog zakona podprli v SNS-u, SDS-u in SLS-u
"Pomagajmo sami sebi po statističnih regijah," je pozval Barovič. Opozoril je, da imajo v Beli krajini slabo zdravstveno varstvo, 14-odstotno brezposelnost, slabo razvito gospodarstvo in slabo cestno in železniško infrastrukturo. "Zakonu, ki bi lahko pomagal, ne, denar za izplačilo Grčiji in Portugalski pa je."

V imenu SDS-a je poslanec Ivan Grill povedal, da so pred drugo obravnavo predloga zakona želeli pripraviti predstavitev mnenj, pa je vladajoča koalicija ta predlog zavrnila. "Zakon smo pripravili in vložili v parlamentarno obravnavo zato, da zaustavimo propadanje Bele krajine," je poudaril.

Podobne argumente je predstavil tudi poslanec SLS-a Franc Bogovič in med drugim poudaril, da je Sistemski zakon o spodbujanju regionalnega razvoja "korak v nasprotno smer".