STA ima novega direktorja. Foto: MMC RTV SLO
STA ima novega direktorja. Foto: MMC RTV SLO

Imam občutek, da bo delal drugače kot Paulinova. Kolikor ga poznam iz opisov drugih, je človek, ki zna prisluhniti, kje so problemi, ugotoviti, zakaj stvari ne gredo, kot bi morale iti, sklepati kompromise in iskati rešitve. In prav to pričakujemo - korekten odnos.

Mihael Šuštaršič za MMC
Alenka Paulin
Alenka Paulin je z mesta prve dame agencije odstopila marca. Foto: Alenka Paulin

Šuštaršič pravi, da novinarski in uredniški kolektiv Slovenske tiskovne agencije od Veselinoviča pričakujeta predvsem to, da bo uredil notranje razmere, ki niso najboljše. "Tudi osebno upam, da se bodo stvari obrnile na bolje, saj so medčloveški odnosi slabi, pogosta so tudi obračunavanja," je dodal.

"Imam občutek, da bo delal drugače kot Paulinova"
Na vprašanje, katere poteze bi torej moral najprej povleči novi direktor, pa je Šuštaršič odgovoril, da o tem ne bi razpredal v medijih. Poleg tega, kot poudarja, mu niti ne želi predlagati nekih načrtov, zahtev. Vsekakor pa si želi, da bi bile njegove odločitve všečne kolektivu. "Imam občutek, da bo delal drugače kot Paulinova. Kolikor ga poznam iz opisov drugih, je človek, ki zna prisluhniti, kje so problemi; ugotoviti, zakaj stvari ne gredo, kot bi morale iti; sklepati kompromise in iskati rešitve. In prav to pričakujemo - korekten odnos," je dejal.

Po besedah predstavnika novinarjev STA-ja torej Veselinovič agencije ne prevzema v najboljšem stanju. "Odnosi so se sicer malo umirili. Mislim, da so zamrznili, da gre za tleče konflikte. Upam, da se ne bodo delitve na vaše in naše zdaj znova obudile." Pri tem dodaja, da se je v večji del kolektiva po napovedani zamenjavi na čelu agencije vrnil optimizem, da je gledanje urednikov in novinarjev v prihodnost pozitivno in optimistično, da pa bo moral novi direktor hitro poprijeti za delo.

Moto je sodelovanje
Spomnimo, da je vlada Veselinoviča za direktorja STA-ja imenovala 26. marca. Kot je po imenovanju povedal novi prvi mož agencije, ki se bo danes predstavil tudi kolektivu, bodo med njegovimi prvimi nalogami na agenciji spoznavanje urednikov in novinarjev, pogovori s čim več ljudmi in normalne notranje komunikacije. O morebitnih kadrovskih zamenjavah še ne razmišlja.

Trdi namreč, da je njegov moto sodelovanje, zato bo poskušal vzpostaviti oblike sodelovanja z vsemi, ki bodo prisegali na osnovne norme novinarstva. Agencijsko novinarstvo mora po njegovem mnenju odgovoriti na vsa osnovna vprašanja: kdo, kaj, kje, kdaj in zakaj v vsakem trenutku.

Vlada prvič izbirala prek javnega razpisa
Veselinovič na STA prihaja z mesta urednika notranjepolitičnega uredništva pri časniku Dnevnik. Vlada ga je izbrala prek javnega razpisa, na katerega so prispele štiri prijave. Kandidate je obravnavala strokovna komisija pod vodstvom Slavka Splichala.

Na mestu direktorja tiskovne agencije bo zamenjal Alenko Katarino Paulin, ki je odstopila. STA je vodila od 1. junija 2007. Zaradi zdravstvenih razlogov je odstopno izjavo podala že oktobra lani, a jo je nato preklicala. Nepreklicno je odstopila marca letos.

Marjetka Nared
marjetka.nared@rtvslo.si

Imam občutek, da bo delal drugače kot Paulinova. Kolikor ga poznam iz opisov drugih, je človek, ki zna prisluhniti, kje so problemi, ugotoviti, zakaj stvari ne gredo, kot bi morale iti, sklepati kompromise in iskati rešitve. In prav to pričakujemo - korekten odnos.

Mihael Šuštaršič za MMC