V ŠOS-u izražajo ogorčenje tudi nad tem, da je vlada v novelo zakona vstavila člen, ki 16.000 dijakom protiustavno odvzema že pridobljeno pravico do štipendije in jo premika v status mirovanja. Foto: BoBo
V ŠOS-u izražajo ogorčenje tudi nad tem, da je vlada v novelo zakona vstavila člen, ki 16.000 dijakom protiustavno odvzema že pridobljeno pravico do štipendije in jo premika v status mirovanja. Foto: BoBo

Vlada je s potrditvijo novele zakona določbo o začetku veljavnosti spremenila s 1. junija letos na 1. januar prihodnje leto za vse socialne transferje. A sta minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik in premier Borut Pahor obljubila, da bodo prve štipendije podeljene že 1. septembra, tudi s pomočjo sočasno sprejetega zakona o štipendiranju, ki je trenutno v parlamentarni obravnavi.

V ŠOS-u trdijo še, da je ministrstvo za delo zamolčalo še znižanje cenzusa s 64 odstotkov neto povprečne plače na 53 odstotkov neto povprečne plače na družinskega člana mesečno, s čimer je po mnenju ŠOS-a vlada prekršila vse dogovore.

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve zatrjujejo, da so bile spremembe nujne zaradi neuveljavitve zakona o malem delu, a na ŠOS-u pravijo, da ministrstvo zavaja, saj bi se koncesijske dajatve od malega dela namenjale zgolj za sredstva za tiste štipendije, ki jih podeljuje in sofinancira Javni sklad za razvoj kadrov in štipendiranje, to pa so kadrovske štipendije, ki že zdaj ostajajo nerazporejene.

Ministrstvo: Cenzus se ne niža, ampak se začasno zamrzuje najvišji razred
Direktor direktorata za socialne zadeve na ministrstvu za delo Davor Dominkuš je odvrnil, da se cenzus ne niža, ampak se začasno zamrzuje najvišji razred za pridobitev državne štipencije, to je za obdobje šolskih let 2011/2012 in 2012/2013, kar je posledica pomanjkanja denarja v državnem proračunu in delu, ki je namenjen štipendijam.

Zamik pri podeljevanju štipendij se bo zgodil, ker informacijska podpora še ne more delovati, je dejal Dominkuš. Glede obljub o novih štipendijah s 1. septembrom je dejal, da je minister Svetlik to obljubil v primeru podpore zakonu o malem delu, saj bi s spremenjeno koncesijsko dajatvijo prejeli dodatnih 30 milijonov evrov. Ker zakon ni bil sprejet, pa toliko denarja iz koncesijske dajatve ni mogoče prejeti. Dodal je še, da zakon predvideva višje število štipendistov in višjo osnovno štipendijo.