Mariboru in širši okolici naj bi državna pomoč pomagala povečati zaposlenost. Foto: BoBo
Mariboru in širši okolici naj bi državna pomoč pomagala povečati zaposlenost. Foto: BoBo

"Če se bo ta denar vložilo v podjetniške projekte, ki bodo rojevali nova delovna mesta in ustvarjali novo dodano vrednost, ga je mogoče oplemeniti tudi s petkratno ali desetkratno vrednostjo," je po seji vlade dejal minister za gospodarski razvoj Stanko Stepišnik. Cilj programa je ohranitev delovnih mest v obstoječih podjetjih, povečanje zaposlenosti in znižanje stopnje registrirane brezposelnosti na povprečje podravske regije, je pojasnil.

Od skupne vrednosti 32 milijonov evrov (subvencije za naložbe, institucionalna krepitev regije in pomoč pri pripravi ključnih projektov) je tako za leto 2014 predvidenih 6,5 milijona evrov, po 6,4 milijona evrov v letih 2015, 2016 in 2017 ter 6,3 milijona evrov v letu 2018.

Od Maribora do Koroške
Za spodbude za trajnostni razvoj podeželja v tem istem obdobju bo šlo okoli tri milijone evrov, za jamstva s subvencijo obrestne mere za naložbena posojila 2,2 milijona evrov, za spodbujanje raziskovalno-razvojnih projektov ter sofinanciranje nove tehnološke opreme v letih 2014 in 2015 pa štiri milijone evrov. Skupna vrednost povračil plačanih prispevkov delodajalcev za socialno varnost in davčnih olajšav za zaposlovanje ter za investiranje pa je ocenjena na okoli 25 milijonov evrov.
Ti ukrepi zajemajo območje s 156.000 prebivalci, ki se iz Mestne občine Maribor širi na sosednje občine Ruše, Pesnica, Kungota, Hoče-Slivnica in Selnica ob Dravi ter prek Pohorja in ob reki Dravi na Koroško do občin Podvelka, Ribnica na Pohorju in Radlje ob Dravi.

Začne se že letos
Prvi razpis bo objavljen že letos, je napovedal Stepišnik. Prijavila se bodo lahko srednja, mala in mikropodjetja ter tudi samostojni podjetniki. Ustanovljena morajo biti vsaj leto dni in imeti vsaj dva zaposlena, prednost pa bodo imela tista, ki so bolj konkurenčna na trgu, je pojasnil minister.