Paralizatorji le v roke specialnih enot, ki opravljajo najbolj nevarne naloge. Foto:
Paralizatorji le v roke specialnih enot, ki opravljajo najbolj nevarne naloge. Foto:
Specialna enota
Policija bo morala osebo, nad katero bo uporabila paralizator, odpeljati na zdravniški pregled. Foto: RTV SLO

Notranji minister Dragutin Mate je ustanovil tudi posebno skupino za nadzor nad uporabo paralizatorjev. Opozicije je bila proti uvedbi teh naprav, saj naj bi lahko imele škodljive posledice za tiste, proti katerim bodo uporabljene, toda Marku Pavlihi iz LDS-a s podzakon-
skim aktom ni uspelo preprečiti uvedbe, ker je to zavrnila parlamentarna večina.

Temeljno merilo za uporabo paralizatorja je neposredna grožnja smrti ali tveganje za povzročitev hude telesne poškodbe.

Policisti morajo sicer upoštevati tudi določilo prvega odstavka 51. člena zakona o policiji, po katerem smejo uporabiti le tisto prisilno sredstvo, s katerim opravijo nalogo z najmanjšimi škodljivimi posledicami.

AI: Uporaba paralizatorja grobo posega v človekove pravice
Amnesty International Slovenija je zaskrbljen nad poskusno uporabe električnega paralizatorja kot prisilnega sredstva v slovenski policiji. Oblasti zato še enkrat pozivajo, naj v skladu z načeli pravne države ustrezno zakonsko uredijo uporabo paralizatorja, premislijo o poostritvi pogojev za uporabo, poskusno uporabo pa naj strogo nadzorujejo ter o ugotovitvah redno obveščajo javnost.

Prednost je večja razdalja od napadalca
Ena od glavnih prednosti novega pripomočka mož v modrem je tudi precejšnja odmična razdalja od napadalca. Palica in plinski razpršilec delujeta na zelo omejeni oddaljenosti od napadalca, s čimer je policist postavljen v potencialno usodno nevarno bližino nevarne osebe.

Po paraliziranju na pregled
Vsako osebo, proti kateri bo uporabljen paralizator, bodo zaradi izključitve morebitnih škodljivih posledic tudi zdravniško pregledali.