Podporniki Joška Jorasa bodo v soboto skušali odstraniti korita, ki Jorasu preprečujejo dostop do hiše mimo hrvaške mejne kontrole. Foto: MMC RTV SLO
Podporniki Joška Jorasa bodo v soboto skušali odstraniti korita, ki Jorasu preprečujejo dostop do hiše mimo hrvaške mejne kontrole. Foto: MMC RTV SLO
Mejno območje
Hrvati trdijo, da bo dogodek potekal na hrvaškem ozemlju, shod pa pri njih ni prijavljen. Foto: MMC RTV SLO

Kot je dejala predstavnica za odnose z javnostmi pri istrski policijski upravi Nataša Rogić, naj bi dogodek potekal na hrvaškem ozemlju, hrvaška policija pa bo ob tem ravnala v skladu z zakonom o javnih zborovanjih in odvisno od okoliščin.

Hrvaška policija namreč do četrtka popoldne ni prejela uradne prijave shoda, v skladu s hrvaškim zakonom o javnih zborovanjih pa mora biti shod prijavljen najmanj 48 ur pred dogodkom. Zakon med drugim predvideva, da pooblaščena oseba lahko prepove, prepreči ali prekine zborovanje, ki je bilo napovedano, ne pa tudi prijavljeno na policiji.

Podobnik pričakuje, da bo policija zaščitila udeležence shoda
Marjan Podobnik, direktor Zavoda 25. junij, ki organizira shod, je dejal, da so sobotni shod prijavili slovenski policiji, kar so potrdili tudi na PU-ju Koper. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo slovenska policija zaščitila udeležence shoda na slovenskem ozemlju. Na PU-ju Koper pa so dejali, da bo policija poskrbela za javni red in mir na slovenskem ozemlju, podrobnosti pa niso želeli pojasnjevati.

Sobotni shod pri domačiji Joška Jorasa Zavod 25. junij organizira zaradi izvedbe pravnomočnega sklepa piranskega sodišča o odstranitvi nezakonito postavljenih korit na levem bregu Dragonje. Hrvaška policija je namreč z njimi Jorasu preprečila dostop do njegove hiše mimo mejne kontrolne točke.