Slovenija
Luj Šrohar
Za kandidaturo Šprohar potrebuje 3.000 podpisov, zbirajo jih člani stranke, predvidoma naj bi po državi postavili tudi stojnice. Obenem pa podpise podpore zbira tudi po pošti na svojem domačem naslovu. Foto: BoBo

Dodaj v

Šprohar se bo osredotočil na državljanske pravice

Predsedniški kandidat LDS-a
5. september 2017 ob 14:26
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

LDS se v predsedniško tekmo podaja z vršilcem dolžnosti predsednika stranke Lujem Šproharjem, doktorjem sociologije kulture, ki je služboval na uradu za invalide in na ministrstvu za zdravje. Kot je dejal Šprohar, se bo v kampanji osredotočil na državljanske pravice.

Šproharjev fokus bo predvsem na pravici posameznika do spodobnega življenja, dela in plačila. Posvetil se bo tudi skupinama mladih in upokojencev.

Kot veliko težavo vidi zdravstvo, v katerem po njegovih besedah letno ponikne 500 milijonov evrov, odziva aktualnega predsednika republike Boruta Pahorja na to temo pa še ni zasledil. Kritičen je bil tudi do Pahorjevega ravnanja v času migracijskega vala, saj bi moral predsednik države "igrati aktivno vlogo".

Predsednika republike sicer vidi kot nekoga, ki lahko s svojo besedo moralno, etično in politično vpliva na določena dogajanja.

Eden izmed ciljev kandidature je znova uvrstiti LDS na politični zemljevid Slovenije. Želijo nadaljevati politiko nekdanjega predsednika stranke Janeza Drnovška in jo po možnosti razširiti. Obenem je po besedah Šproharja njegova kandidatura "zanimiv izziv" v smislu invalidnosti. Šprohar je namreč od svojega 18. leta slep. "LDS je imel že leta 1997 dovolj poguma, da me je postavil na mesto direktorja urada vlade za invalide," je še pojasnil.

V primeru izvolitve bi ob nastopu mandata Šprohar najprej opravil pogovore med drugim s predsednikom vlade, varuhom človekovih pravic in nekaterimi ministri. "Morda bi morali aktualnega predsednika vlade Mira Cerarja vprašati, ali ni že čas za menjavo vsaj dela ministrske ekipe," je še dejal.

Za kandidaturo Šprohar potrebuje 3.000 podpisov, zbirajo jih člani stranke, predvidoma naj bi po državi postavili tudi stojnice. Obenem pa podpise podpore zbira tudi po pošti na svojem domačem naslovu. Omenil je tudi možnost kandidiranja s podpisi treh poslancev, o čemer se za zdaj še pogovarjajo.

Za kampanjo namerava porabiti zelo malo sredstev. Osredotočeni bodo na prostovoljno delo, drobni material pa bodo krili iz lastnih sredstev. Kot je dejal Šprohar, "če v nekaj verjameš, si pripravljen prispevati tudi lastna sredstva".

B. R.
Prijavi napako
Komentarji
jasej1
# 05.09.2017 ob 14:41
Kot velik problem vidi zdravstvo, v katerem po njegovih besedah letno ponikne 500 milijonov evrov.

Problem večine kandidatov je ta, da očitno sploh ne vedo, kakšne so pristojnosti predsednika države. Govorijo o nekem zdravstvu, delavskih pravicah, šolstvu, brezposelnosti, industriji... Skratka o stvareh, pri katerih ima predsednik popolnoma zvezane roke. Pa Šprohar še ni tako zgrešen primer kot večina ostalih.

Edino Šarec je v nekem intervjuju na TV SLO 3 povedal, da bi se v kampaniji na soočenjih morali pogovarjati o stvareh, ki so dejansko v domeni predsednika - vojska, imenovanje raznih uradnikov (KPK, VČP, info. pooblaščenec, državni tožilci...), pomilostitve, odlikovanja in deloma zunanja politika. Ostali kandidati pa mlatijo prazno slamo. Povprečen volivec bi to moral zaznati.
F_Underwood
# 05.09.2017 ob 19:14
Mater, ko vidim kakšne kandidate mamo za precednika...me stisne sej veste kam..
kapljač
# 05.09.2017 ob 22:18
Šprohar se bo osredotočil na državljanske pravice
........................................
.
S tem bi se lahko ukvarjal če bi bil ombusman.
pepar
# 05.09.2017 ob 16:29
Kako naj državljani jemljejo resno volitve za predsednika ,in kasneje izvoljeno osebo,ko se pa grejo tako posamezniki,kot nekatere stranke eno klovnomanijo ?
Demokracija je lepa reč,vendar se eni delajo iz nje norca,drugi jo pa upogibajo v svojo korist.
Narod mora pa vse to prebavljat.
fafaron
# 05.09.2017 ob 16:16
Ta bo ziher zmagal. Ja ja, zmagal. In to z 95% vseh glasov. Drugače ne more biti. Prihaja iz ultramočne stranke, ljudje ga blesteče poznajo, in oh in sploh je to zmagovit kandidat. Reklca sicer še nima, a so ga že premerili in ga čaka v predsedniški palači. Kravato mu bo posodil Anton Rop, katerco pa Pahor. In potem bo predsednik; strah vseh hudob in lenob!
atal
# 06.09.2017 ob 06:51
Ojej, ...
Micesar
# 05.09.2017 ob 14:29
Seveda
mooodeeel
# 06.09.2017 ob 13:18
Kaj je ze to LDS?
mile952
# 06.09.2017 ob 09:57
Mislim da večina ne ve, da je Šprohar slep. Zakaj pa on ne bi bil dober kandidat za predsednika?
Untamle
# 07.09.2017 ob 23:46
O lubi jezus, kaj vse moramo gledat :D :D
levidevžej
# 06.09.2017 ob 11:54
Kot je že jasej napisal. Večini kandidatov niso jasne pristojnosti predsednika države in potem klatijo take, da glava boli.
Večino idej oz zamisli bi lahko rešili na položaju predsednika vlade, nikakor pa ne kot predsednik države.
Kako naj potem človek voli nekoga, ki pojma nima kaj bo lahko počel, dosegel, če bo izvoljen?

Še župan občine lahko doseže večje spremembe kot predsednik države.
Predsednik države zakone samo podpisuje, jih ne piše, sprejema. Ima sicer pravico, da zavrne podpisa zakona, ampak ne samo zaradi tega, ker mu ni všeč.
semaino
# 05.09.2017 ob 23:46
Tega cloveka je skoda za LDS.
stotrideset
# 05.09.2017 ob 15:44
tale stric se mi ne zdi primeren za predsednika, mogoče bi lahko bil precednik, nikakor pa ne predsednik.
sem za to, da končno tudi naša dežela dobi žensko predstavnico na sedežu predsednika - politične barve me sploh ne zanimajo!
sem tudi zato, da Pahorjevo "vladavino" končamo.....
Kazalo