Türk je ob Drnovškovi smrti globoko pretresen. Foto: Reuters
Türk je ob Drnovškovi smrti globoko pretresen. Foto: Reuters

Spomin na njegovo delo mi ostaja kot vzor premišljenosti in tehtnosti.

Predsednik republike Danilo Türk.
Janez Drnovšek
Janez Drnovšek se je v javnosti nazadnje pojavil ob predaji poslov Danilu Türku. Foto: EPA

V spominu ga bomo ohranili kot državnika in kot človeka, ki je tudi pri osebnem spopadu z zahrbtno boleznijo ohranil življenjski optimizem, hkrati pa zmogel še veliko moči, da je aktivno zagovarjal solidarnost z ljudmi v stiski tako doma kot v svetu.

Predsednik vlade Janez Janša
Janez Janša
Premier Drnovšku pripisuje velike zasluge za socialni in gospodarski razvoj Slovenije. Foto: EPA

Janez Drnovšek je bil človek, ki je pisal pomemben del novejše slovenske zgodovine, in ponosen sem, da sva del te poti v zgodovino prehodila skupaj.

Nekdanji predsednik Milan Kučan
Kavčič: Vplival je pomirjevalno
Odzivi nekdanjih sopotnikov,
Umrl je Janez Drnovšek

Sporočilo zdajšnjega predsednika republike objavljamo v celoti: "Globoko sem pretresen ob vesti, da nam je huda bolezen iztrgala dr. Janeza Drnovška, nekdanjega predsednika Republike Slovenije. Dr. Drnovška smo v Sloveniji spoštovali in občudovali kot modrega politika, kot človeka širokih obzorij, kot uspešnega predsednika vlade in predsednika republike ter kot osebnost, ki je vložila svoje najboljše sposobnosti v naš skupni napredek in v prizadevanje za blaginjo državljank in državljanov Slovenije. Njegov prispevek je bil izjemen in v naših srcih se je zapisal kot resnični voditelj. Njegovo delo je močno utrdilo ugled Slovenije v svetu.

Türk: V čast mi je bilo sodelovanje z njim
Dr. Janeza Drnovška sem tudi osebno dobro poznal in v veliko čast mi je bilo, da sem lahko z njim sodeloval v diplomatski aktivnosti naše države ter na posvetovanjih o skupni prihodnosti. Spomin na njegovo delo mi ostaja kot vzor premišljenosti in tehtnosti.

V tem žalostnem trenutku želim izreči globoko in iskreno sožalje vsem bližnjim, vsem državljankam in državljanom Slovenije pa sporočam, da se bom trudil nadaljevati z delom, ki bo vredno dediščine dr. Janeza Drnovška."

Janša: V spominu nam bo ostal kot državnik in borec
Predsednik vlade Janez Janša je ob smrti nekdanjega predsednika Janeza Drnovška poslal sožalna pisma hčerki, sinu in sestri pokojnega ter jim v imenu Vlade Republike Slovenije in v svojem osebnem imenu izrazil globoko sožalje.

Janša je v omenjenih pismih zapisal, da ima Drnovšek kot dolgoletni predsednik slovenske vlade in pozneje tudi države velike zasluge za socialni in gospodarski razvoj Slovenije. "Še posebej cenimo njegov prispevek ob vključevanju Slovenije v evro-atlantske povezave. V spominu ga bomo ohranili kot državnika in kot človeka, ki je tudi pri osebnem spopadu z zahrbtno boleznijo ohranil življenjski optimizem, hkrati pa zmogel še veliko moči, da je aktivno zagovarjal solidarnost z ljudmi v stiski tako doma kot v svetu," je še zapisal predsednik vlade.

Kučan ponosen na sodelovanje z Drnovškom
"Iskreno obžalujem, da je v spopadu s trdovratno boleznijo omagal dr. Janez Drnovšek. Naključje je, da se je njegov mandat služenju državi iztekel skoraj hkrati, kot se je iztekel njegov mandat služenju človeštvu. Temu je želel izročiti svojo življenjsko izkušnjo in svoj življenjski optimizem," pa je v odzivu zapisal nekdanji predsednik Milan Kučan.

Drnovškov predsedniški predhodnik tudi meni, da je bil preminuli svojstven človek in politik, ki je s svojim načinom dela in razumevanjem svojega položaja razgrajeval ustaljene predstave o politiki. "Bil je vztrajen in strpen. Pustil je, da so odločitve dozorele. Iskal je potrditev za svoja stališča, bil pa je pripravljen tudi poslušati mnenja drugih. Bil je avtonomen človek. V času, ko je opravljal najodgovornejše dolžnosti v državi, je bil pravi človek na pravem mestu."

Cukjati: Drnovšek zaznamoval prvo obdobje samostojnosti
Odzvale so se tudi druge javne osebnosti. Iskreno in globoko sožalje je tako v imenu državnega zbora že izrekel njegov predsednik France Cukjati. Pri tem je dodal, da Drnovšek sodi med tiste politike, ki so s svojim delom zaznamovali prvo obdobje samostojne Slovenije. Dodal je, da se je v zadnjem času zavzemal predvsem za socialno pravičnost pri ljudeh, svoja mednarodna prizadevanja pa usmeril tudi v reševanje kriz v svetu.

Kavčič: Zaznamoval je zadnjih 15 let
"S svojo držo modrega in izkušenega politika ter državnika je pomirjevalno vplival na politično življenje v Sloveniji v zadnjih 15 letih," je ob tragičnem dogodku o Drnovšku zapisal predsednik državnega sveta Blaž Kavčič. "Še posebno visoko cenimo in spoštujemo njegovo usmerjenost k višjim človekovim vrednotam in kakovosti človekovega življenja."

Rupel ima lepe spomine na sodelovanje z Drnovškom
Zunanji minister Dimitrij Rupel, ki je svojcem prav tako izrekel sožalje, je ob tej priložnosti dejal, da je Drnovšek "z zmerno, a obenem odločno politiko prepričal številne sogovornike". Slovenijo je po njegovih besedah "v tujini predstavljal dostojanstveno in prispeval k njenemu ugledu v Evropi in v svetu". "Kot predsednik republike je Drnovšek opozarjal slovensko javnost na nujnost nesebične pomoči šibkejšim narodom in posameznikom. Kljub bolezni, ki mu ni več omogočala prejšnje aktivnosti, ni prenehal misliti na druge," zaključuje Rupel.

Minister za šolstvo in šport Milan Zver je v sožalni poslanici zapisal, da je užaloščen: "Drnovška se bom spominjal kot državnika, ki je z veliko mero strpnosti in modrosti reševal politične in državniške naloge."

Potočnik: Izgubili smo velikega državnika
Da je Slovenija izgubila velikega državnika, ki si je ves čas prizadeval za razvoj države ter blagostanje njenih državljanov, meni evropski komisar za znanost in raziskave Janez Potočnik. "Njegova smrt me je globoko pretresla."

Na Drnovškovo smrt so so se odzvali tudi v strankah, Gibanju za pravičnost in razvoj, Liberalni akademiji. Več o tem si lahko preberete tukaj.

Rode: Drnovšku hvala za vse, kar je dobrega naredil za Slovenijo


Na novico o smrti nekdanjega predsednika se je odzval tudi kardinal Franc Rode. Pri tem je poudaril, da gre Drnovšku zahvala za vse, kar je dobrega storil za slovensko državo: "Če smo danes v EU-ju med bolj uspešnimi članicami, je to tudi njegova zasluga."

"Drnovšek je tudi kristjane kdaj poučil," pa pravi ljubljanski nadškof in metropolit. Nekdanji predsednik je po njegovem znal poudariti, da človek ne živi samo od kruha, "ampak potrebuje nekaj več, da je potrebno, da se dvigne v svojem spoznanju v višje zavesti".

Mufti Nedžad Grabus je v imenu islamske skupnosti ob smrti Drnovška izpostavil njegovo politično modrost, za katero pravi, da bi morala biti navdih za nadaljnje delo za blaginjo Slovenije.

Tudi varuhinja človekovih pravic izrekla sožalje
"Posebej cenim njegova prizadevanja za spoštovanje človekovih pravic, skrb za enakost med ljudmi, za toleranco in spoštljiv odnos do vseh narodov in kultur," se je na tragični dogodek odzvala ombudsmanka Zdenka Čebašek Travnik.

Spomin na njegovo delo mi ostaja kot vzor premišljenosti in tehtnosti.

Predsednik republike Danilo Türk.

V spominu ga bomo ohranili kot državnika in kot človeka, ki je tudi pri osebnem spopadu z zahrbtno boleznijo ohranil življenjski optimizem, hkrati pa zmogel še veliko moči, da je aktivno zagovarjal solidarnost z ljudmi v stiski tako doma kot v svetu.

Predsednik vlade Janez Janša

Janez Drnovšek je bil človek, ki je pisal pomemben del novejše slovenske zgodovine, in ponosen sem, da sva del te poti v zgodovino prehodila skupaj.

Nekdanji predsednik Milan Kučan
Kavčič: Vplival je pomirjevalno
Odzivi nekdanjih sopotnikov,
Umrl je Janez Drnovšek