Poslanci o sklepih niso glasovali, obravnava pa je bila kljub oznaki tajno in kljub četrtkovemu sporočilu iz državnega zbora, da bo potekala za zaprtimi vrati, odprta za javnost. Foto: DZ
Poslanci o sklepih niso glasovali, obravnava pa je bila kljub oznaki tajno in kljub četrtkovemu sporočilu iz državnega zbora, da bo potekala za zaprtimi vrati, odprta za javnost. Foto: DZ

Poročilo namreč navaja, "da je posamezna ozka skupina znotraj Sove vzpostavila vzporeden sistem delovanja mimo veljavnih pravil in predpisov, ki je vrhunec doživel v obdobju direktovanja Iztoka Podbregarja", je pojasnil predsednik komisije za nadzor obveščevalnih služb Zvonko Černač (SDS). Pri tem se je Černač oprl tudi na mnenje Računskega sodišča, ki je leta 2008 izreklo negativno mnenje glede poslovanja Sove, ko je bil direktor Podbregar.

Anderlič: Poročilo so konstrukti
Dušan Kumer
(SD) je stališče, da je Sova delovala kot politična policija, zavrnil in poudaril, da je navajanje osebnega podatka za to domnevo odgovorne osebe "čista politična zloraba poročila za ozke politične potrebe avtorjev tega teksta". Anton Anderlič (LDS) je dejal, da so v poročilu konstrukti, ki nimajo nobene povezave z dogajanji v letu 2008. Dodal je, da je zanimivo, da se poročilo v delu, ko govori o delovanju politične policije, nanaša na daljše časovno odbobje, ne govori pa o založeni depeši v zadevi Patria. Miro Petek (SDS) pa je po drugi strani spomnil, da so kriminalisti napisali kar 10 kazenskih ovadb zoper znane osumljence v Sovi. Ob tem je dejal, da je vlada s svojim mnenjem glede poročila, za katerega so poslanci zaprosili na začetku februarja, ocenjevala delo parlamenta.

86 poslancev državnega zbora se je podpisalo pod zahtevo za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o arbitražnem sporazumu. Zahteva za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma bo vložena v ponedeljek, ko se izteče tudi sedemdnevni rok po ratifikaciji arbitražnega sporazuma v DZ-ju, v katerem mora biti zahteva vložena.

Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je dejala, da vlada ni želela posegati v delo komisije, ampak le predstaviti svoje mnenje, in da se vlada dobro zaveda potrebnosti parlamentarnega nadzora nad delovanjem obveščevalnih in varnostnih služb.