Predvidena novost je tudi pravica matere do nadomestila za obdobje dojenja. Foto: BoBo
Predvidena novost je tudi pravica matere do nadomestila za obdobje dojenja. Foto: BoBo

Parlamentarni odbor za družino pa je obravnaval popravljeni predlog zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Predlog je lani dožível ostro kritiko javnosti, ker je določal, da mora vsaj en mesec porodniškega dopusta izkoristiti otrokov oče, sicer bi ta mesec dopusta propadel.

Podaljševanje, a šele po okrevanju gospodarstva
Zdaj je pristojno ministrstvo zakon omililo. Sporne določbe ni več, porodniški dopust in dopust za nego otroka pa podaljšuje na 12 mesecev in pol. Dodatno polovico meseca bodo sicer lahko izkoristili le očetje.

Očetovski dopust, ki je zdaj v celoti plačan za 15 dni, se torej širi na 30 dni plačanega dopusta. A zaradi finančnega položaja države se bo določba uveljavila, ko bo gospodarska rast v državi 2,5-odstotna. V treh zaporednih letih bi potem postopoma prišli do 30 dni plačanega očetovskega dopusta.

Prav tako staršem podaljšuje pravico do dela s krajšim delovnim časom, če imajo dva otroka.

Dopust tudi za socialne starše
Zakonski predlog ureja tudi dopust za socialne starše. Evropska direktiva namreč po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dejana Levaniča zahteva, da je tako kot za biološke starše urejeno tudi zanje.