Slovenija
(5)

Poudarki

  • Sindikati v Počivavškovi skupini sicer med drugim zastopajo veterinarje, carinike, vojake, zaposlene v državni upravi, centrih za socialno delo in v kulturi.
Počivavšek
Jakob Počivavšek je dejal, da na končno besedilo še čakajo. Foto: BoBo/Borut Živulović

Dodaj v

Vlada in koordinacija sindikatov javnega sektorja pred podpisom dogovora

Sporazum bo parafiran v torek
26. november 2018 ob 19:18
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vladnim pogajalcem je s koordinacijo stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, uspelo zbližati stališča do te mere, da je za torek pričakovati parafiranje stavkovnega sporazuma. Podrobnosti dogovora še niso znane.

Kot je pojasnil Počivavšek, je sindikalna stran vladni že v petek poslala pripombe na četrtkov čistopis predloga, ki ga je po srečanju v sredo pripravila vlada. Ta se je zdaj opredelila do zadnjih pripomb in po Počivavškovih navedbah ocenila, da so predlogi zanje sprejemljivi. "Na končno besedilo še čakamo," je dejal Počivavšek, a dodal, da "če bo vse po sreči, bo sporazum v torek parafiran".

Predvidena je parafa enega sporazuma, katerega besedilo bo enako za celotno skupino sindikatov, v nadaljevanju pa bodo predstavniki sindikatov morali za podpise sporazumov za reševanje njihovih stavkovnih zahtev dobiti mandat organov sindikatov. Postopki v posameznih sindikatih so sicer različni in trajajo različno dolgo, nikjer pa naj ne bi trajali več kot nekaj dni.

Odprta ostala tri vprašanja
Da so Počivavškovi sindikati in vladna stran blizu dogovora, je bilo jasno že v sredo, ko so sindikati dobili vladno zagotovilo o financiranju dviga plač. Glavni vladni pogajalec Peter Pogačar je že tedaj izrazil pričakovanje, da tudi do stavke teh sindikatov, ki je napovedana za 5. december, ne bo prišlo.

Počivavšek je sicer v sredo pojasnil, da so ostala odprta tri vprašanja, in sicer priloga z vsemi delovnimi mesti, katerih vrednotenje se spreminja, besedilo o seznanjanju sindikatov z morebitnimi dogovori, ki bi se sklepali v javnem sektorju, in vprašanje standardov in normativov.

Šolniki in zdravstveniki sporazum že podpisali
Sindikati v Počivavškovi skupini sicer med drugim zastopajo veterinarje, carinike, vojake, zaposlene v državni upravi, centrih za socialno delo in v kulturi. Prav tako znotraj te skupine sodelujejo sindikati, ki zastopajo del zaposlenih v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva.

Šolski sindikat Sviz in dva zdravstvena sindikata so sporazume o razreševanju stavkovnih zahtev z vlado parafirali že pretekli teden. Z njimi so predvideni splošni dvigi plač za vse zaposlene, izboljšano vrednotenje posameznih delovnih mest in zvišanje nekaterih dodatkov.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
galoper
# 26.11.2018 ob 19:30
Prvi signali škodljivega vpliva - izgube v JS, so se že pojavili, zato prekinite pogajanja, še bolj podpisovanje, ker boste sprožili vrtinec inflacije. Vztrajne inisiatorje pa kot netilce škodljivega ravnanja, v zapor za 30 let.
danrr
# 26.11.2018 ob 21:55
Kriza 2008 je hudičevo pomagala našemu gospodarstvu.
Še zdaj jamrajo,ko gre za plače.Po kmečko-bogatijo
na račun nas in krize
MedoThe78
# 27.11.2018 ob 07:34
Uboge ovčke v gospodarstvu, ki mislite da vas javni sektor cuza. Vsi plačujemo davke - da, tudi zaposleni v javnem sektorju. Cuza vas vaš direktor, ne raja ki že 2 leti ni dobila plačane nadure, čeprav jih opravlja, povečanega obsega dela, čeprav so sodelavca upokojili brez nadomestitve in podobno. Pozabljate da zaposleni v javnem sektorju poskušajo pripravit na življenje vaše otroke. Vam pa kljub solidni izobrazbi s 750€ ki vsebujejo malico in prevoz nudijo malo več kot bi morali v čakalnici osebnega zdravnika. Namesto da udrihate po sebi enakih, poglejte navzgor proti vodstvu svoje firme, zagorelega direktorja ki je prišel iz enomesečnega dopusta na maldivih za 15 000€, prokurista s službenim Audi A8, ali pa mogoče konkretno predsednika združenja delodajalcev ki je očitno prekinil smučarski dopust na nekem visokogorskem ledeniku, da bi ubranil “svoj” denar, glede na polovično porjavelost obraza zaradi smučarskih očal!
Hyperion
# 26.11.2018 ob 20:43
Tako ja, dvignt minimalne plače, podjetniki pa vse storitve in izdelke podražit za 200%, se strinjam!
pamet.v.roke
# 27.11.2018 ob 08:30
Velikokrat se pozablja, da je JS "prevzel" krizo bančnega sistema. Bančno luknjo je izkopal ZS.
Kot je predhodnik dejal, se največkrat pljuva po javnem sektorju, namesto da bi se po lastnem vodstvu podjetja. (Delavec: "Direktor, kakšen super avto imate!!". Direktor: "Delavec, če boš celo leto trdo delal, bom imel naslednje leto še boljšega!!") Pa še glede dohodkov - Ogromno mojih znancev iz ZS prejema razne "bonuse" na roko ali v obliki povračila stroškov. To se v plačnih statistikah seveda ne vidi. Kriv pa je delodajalec.
Kazalo