Posveta o predlogu novega medijskega zakona so se udeležili predstavniki iz novinarskih in založniških vrst. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny
Posveta o predlogu novega medijskega zakona so se udeležili predstavniki iz novinarskih in založniških vrst. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny
Mitja Meršol
Pozornost založnikov je najbolje ujel Mitja Meršol, ki je predstavil koristi, ki bi jih vsi imeli od uvajanja novinarske zbornice, če bi njeno delovanje primerno opredelili. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny

Naj imamo novinarsko ali medijsko zbornico in kaj naj ta počne, bi lahko povzeli debato na ministrstvu. Razpravljavci pa so ugotavljali tudi zaželenost strateškega dokumenta.

Tokratni posvet na ministrstvu je bil namenjen predvsem vprašanju zbornice. Razpravljavci iz novinarskih in založniških vrst so se odločali, kakšno zbornico si sploh želijo in ugibali, kaj bi od nje lahko pričakovali. Poleg medijske zbornice, kjer bi skupaj delovali predstavniki vseh deležnikov v medijskem prostoru, se je omenjala še novinarska zbornica.

Kaj bi počeli ena ali druga pa nikomur ni bilo povsem jasno. Že v uvodu je direktor direktorata za medije na ministrstvu za kulturo Vojko Stopar poudaril, da je zbornica taka stvar, ki je na ministrstvu v medijski prostor ne želijo vsiliti in prav zato pričakujejo mnenja in predloge od vseh, ki bi jih taka zbornica zadevala.

Založniki nočejo v medijsko zbornico
Na posvetu navzoči udeleženci iz vrst založnikov so do vstopanja v medijsko zbornico precej zadržani. Slišati je bilo pomisleke, da bi znotraj take zbornice neizogibno prihajalo do konflikta interesov. Da pa je zanj to sekundarna tema, je dejal tudi Tomaž Drozg, predsednik uprave Adria Media, ki je dejal, da ga bolj skrbi zakon kot tak in ne toliko sama zbornica.

Po besedah navzočih iz vrst Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) se krepi tudi delovanje GZS-ja na medijskem področju, kar je še eden izmed razlogov, da jih ne vleče v medijsko zbornico. Založniki so še izrazili podporo novinarjem pri ustanavljanju svoje novinarske zbornice. Če bi se zadeva obnesla, bi v njej pozneje z veseljem pozdravili svojega sogovornika in se v delovanje zbornice tudi vključevali, kolikor bi se to od njih pričakovalo.

Kdo je novinar?
Tudi med novinarji pa so bila stališča do novinarske zbornice deljena. Za odgovornega urednika Mladine in predsednika Društva novinarjev Slovenije Grego Repovža bi bila vloga take zbornice predvsem v zagotavljanju kolektivnih pogodb in zastopanju pravic novinarjev nasproti njihovim delodajalcem.

Z njim se je strinjal tudi predsednik novinarskega sindikata Iztok Jurančič, ki je izpostavil, da obstajajo funkcije, ki jih nista zmožna opravljati ne sindikat, ne društvo. Čeprav je Repovž ob tem poudaril, da se mu težava ne zdi institucionalna praznina, ampak prej neupoštevanje obstoječih institucij.

Ministrica Majda Širca, ki se nagiba k ustanovitvi zbornice, pa je razmišljanja preusmerila tudi k drugim vlogam, ki bi jih taka zbornica lahko opravljala. Na posvetu prav tako navzoči Mitja Meršol, eden prepoznavnejših slovenskih novinarjev in urednikov, je izpostavil vlogo, ki bi jo taka zbornica lahko igrala pri postavljanju in višanju novinarskih standardov in podeljevanju poklicnih kvalifikacij.

Petković: "Vse je zelo morda in če."
Posvet je vodila Brankica Petković z Mirovnega inštituta. Ob poskusu oblikovanja konkretnejših sklepov je lahko ugotovila le to, da položaj ni najbolj jasen in da pripravljenosti za medijsko zbornico v tem hipu ni. Glede novinarske zbornice pa bi bilo potrebnega še precej dela. Izrazila je tudi željo, da bi se na tem mestu konkretno pogovorili in dorekli, kaj si sploh želimo, ter spisali nek dokument strateške narave, ki bi lahko služil kot osnova za oblikovanje zakonov in drugih predpisov.