V Boštanju so lani postavili rekordni kres. Letošnji bo visok 15 metrov. Foto: EPA
V Boštanju so lani postavili rekordni kres. Letošnji bo visok 15 metrov. Foto: EPA
Kres na Rožniku
V Ljubljani je zagorel tradicionalni kres na Rožniku. Foto: RTV SLO
Priprave na kres
Pri kurjenju kresa se ne sme uporabljati gorljivih tekočin. Foto: MMC RTV SLO

V Ljubljani je potekal tradicionalni kres na Rožniku, na Gorenjskem je kresovanje potekalo na Joštu pri Kranju, v Šobcu in na Križni gori nad Škofjo Loko. Na vseh treh lokacijah bo v četrtek organizirana tudi prvomajska proslava.

V Posočju je prvomajsko srečanje potekalo v Opatjem selu na Krasu in na nekdanjem mejnem prehodu Učja. Kres je zagorel tudi pred novogoriško mestno stavbo. V Murski Soboti so zvečer postavili mlaj, v Gornji Radgoni pa je kresovanje potekalo na stadionu. V Lendavi so organizirali prvomajski pohod, po njem pa so zakurili kres.

Na ljutomerskem območju so postavitev mlaja in kresovanje organizirali na Cvenu in v Mali Nedelji, na Stari Cesti pa je bil na praznik dela pohod na Jeruzalem. V Posavju je kres na Smuku nad Semičem, prvomajska proslava pa na Debencu pri Mirni in na Javorovici pri Šentjerneju.

Boste zakurili svojega? Se udeležili organiziranega? Ne pozabite fotoaparata ali videokamere. Delite ga z nami. Moj splet.

Kresovanje so organizirali tudi na Celjski koči, na Resevni nad Šentjurjem, na Šmiglovi zidanici pri Žalcu, Šmohorju nad Laškim, na Koči pri Štepihu pod Stolpnikom in na Graški Gori.

V Podravju je zagorelo na Snežnem stadionu pod Pohorjem, na Treh kraljih na Pohorju je potekala prvomajska proslava, v Ormožu pa slovesnost pred gradom. Budnice godb na pihala bodo igrale v Mariboru, Lenartu, Slovenski Bistrici in Ormožu. Na Ptuju je bila proslava na ploščadi pri ribiškem domu.

Na Koroškem je osrednja slovesnost potekala na Kremžarjevem vrhu na Pohorju nad Slovenj Gradcem, prvomajsko srečanje pa je bilo tudi na Ivarčkem jezeru. Na Obali so tradicionalne prvomajske igre potekale v Kortah, kres pa je gorel v Piranu in v Sečovljah. Na Tartinijevem trgu v Piranu bo tudi prvomajska proslava.

Beltinski kres že zagorel
V beltinškem parku pa je po nesreči kres, ki je bil pripravljen na prvomajsko praznovanje, že zagorel.

Uprava za zaščito in reševanje opozarja
Uprava za zaščito in reševanje je organizatorje javnih prireditev s kresovanjem in vse, ki so ob prvomajskih praznikih kurili kresove, opozorila, da je treba upoštevati ustrezne varnostne ukrepe. Na javnih prireditvah s kresovanjem mora biti organizirana požarna straža, ki jo lahko opravljajo le gasilci, so še opozorili.