V ljubljanski stolnici bo polnočnico daroval pomožni škof Anton Jamnik. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
V ljubljanski stolnici bo polnočnico daroval pomožni škof Anton Jamnik. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Novomeški škof Andrej Glavan je v svoji poslanici opomnil, da je Jezus predvsem z lastnim zgledom "pozorne ljubezni in služenja ubogim, bolnim in vsem, ki jih je življenje postavilo na rob družbe, razglasil ljubezen in dobroto za temeljni zakon krščanstva".

Vernikom je hkrati zaželel vero v ta osnovni zakon krščanstva, da se "nikomur ne bi bilo treba več bati teme življenja". Še posebej je to željo namenil vsem, ki so na preizkušnji zaradi bolezni, revščine, neuspehov, negotove prihodnosti v družinah, bolnišnicah, domovih za ostarele ali zaporih.
Filo: "Verjamem, da smo sposobni najti pot v svetlejšo prihodnost"
Vernike je v božični poslanici nagovoril tudi škof Geza Filo. Evangeličanska cerkev je na predvečer krščanskega praznika Jezusovega rojstva imela večerno bogoslužje, ki ga je v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja opravil škof Evangeličanske cerkve Geza Filo.

"Beseda je človek postala in se naselila med nami. Ta kratki in jedrnati stavek iz evangelija najbolje izraža resnico o skrivnosti Boga, ki se je v sveti božični noči učlovečil," je v svoji poslanici izpostavil Filo.
"Ob božiču lahko vsi začutimo in spoznamo, da je v družbi mogoče vzpostaviti pravičnost, urejenost in varnost in najti pot v svetlejšo prihodnost. Verjamem, da smo tega sposobni," je prepričan evangeličanski škof.
"Ponesimo božično podobo Boga v življenje predvsem tistih, ki so v skrbeh in v strahu pred jutrišnjim dnem, ki trpijo, so osamljeni, bolni ali razočarani. Naredimo vsem lep, vesel in prijazen božič," je še pozval.

Na predvečer božiča, krščanskega praznika Jezusovega rojstva so po cerkvah po vsej državi potekale polnočnice in bogoslužja. V ljubljanski stolnici je polnočnico daroval pomožni škof Anton Jamnik, v stolni cerkvi v Mariboru pa generalni vikar mariborske nadškofije Janez Lesnika.

Božič - skrivnost božjega učlovečenja
Po navedbah Slovenske škofovske konference je glavna vsebina božiča povezana s skrivnostjo božjega učlovečenja. Z Jezusovim prihodom v zgodovino se je Bog dokončno in nepreklicno zavzel za svet in za človeka.

Dogodek Jezusovega rojstva je opisan v Svetem pismu. Ker Jožef in Marija v Betlehemu nista našla prenočišča, sta se zatekla v hlev, kjer je Marija rodila Jezusa in ga položila v jasli. V spomin na ta dogodek kristjani po domovih in cerkvah postavljajo jaslice, ki tudi prikazujejo omenjeni dogodek. 25. december je za datum Jezusovega rojstva določil papež Julij I., ki je papeževal v 4. stoletju.

Božična poslanica škofa Geze Fila
Božična poslanica škofa Andreja Glavana
Božična poslanica škofa Geze Fila
Božična poslanica škofa Andreja Glavana