Šolniki so prepričani, da bo takšen poseg v njihova sredstva
Šolniki so prepričani, da bo takšen poseg v njihova sredstva "najhujši udarec javnemu šolstvu, odkar obstaja Republika Slovenija". Foto: MMC RTV SLO
Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije
Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije opozarja, da so navodila za izplačilo plačnih nesorazmerij nesprejemljiva. Foto: MMC RTV SLO

Nosilec izplačila tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij za nazaj je država, ki bi morala to poravnavo izvesti že leta 2010, so že v ponedeljek opozorili v združenju ravnateljev in dodali, da je do takšnih razmer pripeljalo večletno nespametno izmikanje, račun pa se zdaj izstavlja javnim zavodom.

Predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Milan Rejc je pristojnega ministra Jerneja Pikala v dopisu pozval, naj se v vladi zavzame za to, da denarja za izplačilo tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij ne jemlje javnim zavodom. Ministra je opozorilo, da gre za obveznost, ki bi jo vlada morala izvesti že leta 2010, zdaj pa račun izstavlja javnim zavodom. "In kar je najhujše, bojimo se, da bo takih računov v prihodnje še več," je dodal.

"Najhujši udarec javnemu šolstvu"
Če bo vlada na tak način posegla v njihova sredstva, bo to pomenilo "najhujši udarec javnemu šolstvu, odkar obstaja Republika Slovenija", je navedel Rejc in dodal, da ministrstvo z okrožnico, ki jo je šolam poslalo konec prejšnjega tedna, od njih zahteva nenamensko porabo sredstev, kar pa je, je prepričan, v nasprotju z zakonodajo.

Združenje zdravstvenih zavodov: Stroške naj poravna ZZZS
Ogorčeni so tudi v združenju zdravstvenih zavodov, kjer zahtevajo, da sredstva za izplačilo plačnih nesorazmerij zagotovi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), saj zdravstveni zavodi denarja za izplačilo te obveznosti nimajo, je na novinarski konferenci dejal direktor celjske bolnišnice in predsednik odbora bolnišnične dejavnosti v združenju, Marjan Ferjanc. Pojasnil je še, da bo imel ZZZS vse leto možnost za pokritje stroškov bodisi iz prispevkov bodisi iz rebalansa državnega proračuna, ki se napoveduje proti koncu leta, zato bodo vztrajali, da izplačila plača zavod.

Tudi v združenju zdravstvenih zavodov - podobno kot ravnatelji - opozarjajo na sporna navodila za izplačilo nesorazmerij. V njih je namreč med drugim zapisano, da mora biti prvi obrok po zakonu izplačan najpozneje do konca februarja, ta strošek pa morajo zdravstveni zavodi vnesti v bilance za leto 2013.

Bilanc ne morejo "popravljati" za nazaj
A to je nesprejemljivo iz več razlogov, tudi strokovnih, opozarja Ferjanc in pojasnjuje, da zdravstveni zavodi stroškov ne morejo v bilancah ne morejo voditi za nazaj. Poleg tega tudi po zakonodaji, denimo zakonu o izvrševanju proračuna, direktorji zavodov ne smejo dovoliti izplačil, če nimajo ustreznega prihodka. Ob tem tudi računovodski standardi opredeljujejo, da morajo biti za isto obdobje, v katerem so opredeljeni stroški, opredeljeni tudi prihodki, je pojasnil.

Dodal je, da ima zdravstvo kot storitvena dejavnost drugačen sistem financiranja. Za vsa pridobljena sredstva morajo nekomu zaračunati, za kar uporabljajo "metodo datuma poslovnega dogodka". Če so torej nekaj naredili denimo v letu 2013, morajo to v istem letu tudi fakturirati. In če faktur niso izstavili, to ni mogoče. Faktur za izplačilo poračuna odprave plačnih nesorazmerij pa zdravstveni zavodi niso izstavili.

Virant: Finančne težave bodo reševali, ko bodo nastale. Konec leta.
Notranji minister in glavni vladni pogajalec s sindikati javnega sektorja Gregor Virant medtem še naprej vztraja, da bo prvi obrok izplačan vsem upravičencem v roku. Morebitne finančne težave bodo "tako ali tako nastale šele proti koncu leta" in se bodo reševale takrat. Vsi proračunski uporabniki pa morajo gospodarno ravnati z denarjem na postavkah za plače in poskusiti sami priti skozi leto, je še povedal Virant in dodal, da bodo v nasprotnem primeru ob koncu leta opravljene potrebne prerazporeditve.