Na Ptuju bo slovesnost ob vseevropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Foto: BoBo
Na Ptuju bo slovesnost ob vseevropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Foto: BoBo
Na Ptuju slovesnost v spomin na žrtve totalitarizmov

Trontelj, ki je bil slavnostni govornik na slovesnosti ob vseevropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov na Ptuju, je bil kritičen predvsem do po njegovih besedah neustreznega spomina na povojne poboje in pozive, da jih je treba prepustiti zgodovini in se raje posvetiti sedanjosti, označil za "nepremišljen ali pa nameren pogled stran od etike, proč od temeljnih vrednot".

"Brez sočutja je prazno upanje, da bomo uspešno gojili strpnost, človekove pravice, človekovo solidarnost. Brez empatije ne bomo imeli demokracije," je sklenil pred okoli 150 zbranimi na prireditvi, med katerimi so bili najvišji predstavniki Rimskokatoliške cerkve, poslanec v Evropskem parlamentu Milan Zver in poslanci državnega zbora, predvsem iz vrst opozicije, ni pa bilo predstavnikov vlade, na kar je opozorila Andreja Valič iz Študijskega centra za narodno spravo.

"Vsi navzoči včeraj v Varšavi so s svojo prisotnostjo potrdili svojo zavezanost demokratičnim vrednotam, na katerih temelji Evropska unija," je izpostavila. "Poklanjam se vsem žrtvam totalitarnih režimov in njihovim družinam z željo, da bi nekoč to zmogla storiti tudi slovenska država," je dodala.

Slovesnost že tretje leto
Spominu žrtvam totalitarnih režimov so se poklonili tudi s filmom Ormoški Petriček. Film po besedah predstavnika Študijskega centra za narodno spravo Damjana Hančiča pripoveduje o usodi otrok, ki jih je tedanja oblast leta 1945 skupaj s starši zaprla v taborišče Šterntal - današnje Kidričevo. Otroci so bili pozneje materam na silo odvzeti in premeščeni v grad Ormož.

Slovesnost vsako leto pripravijo na osnovi resolucije o evropski zavesti in totalitarizmu, ki jo je Evropski parlament sprejel 2. aprila 2009.

Na Ptuju slovesnost v spomin na žrtve totalitarizmov