Slovenija
(6)
Stavke ne bo, saj so sporazum parafirali še Počivavškovi. Fotografija je sicer iz decembra 2016, ko so predstavniki javnega sektorja z vlado parafirali dogovor o postopni odpravi varčevalnih ukrepov. Foto: BOBo
VIDEO
Še Počivavškovi so parafirali

Dodaj v

Stavkovni sporazum parafirala še Počivavškova skupina

Stavke javnega sektorja ne bo
27. november 2018 ob 18:23
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vladni pogajalci so s koordinacijo stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, parafirali stavkovni sporazum.

Za podpis sporazuma morajo na sindikalni strani v nadaljevanju pridobiti še mandat organov posameznih sindikatov, a vse kaže, da za 5. december napovedane stavke ne bo.

Vladna in sindikalna stran sta danes parafirali en sporazum, njegovo besedilo bo enako za celotno Počivavškovo skupino sindikatov, morajo pa o podpisu odločiti organi posameznih sindikatov. Postopki v posameznih sindikatih so sicer različni in trajajo različno dolgo, nikjer pa naj ne bi trajali več kot nekaj dni.

Kot je po parafiranju sporazuma napovedal glavni vladni pogajalec Peter Pogačar, bi lahko do podpisa prišlo v začetku prihodnjega tedna. Pogačar se je koordinaciji stavkovnih odborov zahvalil za "korektna, na trenutke trda pogajanja", v katerih so prišli do dogovora, ki javnim uslužbencem prinaša višje plače. Današnja parafa stavkovnega sporazuma po njegovih navedbah pomeni "ogromen korak proti temu, da Slovenije v začetku decembra ne zajame stavkovni val".

Po Počivavškovem mnenju je zanje ključno to, da so v pogajanjih zagotovili, da bodo višje plače prejeli vsi javni uslužbenci, tudi zaposleni do 26. plačnega razreda, za katere sprva na vladni strani po lanskih dvigih plač povišanja niso predvideli.

Pomembno se mu zdi tudi, da so od vladne strani izpogajali zavezo, da bo zagotovila vire financiranja, s katerimi bo omogočila izplačilo višjih plač v skladu s stavkovnim sporazumom.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Slovenceljček
# 27.11.2018 ob 21:02
Ful uspeh res. Meni bojo dvignili placo za 20 eur nekomu pa za 400. Pa dej nehimo no. Ce bi dvignili placo vsem za 20 eur bi rabili 36 mio, ker pa si bodo eni konkretno povecali place (ocitno tudi za 20-30%) pa rabimo 300+mio. Men se ze gravza vse skup. Bols da bi ostalo tako kot je sam kaj ko bi potem teh 300 mio razgrebla gamat v parlamentu. Itak vsi vemo, da ta denar ne bi sel za uboge otroke in nova delovna mesta ampak za podkupnike, preplacan medicinski material, migrante... Aja pa se to. Sindikat zdravstvenih delavcev se je dogovoril za visje place zdaj pa zdravstveni domovi pravijo, da oni nimajo od kod vzet denar za povecana izplacila. Pa kdo je zdaj tu nor? Da o enoletni stavki policistov niti ne govorim. Odkar je sel Petric, sindikalisti nimajo pojma o pojmu.
apache666
# 27.11.2018 ob 19:48
Waw. Dvig za en razred iz 26 na 27 placilni razred prinasa 20 eu NoRO!!!
gartnerm
# 28.11.2018 ob 19:43
Počivalšek ne more priznati, da je s svojim trmarjenjem popušil in zafrknil cel javni sektor že spomladi.....in to samo zato, ker so učitelji želeli razrednikom priznati za 4% višjo plačo za čas, ko opravljajo razredništvo, odpovedali pa so se dosedanjemu dodatku za razrednike, ki je znašal od 0,7 do 1,7 eur na mesec :)

In ko so mu pokazali, da imajo državni uradniki s 7. stopnjo, ki ji zastopa, za 500 eur višje plače kot učitelji, se ni hotel več pogajati skupaj, ampak je sam zahteval ločena pogajanja....lol

In je zahteval vladne izračune, ki so pokazali isto......lol in je šel s pogajanj

Pa so se zmenili brez njega in dobili dovolj zaposlenih za podpis in so mu dovolili "fake" pogajanja, da ne bo rekel, da jih ni bilo.

Edino kar manjka v tej zgodbi je, če je komu (in to sigurno niso tisti do 26 razreda) izpogajal kakšnih dodatkov....zato bi bilo dobro tale sporazum prebrati v celoti...RTVSlo, prejšnji dogovor je bil objavljen, lahko prosim še novega s strani Počivalška???
matko85
# 28.11.2018 ob 08:51
ogromen korak proti temu, da Slovenije v začetku decembra ne zajame stavkovni val

Potreben bi bil korak proti temu, da se razmere in zivljenje nas, navadnih smrtnikov, ki delamo posteno, dvignejo na visjo raven. Ne da se le preprecuje stavke.. spet najslabse placani dobijo drobtinice, najbolje placani pa precej visjo placo. Seveda je vse skupaj ceneje, kot ce bi bilo obratno.. Sindikati zadovoljni, realno pa delavci niti slucajno.
Grešnica
# 28.11.2018 ob 10:38
Še dobro, da je vlada razbremenila vse, ki delajo ali so svojih 40 let že oddelali.
Aja, ups, ne ni…. Samo JS dobiva, čeprav gospodarstvo s stopnjo osnovnih sredstev še niti najmanj ni na predkrizni ravni (Avstrija je že).
johnsmith
# 28.11.2018 ob 10:21
To ni noben dvig plač, ampak delna vrnitev tistega kar so 2012 vzeli. Navaden nateg. To ni niti blizu realnega dviga plač glede na zvišane življenjske stroške. Kot sem že večkrat trdil, se je tudi tokrat pokazalo, da so sindikati na strani delodajalcev in ne na strani delavcev.
Kazalo