Če bo vreme zdržalo, je Sovinc prepričan, da bodo v solinah nadomestili izpad zaradi deževja. Foto: BoBo
Če bo vreme zdržalo, je Sovinc prepričan, da bodo v solinah nadomestili izpad zaradi deževja. Foto: BoBo

Delo v Sečoveljskih solinah so morali začeti znova, saj ga je prekinilo zadnje deževje. "Ko pride veliko dežja, nas pravzaprav vrže spet na stanje, kot je spomladi," je pojasnil vodja tamkajšnjega krajinskega parka in namestnik direktorja družbe Soline Sovinc, ki je prepričan, da bo sezona dobra, saj je sonce zelo močno in bo za ponovno nabiranje soli treba čakati bistveno manj.

Skrb vzbujajoče je, da je v zadnjih nekaj letih julijska količina padavin večja kot februarja, ki velja za najbolj deževen mesec na tem območju. Največji problem predstavljajo predvsem močna poletna neurja z razmeroma veliko dežja, ki razredčijo slanico. V slabem vremenu rezervnih načrtov ni, je povedal Sovinc, se pa držijo načel prednikov o umnem gospodarjenju, da mora torej dober solinar imeti soli za dve sezoni.

Z denarjem gre na tesno
Sovinc priznava, da se država vedno bolj zaveda pomena solin, a z denarjem gre vseeno na tesno: "Denarja v zadnjih letih ne dobimo prav nič več, prej morda kaj manj glede na potrebe, tako da smo še kar precej vezani na pridobivanje evropskih sredstev." Kljub temu računajo, da bodo še letos odpravili posledice plimovanja iz leta 2008 in dokončali vse nasipe, a za infrastrukturo parka, od ureditve poti do centra za obiskovalce in rekonstrukcije ruševin solinarskih hiš bo morala nekaj primakniti tudi država.

Sicer so v zadnjem času v krajinskem parku več pozornosti namenili tudi obiskovalcem, ki lahko park za zdaj obiščejo peš ali s kolesom, od jeseni naprej jim bo na voljo tudi poseben električni vlakec, ki bo vozil do muzeja solinarstva v osrčju parka.