Delovni zvezki niso poceni, kupiti pa je treba tudi druge potrebščine. Foto: MMC RTV SLO
Delovni zvezki niso poceni, kupiti pa je treba tudi druge potrebščine. Foto: MMC RTV SLO
Šola
Prvi šolski dan se bliža. Foto: MMC RTV SLO
Zvezki
Police v knjigarnah so polne šolskih torb in različnih drugih potrebščin. A marsikomu bodo prav prišle tudi rabljene. Foto: MMC RTV SLO

Kot smo že pisali, cena delovnih zvezkov in različnih drugih potrebščin lahko nanese tudi do 250 evrov le za enega šoloobveznega otroka. Boža Pirnat, ravnateljica Druge osnovne šole Slovenj Gradec, nam je pojasnila, da se starši v njihovem okolju s težavo pri nakupih srečujejo že dolga leta, a v prejšnjih letih so prejeli sorazmerno malo vlog za pomoč pri nabavi zvezkov, delovnih zvezkov in drugih potrebščin. A če so do zdaj na leto prejeli le okoli pet do deset vlog, pričakujejo, da bo to jesen zaradi stečaja Preventa ta težava večja.

Poleg pomoči iz šolskega sklada se vsako leto obrnejo tudi na Rdeči križ, ki jim je vselej priskočil na pomoč za kakšnega učenca, denimo iz varne hiše. "Seveda pa je taka pomoč tudi posledica izredno dobrega sodelovanja z Rdečim križem, saj jim za njihove potrebe nudimo številne kulturne prispevke in sodelujemo tudi pri raznih drugih njihovih aktivnostih," pojasnjuje Pirnatova.

Pirnatova meni še, da bi v posebnih primerih socialno ogroženim učencem lahko pomagala tudi država, podobno kot organizira, denimo, pomoč za šolo v naravi.

SE NA DELOVNIH ZVEZKIH NABIRA PRAH?
Kot nam je pred kratkim povedala mama dveh šoloobveznih otrok, bo za njune potrebščine skupaj odštela okoli 500 evrov, a zgodi se, da se vsi delovni zvezki sploh ne uporabljajo. Milan Rejc na ta očitek odgovarja: "Delovni zvezki so pripravljeni obširno in kvalitetno. Tako pri marsikaterem predmetu ni potrebe, da se ga izpolni v celoti. Za prihodnje šolsko leto smo učiteljem priporočili, da temeljito razmislijo pri odločitvah o naboru delovnih zvezkov za posamezni razred. Končni rezultat je nekoliko nižja cena kompletov delovnih zvezkov, ki so jih učitelji izbrali."

Starši o težavah raje molčijo
Tudi Milan Rejc, ravnatelj osnovne šole Gorje, navaja, da je staršev, ki se pri jesenskih nakupih za šolo spopadajo s finančnimi težavami, "kar nekaj, predvsem v družinah z več šoloobveznimi otroki. Res pa je, da starši tega ne želijo ali nočejo povedati tudi javno. S tem problemom se srečujemo že vrsto let." Na njihovi šoli so sodelovali tudi v akciji Pokloni zvezek.

Učbeniki: Socialno ogroženi brez izposojevalnine
Tako Pirnatova kot Rejc pojasnjujeta, da se pri njih vsi učenci odločijo za izposojo učbenikov iz učbeniškega sklada. "Navada" kupovanja novih učbenikov je torej praktično izumrla. Na ministrstvu za šolstvo in šport pa so za MMC povedali še, da se socialno ogrožene učence lahko na predlog skrbnika učbeniškega sklada delno ali v celoti oprosti plačila izposojevalnine. Predlog mora pisno potrditi ravnatelj šole.

Učbeniški sklad, čeprav tam ni obvezen, pri nas pozna tudi okoli 90 odstotkov srednjih šol.

V četrtek je v več krajih na Koroškem potekala dobreodela akcija za delavce Preventa, ki so ostali brez služb. Med drugim so posamezniki darovali 30 šolskih torb, 1.000 zvezkov, sedem vreč ostalih šolskih potrebščin in 3.200 evrov denarnih prispevkov. Z denarno pomočjo ali šolskimi potrebščinami pa so se v akcijo vključila tudi podjetja Lek, Mercator, Acron, DZS in Interspar.