Stanovnik pravi, da je poskus rehabilitacije kolaboracije nedopusten. Foto: MMC RTV SLO
Stanovnik pravi, da je poskus rehabilitacije kolaboracije nedopusten. Foto: MMC RTV SLO

Zavezniki so se odločili, da bodo vse kvizlinge vračali v dežele, kjer so povzročali zločine.

Janez Stanovnik o "podpori" zahodnih zaveznikov.

"Za povojne poboje sem vedel, vendar ne čutim nobene krivde, da o tem nisem govoril," je na seji glavnega odbora ZZB-ja NOB-ja dejal Janez Stanovnik. Ob tem dodaja, da se je zavedal, da bi odpiranje tega vprašanja pomenilo odpiranje ran. Cilj NOB-ja ni bila zgolj osvoboditev, ampak tudi socialna revolucija, gradnja novega družbenega reda, je še pojasnil Stanovnik.

V svojem političnem poročilu o delu zveze v letu 2008 Stanovnik nadaljuje, da je zanj težko govoriti o tej temi, vendar se mora vseeno izpovedati. Z obujanjem povojnih pobojev namreč po njegovem prihaja do odpiranja starih ran, prav tako gre za poskus rehabilitacije kolaboracije, kar je zanj nedopustno. Zaradi tega ne vidi možnosti, da bi v narodu lahko prišlo do nagle sprave, je poudaril.

Zavezniki so namerno vračali "kvizlinge"?
Poboji so imeli legitimiteto pri takratnih zahodnih zaveznikih, je prepričan Stanovnik in v zvezi s tem omenil sestanke takratnega predstavnika jugoslovanske vlade Andreja Kuharja pri predstavniku angleške vlade, kjer naj bi mu ta dejal, da so se "zavezniki odločili, da bodo vse kvizlinge vračali v dežele, kjer so povzročali zločine".

Churchill: Sodil jim bo narod
Tudi v pismu angleškega predsednika Winstona Churchilla, ki ga je leta 1943 poslal ameriškemu predsedniku Rooseveltu in ruskemu vodji Stalinu, naj bi bilo zapisano, da naj se odločijo, da "kolaborantom ne bodo dali statusa vojnih ujetnikov", ampak jim bo pravično sodil narod dežel, iz katerih prihajajo.

Stanovnik je poudaril, da Zveza združenj borcev za vrednote NOB poboje obsoja, a ne zato, ker bi menila, da so med pobitimi vsi nedolžni, ampak zato, ker jim ni bilo pravično sojeno. Zveza hkrati razume okoliščine, v katerih so se poboji dogajali. Zato je Stanovnik kritičen tudi do Študijskega centra za narodno spravo in kriminalistične akcije Sprava, ki preiskuje povojne poboje. Pri akciji Sprava gre po njegovem mnenju za kopanje razdora, center pa ima za "center za rehabilitacijo kolaboracije".

M. R./A. K. K.

Zavezniki so se odločili, da bodo vse kvizlinge vračali v dežele, kjer so povzročali zločine.

Janez Stanovnik o "podpori" zahodnih zaveznikov.