Postopek se je na odboru ustavil. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Postopek se je na odboru ustavil. Foto: DZ/Barbara Žejavac

Odbor DZ-ja za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je nadaljeval obravnavo predloga novele zakona o referendumu in ljudski iniciativi, ki zakon usklajuje s spremembami ustave s tega področja. Odbor je o noveli enkrat že razpravljal, a so odločanje prestavili, ker se poslanci niso mogli zediniti pri vprašanju, ali mora DZ upoštevati voljo volivcev na referendumu.

V vladnem predlogu je bilo namreč predvideno črtanje določbe, po kateri DZ v enem letu po razglasitvi odločitve na referendumu ne sme sprejeti zakona, ki bi bil vsebinsko v nasprotju z odločitvijo volivcev. A je takšen predlog naletel na ogorčene odzive, predvsem opozicijskih SDS-a in NSi-ja.

Na današnji seji so po besedah poslanke Lilijane Kozlovič "v iskanju dvotretjinske večine" tudi v koalicijskem SMC-ju privolili, da določba ostane v zakonu. Kljub temu pa je od navzočih 17 predlog sprememb podprlo le 10 članov odbora, kar je dva premalo, dva člana pa sta bila proti. Obravnava predloga se je tako končala na matičnem delovnem telesu.