Janša je izgubil sodno bitko z Ninamedio. Foto: MMC RTV SLO
Janša je izgubil sodno bitko z Ninamedio. Foto: MMC RTV SLO
Denar
Janez Janša bo moral Ninamedii odšteti 5.000 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Nina Zidar Klemenčič
Odvetnica Janeza Janše Nina Zidar Klemenčič bo na odločitev sodišča vložila pritožbo. Foto: MMC RTV SLO

Spomnimo, da je Ninamedia zasebno tožbo zoper takratnega premierja sprožila zaradi obrekovanja in razžalitve podjetja v intervjuju za časnik Večer, ki je bil objavljen 1. decembra 2007. Janša je namreč v pogovoru med drugim dejal, da je Ninamedia "hišna služba Gregorja Golobiča", da "Socialni demokrati sami svoji Ninamedii seveda ne verjamejo" in da "Ninamedia javnega mnenja ne meri, ampak ga skuša ustvarjati".

Janši ne bo treba na lastne stroške objavljati sodbe
Ninamedia je že takoj po objavi intervjuja trdila, da so navedbe neresnične in da so škodile njeni časti in dobremu imenu, v tožbi pa je zato zahtevala 20.000 evrov odškodnine ter objavo sodbe v Večeru in Delu, kar naj bi poravnal prvak SDS-a sam.

Sodišče je zahtevo po objavi sodbe na stroške toženega zavrnilo, ugotovilo pa je, da Janša ni dokazal, da je Ninamedia res prirejala rezultate javnomnenjskih raziskav oz. da ni ravnala v skladu s pravili stroke. "Zato so po oceni sodišča toženčevi očitki neresnični in širša javnost nima nikakršnega interesa na tem, da je seznanjena z neresničnimi informacijami," je sodišče glede na Janševo izpoved, da je bila njegova izjava v Večeru namenjena širši javnosti, zapisalo v obrazložitvi sodbe.

"Janša Ninamedio diskreditiral na trgu"
Nekdanji predsednik vlade je pred sodiščem pojasnil tudi, da ga je k sumu, da je Ninamedia skušala ustvarjati javno mnenje, napeljala politična angažiranost direktorja podjetja Nikole Damjanića. A sodišča s temi besedami ni prepričal, saj, kot je zapisalo, ni dokazal, da bi bila Damjanićeva angažiranost "splošno znano dejstvo". To, da je direktor Ninamedie redni kolumnist v enem izmed slovenskih časnikov, po besedah sodišča ni relevantno, saj Janša v intervjuju Damjanića ni omenil niti z besedo in je ves čas govoril le o Ninamedii. Z izjavo, da je podjetje "hišna služba Gregorja Golobiča", je nekdanji premier družbo diskreditiral, je odločilo sodišče.

Z vsemi omenjenimi izjavami je Janša po presoji sodišča posegel v ugled in dobro ime družbe Ninamedia in ker sta verodostojnost in objektivnost meritev javnega mnenja ključnega pomena za uspešno delovanje Ninamedie, je toženi "nedvomno posegel v ugled in dobro ime ter prestopil meje svobodnega izražanja", piše v obrazložitvi sodbe.

Ninamedia spoštuje pogum sodnice, Janševi zagovorniki napovedujejo pritožbo
Damjanić je v odzivu na odločitev sodišča izrazil zadovoljstvo in dodal, da višina odškodnine zanj ni nepomembna, ker Ninamedia tožbe ni vložila zato, da bi obogatela. Izpostavil je tudi pogum sodnice, ki pri presoji "ni klonila pred avtoriteto".

Iz odvetniške pisarne Zidar in Klemenčič so na drugi strani sporočili, da sodišče na glavni obravnavi ni dopustilo razrešitve vprašanja, kdo je direktor Ninamedie. Prav zato se bodo na odločitev sodišča pritožili, so napovedali.