Gradivo vsebuje tudi občutljive podatke, ki bi lahko ob prosti dostopnosti huje škodovali varnostnim, gospodarskim in zunanjepolitičnim interesom države, opozarjajo v Sovi. Foto: EPA
Gradivo vsebuje tudi občutljive podatke, ki bi lahko ob prosti dostopnosti huje škodovali varnostnim, gospodarskim in zunanjepolitičnim interesom države, opozarjajo v Sovi. Foto: EPA

Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) je pred referendumom o noveli zakona o arhivih predstavila še nekaj odgovorov na "netočne in zavajajoče trditve" glede sprememb, ki jih prinaša zakon. Poudarili so, da navedba, da zakonska novela zapira arhive, ne drži - spremembe se namreč nanašajo izključno na manjši del arhivskega gradiva službe državne varnosti pred slovensko osamosvojitvijo, ki je nastalo v povezavi s tujino.

MMC je v zvezi s tem direktorja Sove Sebastjana Selana prosil za naslednja pojasnila:

1. Ali je po njihovem normalno, da se varnostno-obveščevalna služba s svojimi sporočili in izjavami vmešava v referendumsko kampanjo v kateri koli državi?

2. Glede na stališče Sove, ki ga zastopajo, nas zanima, ali se iz varnostnih razlogov kakor koli nadzoruje kogar koli, ki ima v tej kampanji drugačno mnenje. Drugačna stališča in gledanje na arhivsko problematiko bi namreč v skladu z interpretacijo, da odpiranje arhivov pomeni ogrožanje državne varnosti, zahtevalo od Sove, da ukrepa.

3. Razmišlja direktor Sove v primeru, da bo arhivski zakon padel, tudi o svojem odstopu. Če bo namreč spoštoval star zakon, bo v skladu z razlago ogrožena varnost države. Če zakona ne bo spoštoval, pa bo Sova postala zgolj organizacija, ki ne sodi v demokratično družbo.

"Trenutno strokovno ravnanje z gradivom ni mogoče"
"Trenutna zakonodaja ne omogoča strokovnega ravnanja s tem gradivom, zato se z novelo tudi predlaga ustanovitev mešane komisije, ki bo to gradivo v roku enega leta pregledala in odločila, kateri deli gradiva morajo biti še nekaj časa zaščiteni, da ne bi nastale škodljive posledice," so zapisali.

Kot pravijo v Sovi, trditev, da novela ščiti izbrance, ne drži: "Razlogi za predlagane spremembe so namreč zaščita slovenskih interesov in zaščita pravic posameznikov, ki so v preteklosti delovali za slovenske interese."

Sova: Varnost posameznikov bo ogrožena
Prav tako ne držijo navedbe, da ne bo ogrožena varnost posameznikov, ki so opravljali obveščevalno dejavnost v tujini v primeru razkritja podatkov o njih in njihovem delovanju. "Na podlagi poznavanja tega področja dela in izkušenj s tega področja Sova tudi že ves čas opozarja, da neomejena dostopnost arhivskih gradiv SDV-ja pomeni, da bi lahko prišlo do kratenja človekovih pravic osebam, katerih podatki so vsebovani v tem gradivu," so zapisali v Sovi.

Omenjeno gradivo po navedbah Sove vsebuje tudi občutljive podatke, ki bi lahko ob prosti dostopnosti huje škodovali varnostnim, gospodarskim in zunanjepolitičnim interesom države.