Slovenija
(8)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.3 od 3 glasov Ocenite to novico!
Uroš Lubej
Številni ljudje so z upokojitvijo pahnjeni v revščino, je opozoril predsednik Solidarnosti Uroš Lubej. Foto: BoBo
Delegacija Solidarnosti je pobudo predala uradu varuhinje Vlaste Nussdorfer, ta pa jim je po besedah Lubeja obljubila, da jo bo temeljito preučila. Foto: BoBo

Dodaj v

Solidarnost: "Količniki za določanje pokojnin ustvarjajo drugorazredne državljane"

Poziv varuhinji k ustavni presoji določanja pokojnin
16. maj 2018 ob 17:34
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Stranka Solidarnost je uradu varuhinje človekovih pravic predala pobudo, naj začne postopek za oceno ustavnosti zakonov o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. "Količniki za določanje pokojnin ustvarjajo drugorazredne državljane," so prepričani.

V Solidarnosti so bili izrazito kritični do stranke DeSUS, ki naj bi ščitila interese upokojencev, a so številni ljudje z upokojitvijo "pahnjeni v revščino", je izjavil predsednik stranke Uroš Lubej. Kritični so bili tako do dozdajšnjih levosredinskih vlad kot tudi do druge vlade pod vodstvom Janeza Janše, ker je v okviru varčevalnih ukrepov leta 2013 sprejela zakon, ki omogoča nižjo revalorizacijo pokojnin od stopnje rasti plač.

"V Solidarnosti menimo, da je določitev valorizacijskih faktorjev prenizka in ne odraža dela, ki ga je nekdo v svoji delovni dobi opravil," je dejal Lubej in dodal, da je to v nasprotju tako z mednarodnimi konvencijami kot ustavo. "Pokojnina upokojencev je glede na njihovo plačo v delovni dobi bistveno nižja od povprečja OECD-ja," je še povedal Lubej.

Gorazd Marinček je pojasnil, da se je povprečna plača v Sloveniji v obdobju od leta 2007 do 2017 dvignila za 29 odstotkov, povprečna starostna pokojnina pa za 14,5 odstotka, torej za točno polovico odstotnih točk. "Upokojenci smo drugorazredni državljani in smo nesorazmerno več prispevali k odpravljanju krize," je bil kritičen.

Delegacija Solidarnosti je pobudo predala uradu varuhinje, ta pa jim je po besedah Lubeja obljubila, da jo bo temeljito preučila. "Mi mislimo, da je absolutno njena dolžnost, da tako pobudo prevzame v obravnavo," je še dejal Lubej.

Ustavno pobudo so kot stranka že vložili pred približno dvema tednoma, vendar se bojijo, da bi ustavno sodišče lahko njihovo pobudo zavrglo. Pobudo varuhinje pa ustavno sodišče mora obravnavati, je Mitja Klavora pojasnil razloge za to, da so pobudo predali tudi varuhinji.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
ingeinge
# 17.05.2018 ob 00:40
el-Torro - koliko je pa ljudi, ki vplačujejo 24% skoraj 40 let (ali celih 40 let), pa ne prejmejo niti ene pokojnine, ker jih prej ˝pobere˝? Pa koliko je takih! Sama poznam nešteto primerov!

Saj tudi zavarovanje za hišo na primer plačuješ po 300 EUR na leto, torej v 20 letih plačaš borih 6000 EUR, ko pa ti pogori ali jo zruši potres, pa dobiš mnogo več.... Pa zavarovalnica zato ne bankrotira!
nevem
# 16.05.2018 ob 17:55
Ja... dobro si izračunal, dragi Uroš. Upokojenci so vedno večji del volilnega telesa. Ampak si se nekje uštel... še vedno jih velika večina misli s svojo glavo.
Ivo Lola
# 16.05.2018 ob 18:02
Spomnimo se njegove vloge pri uničevanju slovenskih vstaj.
Grešnica
# 17.05.2018 ob 09:57
Ne zaradi količnika, zaradi monopola ZPIZ!

Poleg tega se ZPIZ ne obnaša kot normalen finančni sklad (niti kot "konzervativno-zmerni").

#rekliktsocializma
galoper
# 16.05.2018 ob 19:14
Razliko dodaja proračun. Že izločitev izplačil, ki nimajo osnove v plačilu prispevkov za PIZ sprosti del bremena blagajne PIZ.
Predlog bi zagotavljal isti ekonomski nivo upokojencev, ker obstoječi oblikuje stalno večanje zaostajanja.
ElTorro
# 16.05.2018 ob 19:50
Jasno je, da gre s pokojninami vedno na slabše.

Slabša se starostna struktura prebivalstva, hkrati se življenjska doba podaljšuje.
Nerealno je pričakovati, da bo pokojninski sistem danes primerljiv s tistim izpred tridesetih let, ko je bila pričakovana življenjska doba 5 let krajša, razmerje med zaposlenimi in upokojenci pa enkrat boljše kot danes.

Za vzdržen sistem je treba dvigniti upokojitveno starost ali povečati prispevke ali znižati odmerni odstotek za pokojnine.

Ne moreš 40 let vplačevati v blagajno 24% plače, potem pa 20 let dobivati 80% plače. Morda če bi vplačeval vsak zase - pri našem sistemu pa pač ne gre.
galoper
# 16.05.2018 ob 18:40
Povprečna pokojnina in povprečna plača morata biti v stalno enakem razmerju kot ob upokojitvi.
fantom
# 16.05.2018 ob 19:08
@galoper: Ni mogoče, če se ti število upokojencev glede na število delovno aktivnih povečuje.
Kazalo